Bericht uit Palestina: Volgens de reguliere media kan Israël geen kwaad doen

Decennialang hebben de internationale media de Palestijnse strijd beschreven in termen van terrorisme, terwijl de Israëlische bezetting, etnische zuivering en mensenrechtenschendingen tegen de Palestijnen worden bestempeld als zelfverdediging.

 

 

Door B.O.S.

23 mei 2023

 

Aldus de overgrote meerderheid van de Palestijnse samenleving is het meten met twee maten door de nieuwsredacties van de wereld harde realiteit en niet slechts een beschuldiging. In de afgelopen decennia heeft de Palestijnse bevolking een vooringenomenheid van internationale media-agentschappen ervaren, die gunstig uitpakt voor Israël.

 

De Israëlische bezetting van Palestijns land schendt duidelijk het recht van de Palestijnse gemeenschap om net als alle andere volken te bestaan, zich te ontwikkelen en te leven met waardigheid, vrijheid en vrede. Maar de reguliere berichtgeving blijft de Palestijnen beschrijven als terroristen, jihadisten en barbaren, terwijl de Israëli's worden afgeschilderd als slachtoffers die als minderheid in het Midden-Oosten op de korrel worden genomen, vervolgd en gediscrimineerd.

 

De Russische oorlog tegen Oekraïne illustreert de duidelijke vooringenomenheid en het meten met twee maten door de media. Rusland begaat dagelijks schendingen tegen Oekraïne, die met volledige details en uitstekende berichtgeving, breed worden uitgemeten in het nieuws. Israël begaat echter al sinds 1948 dagelijks schendingen tegen Palestijnse levens, waaronder sloop, inbeslagnames en moorden. Toch blijven de media het recht van Israël om zich te verdedigen tegen de Palestijnse strijd rechtvaardigen en beschuldigen zij de Palestijnen die hun rechten doen gelden vaak van terrorisme.

 

Ook de moord op Shireen Abu Aqleh, een Palestijnse correspondente voor Al Jazeera, is een treffend voorbeeld van de voortdurende bedreiging van zowel het leven van Palestijnen als van de vrijheid van journalistiek. Haar dood, terwijl zij live verslag deed van een door Israël in Jenin gepleegd bloedbad, is een signaal dat Israël Palestijnen – ook internationale mediacorrespondenten – zonder reden of verantwoording kan aanvallen. Als Shireen een Oekraïens staatsburger was geweest die door Russen was vermoord, zou haar dood in de internationale media en door de beroemde wereldomroepen breed aan de kaak zijn gesteld.

 

In de Palestijnse gebieden en met name in al Khalil/Hebron wordt de vrijheid van de pers en van journalistiek keer op keer geschonden en ingeperkt door de Israëlische bezettingsmacht (IOF). De IOF controleert de berichtgeving in de media, verhindert de toegang tot journalisten en beveelt correspondenten om gegevens te wissen, wat in de meeste gevallen resulteert in fysieke aanvallen door Israëlische soldaten, detentie of tijdelijke aanhouding van persmedewerkers. Israëlische kolonisten aan de andere kant hebben, met name in al Khalil/Hebron, het volste recht om Palestijnse bewegingen op de openbare weg te filmen en te documenteren, en om elke Palestijnse burger, internationale toerist of activist te beletten de stad te bezoeken. Tijdens het documenteren van incidenten heeft CPT in al Khalil/Hebron honderden schendingen meegemaakt door de IOF en kolonisten. De IOF heeft vele CPT-vrijwilligers tegengehouden bij controleposten, waardoor zij hun werk niet konden doen en geen reguliere CPT-activiteiten in het gebied konden uitvoeren, en ook CPT-leden meerdere uren vastgehouden.

 

Vanwege de verstikking door internationale media-agentschappen, spelen de sociale media een essentiële rol bij het doorgeven van de realiteit van Israëls voortdurende schendingen tegen de Palestijnen. Wijdverspreide, vrije sociale platforms hebben Palestijnen in staat gesteld om relevante zorgen en dagelijkse schendingen waarmee zij door de Israëlische soldaten worden geconfronteerd te delen, zoals bewegingsbeperkingen op openbare wegen, misbruik van controleposten, sloopbevelen, gebruik van geweld, uitbreiding van nederzettingen en honderden conflicten uit willekeur. Natuurlijk gebruikt de Israëlische propaganda de sociale media ook om de welwillendheid van de IOF te tonen door middel van korte video's waarin Palestijnen reis- en medische vergunningen, eerste hulp bij ongelukken, waterdistributie voor kinderen en ouderen bij controleposten, en honderden andere diensten worden aangeboden. Deze video's circuleerden in meerdere talen en bereikten een breed publiek, vooral in de buurlanden, waardoor de bezetting met succes in een beter licht is komen te staan en de reputatie van Israël in de internationale gemeenschappen is verbeterd.

 

De Palestijnse bevolking zucht echter al decennia lang onder bruut geweld en systematische etnische zuivering van hun volk, hun geschiedenis en toekomst, met beperkte media-aandacht voor hun geschiedenis en een slechte weergave van hun vrijheidsstrijd. Wij nodigen de internationale gemeenschap uit om de waarheid te leren kennen en eerlijk verslag te doen over het bestaansrecht van de Palestijnen.

Lees meer verhalen uit Palestina

Blijf up-to-date en schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

 

 

Vorige
Vorige

Bericht uit Colombia: Verslag over de sociale en economische situatie van El Guayabo

Volgende
Volgende

Bericht uit Lesbos: Na drie jaar wachten staat het proces van een asielzoeker eindelijk op de rol