Duurzaamheid in het spotlicht

Grafiek die de sterk stijgende energieconsumptie tussen 1800 en 2010 laat zien

Door Mark Frey, Global Sustainability Working Group

CPT zet zich serieus in voor duurzaamheid. Kort geleden vroeg onze Global Sustainability Working Group (GSWG - Werkgroep Mondiale Duurzaamheid) aan onze Programma's om een gebruiksprofiel voor elektriciteit in te vullen. Achter elke kilowatt aan elektriciteit staat een hoeveelheid aarde-opwarmende CO2 die wordt uitgestoten om de elektriciteit op te wekken. Onze Programma-teams kun je vergelijken met een groep huishoudens en de GSWG spoort onze teams aan om manieren te zoeken om het energiegebruik te verminderen. De antwoorden van de teams hieronder geven inzicht in hoe onze teams leven en werken, en laten zien dat ze al nadenken over energieverbruik.

Colombia

Elektriciteit wordt in Colombia voornamelijk opgewekt via waterkracht.

Context: De stad Barrancabermeja heeft een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 35 van 45 °C (95-113 F) en een hoge luchtvochtigheid. Airconditioning is in het gezamenlijk kantoor essentieel, en sommige teamleden gebruiken af en toe een paar uur lang airconditioners in hun slaapkamers. Een ruimte die geen airconditioning heeft, moet een plafondventilator hebben.

Waaruit bestaat het normale verbruik van een team? Airconditioners, koelkast, plafondventilators, verlichting, computers.

Op welke manier kan er energie bespaard worden? De enige mogelijke manier die wij zien is om erop te letten dat we de plafondventilators uitdoen wanneer er niemand in de kamer is.

Wat zijn de mogelijkheden voor zonne-energie en hoeveel zou dat kosten? Zonne-energie is mogelijk. We krijgen ongeveer 11 uur stralend zonlicht per dag. De installatie van een zonnesysteem zou ongeveer 45 miljoen peso's (± € 10.000) kosten. CPT is niet de eigenaar van het huis, en omdat de huiseigenaar hierbij niet wil helpen, zou CPT zelf de kosten moeten betalen van de installatie en het weer afbreken wanneer we vertrekken. Daarnaast is er een groot risico op schade of diefstal vanwege de sociaaleconomische ongelijkheid in ons gedeelte van de stad.

Koerdistan

Context: Energie wordt voornamelijk opgewekt door olie te stoken. Het elektriciteitsnetwerk van Irak is oud, en ongeveer 50% van de elektriciteit gaat verloren tijdens het transport.

Waaruit bestaat het normale verbruik van een team?
Ons huis is verbonden met twee energiebronnen: het hoofdnetwerk van de stad levert slechts een gedeelte van de dag energie en we 'huren' toegang tot een particuliere dieselgenerator in de buurt, die voor de overige uren de energie levert. De generator kan niet meer aan dan 8 ampère, en sommige apparaten, zoals de wasmachine en de boiler voor heet water, hebben meer nodig. In de winter- en zomermaanden, wanneer er een piek is in het energieverbruik in de stad (vanwege de airconditioning), is er soms urenlang geen stroom.

 Wat is jullie normale verbruik?
We hebben computers, een printer, camerabatterijen, internet, telefoons, verlichting, de boiler, een wasmachine, een koffiezetapparaat, een waterkoker, een paar ventilators en essentiële verdampingskoelers (twee stuks die vijf maanden per jaar ongeveer twaalf uur per dag draaien). Kort geleden hebben we een waterzuiveringsapparaat gekocht waardoor we geen plastic waterflessen meer nodig hebben, maar dit vraagt wel stroom. In de wintermaanden verwarmen we de kamers met draagbare propaan- en kerosinekachels en gebruiken hele avond toe een paar kleine elektrische kacheltjes. We koken op propaangasbranders.

Op welke manier kan er energie bespaard worden?
We kunnen niet veel bedenken, behalve dan dat we op moeten letten het licht uit te doen. In Koerdische huizen wordt verwacht dat een aantal lichten de hele nacht blijft branden.

Palestina

Context: Israël controleert de opwekking van elektriciteit met aardgas, kolen en olie.

Waaruit bestaat het normale verbruik van een team?
Het licht is meestal aan. We vergeten vaak een aantal niet noodzakelijke lampen uit te doen in het kantoor. In de winter (en zelfs in de zomer) gebruiken we veel elektriciteit voor verwarming, omdat het kantoor is gehuisvest in een oud stenengebouw dat soms koud is. De meeste leden van het team zorgen ervoor dat ze de lampen uitdoen en alles wat elektriciteit gebruikt uitschakelen voordat we weggaan.

Op welke manier kan er energie bespaard worden?
We kunnen de lampen vervangen door ledlampen. De computers uit het stopcontact trekken voordat we het kantoor verlaten. In de winter kunnen we van elektrische kachels overstappen op propaan.

Welke onderdrukkende omstandigheden spelen hierin mee?

Wie heeft toegang tot alternatieve elektriciteitsbronnen, of kan zich die veroorloven? Heeft sowieso iedereen toegang tot elektriciteit?
In de zuidelijke heuvels van Hebron hebben mensen al moeite om een generator te krijgen waar zij wonen! Heeft ieder huis (bijvoorbeeld dichtbebouwde buurten, vluchtelingenkampen, et cetera) voldoende zonlicht zodat ze zonne-energie kunnen gebruiken?

Grafiek van energieverbruik per persoon tussen 1965 en nu in de USA, Voormalige Sovjetunie, Europa, China en wereldwijd

De grafieken in dit artikel laten de dramatische stijging in het mondiale energieverbruik zien sinds 1950 [FSU = Former Soviet Union - Voormalige Sovjetunie]. We hebben onze internationale Programma's - allemaal buiten de Verenigde Staten - gevraagd om hun energieverbruik onder de loep te nemen, maar de VS overtreft alle andere regio's in energieverbruik per hoofd van de bevolking. CPT vraagt haar achterban om te kijken naar het eigen energieverbruik! Stuur een e-mail naar sustainability@cpt.org als u CPT wilt ondersteunen in de transitie naar meer duurzaamheid.

Vorige
Vorige

Gekooid als een dier

Volgende
Volgende

Gevangenis voor migranten feestelijk geopend