Bericht uit Colombia: Verslag over de sociale en economische situatie van El Guayabo

Het relaas van een aangekondigde humanitaire crisis tussen juli 2022 en maart 2023

 

 

 

Door CPT Colombia

17 mei 2023

 

El Guayabo, een eenvoudige kleine boerengemeenschap, heeft te maken gehad met gedwongen uitzettingen, bedreigingen, gerechtelijke vervolging en fysiek en emotioneel geweld door legale en illegale gewapende groepen, en daarnaast wordt ze door de staat pijnlijk in de steek gelaten. Daar bovenop duurde het regenseizoen in 2022 negen maanden, waardoor hun akkers onder water kwamen te staan en de gewassen en weidegrond, waarvan hun dieren afhankelijk zijn, werden vernietigd. Er bleven voor hen weinig mogelijkheden over om zichzelf te onderhouden; het resultaat is een humanitaire crisis die hen op de rand van de hongerdood brengt.

Dit rapport wordt opgesteld om aan te tonen hoezeer El Guayabo in het verleden door de staat is verwaarloosd en om de problemen in kaart te brengen die de gemeenschap beletten een waardig en vreedzaam leven te leiden.

 

Download het voorrapport hier: https://cpt.org/wp-content/uploads/Report-El-Guayabo-2023.pdf

Petities

Wij vragen dat de nationale en lokale overheden om gezamenlijke acties ondernemen om de humanitaire crisis aan te pakken. Deze acties moeten hand in hand gaan met de maatregelen die worden genomen om de schade die overstromingen van de rivier hebben aangericht te herstellen.

  • Wij vragen de regering om acties te ondernemen die de gemeenschap van El Guayabo in staat stellen om de historische schade te herstellen die door de verwaarlozing door de staat is veroorzaakt en die door de huidige humanitaire crisis is verergerd.

  • Wij vragen de regering van Puerto Wilches om een vlottere communicatie met de gemeenschap tot stand te brengen, zodat zij gezamenlijke strategieën kunnen opstellen om de humanitaire crisis aan te pakken.

  • Wij vragen de nationale regering en haar instellingen de milieusituatie die de dijkbreuk heeft veroorzaakt, aan te pakken.

  • Wij vragen om financiële steun van de nationale regering om ervoor te zorgen dat de gemeenschap over de essentiële middelen beschikt om zichzelf te onderhouden totdat de crisis is overwonnen.

Lees meer verhalen uit Colombia 

Blijf up-to-date en schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Vorige
Vorige

Bericht uit Iraaks-Koerdistan: Vredestichten aan de eettafel

Volgende
Volgende

Bericht uit Palestina: Volgens de reguliere media kan Israël geen kwaad doen