Bericht uit Lesbos: Na drie jaar wachten staat het proces van een asielzoeker eindelijk op de rol

PERSBERICHT

4 mei 2023

Na meer dan drie jaar wachten, vindt op 8 mei 2023 in Mytilene op Lesbos het smokkelproces van A.B. plaats.

 

A.B., een Irakees die in maart 2020 op Lesbos aankwam, wordt berecht aan de hand van de strenge Griekse antismokkelwet, op grond waarvan bestuurders van migrantenboten worden vervolgd wegens smokkel en tot lange gevangenisstraffen worden veroordeeld, alleen maar omdat zij de boot over een grens hebben gestuurd. Het doelwit van deze wet zijn de migranten zelf, ook al waren velen gedwongen het roer vann hun bootje ter hand te nemen toen de feitelijke smokkelaars hen op zee achterlieten na hun vertrek uit Turkije, en ook al hebben de beschuldigden geen enkel materieel voordeel ontvangen voor het ‘mogelijk maken’ van de grensoverschrijding. Mede door de toegenomen aantal oversteken vanuit Turkije naar Griekenland zijn er sinds 2015 zijn duizenden mensen op grond van deze wet in staat van beschuldiging gesteld. De op één na grootste groep mensen in de gevangenis in Griekenland bestaat nu uit degenen die zijn beschuldigd van of veroordeeld wegens mensensmokkel. De vervolging van A.B. staat helaas niet op zichzelf, want het als smokkelaars beschouwen van migranten is in Griekenland en in heel Europa een onderdeel geworden van het ‘migratiebeheer’.

 

Dat A.B. slechts een doelwit is, is zonneklaar. In zijn geval is er videobewijs dat hij de boot niet eens bestuurde en toch wordt hij daar, drie jaar na zijn aankomst op Lesbos, nog steeds van beschuldigd. Ondertussen is zijn asielaanvraag opgeschort en staat zijn leven in Europa stil. We hopen dat A.B. op 8 mei 2023 voor de rechter zijn zegje mag doen, waarna de enige logische uitkomst vrijspraak hoort te zijn en A.B. deze onrechtvaardige vervolging en jarenlange onzekerheid eindelijk achter zich kan laten.

 

U kunt onze eerdere verklaring over de details van A. B.'s zaak van het aanvankelijk in december 2022 geplande proces hier lezen: https://legalcentrelesvos.org/2022/12/01/lesvos-iraqi-asylum-seeker-facing-more-than-60-years-for-boat-driving-despite-video-proving-otherwise/

Lees meer verhalen uit Lesbos

Blijf up-to-date en schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Vorige
Vorige

Bericht uit Palestina: Volgens de reguliere media kan Israël geen kwaad doen

Volgende
Volgende

Lesbos