FAQ Delegatiedeelnemer

FAQ betekent veelgestelde vragen - frequently asked questions in het Engels.

Veelgestelde vragen van potentiële delegatiedeelnemers

 

Wat is CPT?

Een vredesorganisatie die streeft naar bëeindiging van onderdrukking, overal ter wereld. Om dat te bereiken luisteren we naar wat de gemeenschappen die onze assistentie hebben ingeroepen nodig hebben en versterken wij hun stemmen richting onze achterban.


Wat willen jullie bereiken?

Een wereld waarin alle gemeenschappen in rechtvaardige vrede samenleven.


Is CPT Nederland een zendingsorganisatie?

Nee, wij werken alleen op verzoek van de lokale gemeenschappen en ons werk richt zich op het in samenwerking met hen transformeren van onderdrukking. Het opleggen van ons geloof past daar absoluut niet in.


Waarom daar?

De plaatsen waar wij werken hebben ons uitgekozen. Wij werken alleen in gebieden waar de lokale gemeenschap ons heeft gevraagd hen te helpen. Deze werkwijze draagt bij aan het vormen van banden met de gemeenschappen, wat ons in staat stelt om effectief te kunnen werken. Op dit moment hebben wij helaas meer uitnodigingen uitstaan dan menskracht en financiële middelen om ze allemaal te kunnen beantwoorden. De locaties van de teams zijn vrij stabiel, juist ook om het opgebouwde netwerk in stand te houden. We zullen er dus niet snel voor kiezen de ene locatie voor de andere uit te ruilen.


Hoe gaat het vredeswerk ter plaatse?

Dat is erg afhankelijk van de lokale context, maar een aantal elementen zijn bij alle programma’s aanwezig:

  • Geweldloosheid

  • Beschermende aanwezigheid

  • Versterken van lokale stemmen

Over de werkwijze van CPT lees je meer op de pagina “Zo werkt CPT”.


Hoe is het georganiseerd?

Je meldt je aan bij CPT international en moet door hen worden toegelaten tot de delegatie. De organisatie ligt bij hen. CPT-Nederland staat je bij in fondsenwerving en met de link naar je eigen gemeenschap.


Wat kan ik van CPT verwachten?

CPT zorgt voor middelen om je voor te bereiden op je reis. Vanuit CPT international krijg je veel materiaal om je in te lezen in de actuele situatie en lokale cultuur. Je krijgt ook contactgegevens van de delegatieleider, daar kan je contact mee opnemen als je specifieke wensen hebt, bijvoorbeeld een organisatie die je graag zou bezoeken. De delegatieleider kan dan met je meedenken over de mogelijkheden daartoe.

Daarnaast bieden we vanuit CPT Nederland ook altijd aan om van te voren persoonlijk in gesprek te gaan over de verwachtingen over en weer. Dit kan ook met iemand die al een delegatie gedaan heeft naar het project van jouw keuze. Mocht de fondsenwerving lastig zijn; CPT Nederland komt je tegemoet door kosten van de reis naar het project voor je te dragen.

Het bezoek aan een conflictgebied kan grote impact hebben. Om in Nederland voor een zachte landing te zorgen is er altijd een nagesprek met iemand van de organisatie. Mocht er behoefte zijn aan diepgaandere verwerking, dan is aan CPT Nederland ook een aantal trauma healers verbonden, die daarbij ondersteuning kunnen bieden.


Wat verwacht je van mij?

Tijdens een delegatie verwachten wij van je dat je je openstelt voor de ervaringen die je op zal doen. Dit begint bij de voorbereiding waarbij je geïntroduceerd wordt in de lokale cultuur van het team dat je zal bezoeken. Ook delegaties zijn vertegenwoordigingen van Christian Peacemaker Teams in een conflictgebied, wees je er van bewust dat dingen die in Nederland gewoon kunnen, in een conflictgebied niet altijd een goed idee zijn. Luister naar de delegatieleider op het moment dat je concrete instructies krijgt en handel daarnaar. Mocht je het er niet mee eens zijn dan is er achteraf altijd een mogelijkheid de discussie te voeren, maar het moment zelf leent zich daar niet altijd voor.

Daarnaast verwachten wij dat je de verhalen die je opdoet verder deelt om de stemmen van onze partners de versterken. Veel delegatieleden doen dat door tijdens hun reis een weblog bij te houden met hun belevenissen. Na terugkomst kan dit aangevuld worden door het houden van presentaties of het opzoeken van lokale media met jouw verhaal.


Waar verbind ik mij aan?

Een radicaal inclusieve vredesorganisatie die ontstaan is vanuit een Christelijke achtergrond en de behoefte een serieus geweldloos alternatief te bieden voor militaire inzet om vrede te bewerkstelligen.


Hoe wordt omgegaan met gebedsmomenten? Zijn deze van belang?

Bij de teams en tijdens delegaties en trainingen worden dagen doorgaans begonnen en geëindigd door ‘worship’. Deze spirituele bijeenkomsten (van 20-30 minuten) worden verzorgd door de leden zelf en vinden vaak hun oorsprong in de spirituele tradities waaruit die deelnemers voortkomen. De enige regel voor wat betreft inhoud is om andere tradities niet voor het hoofd te stoten en alle deelnemers gelijke kansen te geven om mee te doen en/of er voor te kiezen dat iets niet bij je past. Het zijn momenten waarop je als groep samenkomt en collectief verwerkt wat je hebt meegemaakt. Hoewel zeer divers van invulling, zijn deze momenten zeker van belang.


Hoe veel tijd kost het?

Een delegatie duurt meestal een kleine twee weken. Houd er wel rekening mee dat je voorafgaand aan de reis, tijd moet hebben om je in te lezen in de lokale situatie. Houd er ook rekening mee dat het intensieve reizen zijn, fysiek en emotioneel. Het is prettig om jezelf na de reis nog wat tijd te geven om weer in Nederland te ‘landen’.


Wat kost het?

De kosten voor deelname aan een delegatie zijn ongeveer 1.500 US dollar, dat is exclusief de vlucht. Lukt het je niet om het hele bedrag bijeen te krijgen, dan betaalt CPT-NL de kosten van je vlucht.


Hoe financier ik mijn reis?

CPT-Nederland moedigt zoveel mogelijk mensen aan om deel te nemen aan een delegatie. Dit is ook de reden dat wij zullen zorgdragen voor de reiskosten wanneer het je niet lukt deze met fondsenwerving bij elkaar te krijgen. De deelnamekosten zijn voor rekening van de deelnemer (afhankelijk van het te bezoeken team en de koers van de US Dollar € 900 – € 1600). Deze kosten dekken overnachtingen, lokaal vervoer, honoraria voor sprekers en rondleidingen, en twee tot drie maaltijden per dag.

De deelnemer wordt gevraagd om deze te dekken door zelf in het eigen netwerk sponsors te vinden. De verbinding met het eigen netwerk is een belangrijk deel van het werken aan vrede. Doordat sponsoren een investering hebben gedaan in een vredesreis zullen zij ook meer interesse hebben in de verhalen waar je mee terugkomt.


Hoe ziet de nazorg er uit?

Na afloop van de delegatie volgt, als je daar behoefte aan hebt, een gesprek met iemand van CPT-Nederland om te bespreken hoe je de reis hebt ervaren en wat je behoefte is aan nazorg. Iedereen die betrokken is bij CPT krijgt toegang tot de circle of care, bestaande uit een aantal getrainde CPT’ers die bekwaam zijn in bijstand na ingrijpende ervaringen. Aan CPT Nederland is ook een aantal trauma healers verbonden, die ondersteuning kunnen bieden.


Staat je vraag er niet bij? Stel ‘m dan via onderstaand formulier en we komen zo spoedig mogelijk met een antwoord.

 

Er zijn verschillende manieren om vrijwilliger voor CPT te worden, als:

Delegatiedeelnemer

Internationaal teamlid

Vrijwilliger in Nederland