Thanksgiving bij de Gidimt’en

Landschapsfoto. Een rivier slingert door een naaldbos, onder een bewolkte lucht. In de achtergrond zijn bergen.

“De RCMP komt eraan,” luidde de waarschuwing van wachters op de houthakkersweg.

“Maak je klaar!”

Wij als leden van CPT trokken onze 'Wettelijke waarnemersvestjes' aan en namen samen met de landverdedigers en medestanders uit de kolonisten een strategische positie in.

Vier agenten van de Royal Canadian Mounted Police (RCMP - Koninklijk Canadese politie te paard) liepen zonder een woord tegen iemand te zeggen om de blokkade bij de poort heen de bezette bouwplaats van de pijplijn op. Ze begonnen de vele andere blokkades op de weg die voorkwamen dat machinerie om tunnels te graven de bouwplaats op konden, te inspecteren. De inheemse land- en waterverdedigers keken toe en filmden alles wat ze deden. Het pure water van het brongebied Wedzin Kwa mag door deze invasie in het gebied van de Gidimt’en geen gevaar lopen vervuild raken.

Toen ze het kamp bereikten, onderzochten de agenten met minachting de keuken en de vuurplaats, staken hun neuzen in tenten, bekeken de gekaapte constructiemachines en openden de kraan van de grote watertank van het bedrijf en lieten het water tot de laatste drup weggelopen. Terwijl ze de bouwplaats verlieten, haalden twee agenten met draadscharen een deel van de blokkade bij de poort uit elkaar.

Dit gebeurde op de vrijdag van het Thanksgiving-weekend of zoals het hier genoemd wordt, Inheemse Solidariteitsdag. Op zaterdag kwam de RCMP terug, maar niet via de weg. Ze baanden zich een weg door het struikgewas om de blokkade bij de poort te omzeilen. De landverdedigers zetten een kleine drone in om hen te zoeken, waartegen de RCMP protesteerde toen ze uit het bos kwamen. Op zondag kwam de RCMP niet, maar de Haudenosaunee-volkeren kwamen aan, waaronder ook de landverdedigers van 1492 Land Back Lane.

Je vraagt af wat er onduidelijk is aan de Verklaring van de Verenigde Naties over de Rechten van Inheemse Volkeren (UNDRIP), die door Canada is ondertekend. Staten vereisen de 'vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming van inheemse volkeren' voordat er projecten op hun gebied worden begonnen. De pijplijn-coöperatie, het bouwbedrijf en ook de provinciale en federale regeringen overtreden duidelijk deze verklaring die door Canada werd onderschreven.

Toen kwam de vrije maandag! Zes agenten van de RCMP liepen naar de poort en deze keer kwam een grote groep van inheemse verdedigers hen tegemoet. “Dit is het gebied van de Gidimt’en! Ga van ons land af!” De zes politiemannen trokken zich terug naar hun voertuigen en gingen weg.

Maar ze zullen snel terugkeren met zware versterkingen. Ondertussen worden er kleine huizen gebouwd om het land nader te markeren als inheems en de soevereiniteit te bevestigen.

Vorige
Vorige

Gevangenis voor migranten feestelijk geopend

Volgende
Volgende

Leven in liefde, niet in angst