Lesbos: Voorspellingen voor de toekomst

De huidige periode is indicatief voor hoe de grensregimes zich de komende jaren zullen ontwikkelen. In Griekenland en Turkije zitten we midden in een langdurige periode van verkiezingen, maar alles wijst erop dat in beide landen de bestaande regeringen aanblijven. Ondanks verschillende verliezen blijft Erdogan aan in Turkije en in Griekenland lijkt de rechtse partij Nieuwe Democratie de tweede verkiezingsronde (op 25/6) met een comfortabele meerderheid te gaan winnen.

Het migratiebeleid stond centraal op de agenda van alle partijen aan weerszijden van de Egeïsche Zee, maar de bewoordingen waarin het debat werd gevoerd waren meer dan racistisch. Zelfs de oppositiepartijen hebben de misdaden die aan de grenzen plaatsvinden niet belicht, laat staan bekritiseerd, maar hebben in plaats daarvan ook een anti-migratie agenda aangenomen. De politieke situaties in zowel Griekenland als Turkije wijzen een duidelijke winnaar aan: het nationalisme. In feite was het nationalisme over het hele politieke spectrum aanwezig, met amper oppositie. Zelfs linkse partijen in Griekenland spraken nooit over wat iedereen weet en wat de Griekse regering hardnekkig ontkent: dat de Griekse staat illegale terug-duwpraktijken hanteert en verantwoordelijk is voor de dood, direct of indirect, van tientallen mensen.

Vooral op de grenseilanden zoals Lesbos, Chios en Samos lijken de kiezers zowel het terugduwen als de gesloten detentiecentra goed te keuren, ondanks de heftige reacties in 2020. Zo blijven we allemaal zitten met een gevoel van grote eenzaamheid en bezorgdheid voor de samenleving waarin we leven.  De extreem racistische institutionele en sociale omgeving zal het leven van degenen die de grens proberen over te steken en degenen die daarin slagen, blijven verwoesten. En ook de criminalisering van migratie en migranten zal onverminderd doorgaan.

Het staat vast dat het maatschappelijk middenveld en de mensenrechtenverdedigers nog veel meer aanvallen te verduren zullen krijgen. Maar het is nog zekerder dat er behoefte is aan versterking van iedereen die vecht voor een eerlijker, gelijker en democratischer samenleving.

En de worsteling gaat door ...

Lees meer verhalen van de maand

Blijf up-to-date en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vorige
Vorige

Delegatie Augustus 2023: Turtle Island

Volgende
Volgende

Bericht uit de VS & Mexico: Grensgebied