Gevangenis voor migranten feestelijk geopend

Overzichtsfoto van het kamp, rijen woningen en grotere gebouwen temidden van de bergen, met op de achtergrond de Egeïsche zee.

In september werd een nieuw immigratiedetentiecentrum geopend op het Egeïsche eiland Samos. Volgens de voorstellen van de Griekse regering zullen op de eilanden Chios en Lesbos in 2022 ook nieuwe detentiecentra komen. De regering noemt trots de humane omstandigheden in het nieuwe detentiecentra, namelijk water, verwarming, wasserettes, een volleybalveld, een speeltuin en nog meer. Degene die er wonen krijgen toegang met een vingerafdrukscan.

De nieuwe detentiecentra zullen allemaal ver van woongebieden afliggen. Geïsoleerd. De totale capaciteit van de detentiecentrum op Samos is 1560 mensen: 240 minderjarigen, 240 kwetsbare mensen, en 960 in het uitzendcentrum voor mensen die wachten op deportatie naar Turkije of elders.

De nieuwe detentiecentra zijn in feite gewoon gevangenissen. Niemand zou een feestje moeten vieren wanneer een gevangenis de deuren opent, vooral niet wanneer die deuren zich sluiten achter mensen die geen andere misdaad hebben begaan dan op zoek te gaan naar een beter en veiliger leven. Humane leefomstandigheden kunnen nooit de plaats innemen van de behoefte aan vrijheid van ieder mens. Zelfs wanneer Europa een gouden kooi bouwt, is het nog steeds een kooi.

Bid voor het einde van gevangenissen; bid voor vrijheid.

Gerelateerd: Mijn ouders wonen in Moria 2

Vorige
Vorige

Duurzaamheid in het spotlicht

Volgende
Volgende

Thanksgiving bij de Gidimt’en