Bericht uit de VS & Mexico: Grensgebied

Het stille einde van Titel 42: De golf van migranten die werd verwacht aan de grens tussen de VS en Mexico na het einde van Titel 42 is er nooit gekomen, maar migrantenroutes zijn nog steeds erg actief en de VS heeft nog steeds geen humane migratiestrategieën.

 

Gebeden voor vredestichters

7 juni 2023

Het langverwachte einde van Titel 42 - een beleid uit het Covid-tijdperk dat de onmiddellijke uitzetting mogelijk maakte van personen die zonder documenten het land binnenkwamen – viel op 11 mei 2023. Na die datum zouden migranten weer onder de vroegere bepalingen van Titel 8 van de Amerikaanse immigratiewet vallen. Overheidsfunctionarissen waarschuwden dat er zich grote aantallen migranten in Mexico zouden verzamelen om de grens over te steken. President Biden van de VS zei dat de grens tussen de VS en Mexico ‘een tijdje chaotisch zou zijn’ en stuurde militairen in actieve dienst als reservetroepen voor de grenswacht. Gemeenschappen aan de grens mobiliseerden zich om grote aantallen nieuw aangekomen migranten die asiel zochten op te vangen. Maar na een paar drukke dagen bleef de toestroom van migranten uit. Het stille einde van Titel 42 kan het resultaat zijn van de implementatie van strenge nieuwe beleidsmaatregelen en strikte beperkingen voor migranten uit sommige landen (zie 10 dingen om te weten over het einde van Titel 42 van het Kantoor voor Latijns Amerika in Washington).

Hoewel het aantal wachtende mensen in Mexico drastisch is toegenomen, is er geen noemenswaardige toename geweest in Agua Prieta, Sonora, dat grenst aan Douglas, Arizona, en ook zijn er geen massa’s mensen aangekomen bij het opvangcentrum voor migranten, CAME. In Douglas hebben stadsambtenaren, waaronder de politiechef en de burgemeester, geloofsgemeenschappen en andere geïnteresseerde burgers echter samengewerkt met de grenswacht, de douane en de grensbewaking in de aankomsthallen om zich voor te bereiden op wat er zou gebeuren op 11 mei. De grenswacht gaf bij de ambtenaren aan dat de bussen met migranten die in het westen van Arizona waren aangehouden, naar Douglas zouden gaan. Daar zouden andere bussen uit de staat Arizona hen oppikken en naar het opvangcentrum Casa Alitas in Tucson brengen. Blijkbaar was de grenswacht niet in staat om de migranten rechtstreeks naar Tucson te brengen. Bovendien zouden die mensen in Douglas worden vrijgelaten, als de bussen van de grenswacht meer migranten bevatten dan naar Tucson konden worden gebracht. De lokale gemeenschap kwam in actie om voedsel, onderdak, gezondheidszorg en transport te bieden. In de ochtend en avond van 11 mei kwamen meerdere bussen naar Douglas en verschillende dagen daarna, met mensen van over de hele wereld, maar niemand bleef ooit in Douglas overnachten. Iedereen ging rechtstreeks naar Tucson, waar ze verdere reisplannen konden maken. Een week later kwamen er geen bussen meer.

De opvangcentra langs de grens waren druk bezet, maar nergens waren ze overvol. Deze uitkomst betekent echter niet dat de crisis is afgewend. De VS moet nog steeds een effectieve langetermijnstrategie ontwikkelen om de duizenden mensen in gevaarlijke situaties die asiel aanvragen in goede banen te leiden.

Bid voor blijvende moed en veiligheid voor iedereen die onderweg is.

Vraag dat de migranten beschermd worden tegen degenen die misbruik van hen willen maken.

Bedank de grensgemeenschappen en organisaties die zich hebben ingezet om asielzoekers en andere migranten te helpen.

Bid dat de regering van de VS een humaan beleid opstelt voor het verlenen van asiel.

Zoals altijd, voor Amerikaanse burgers, toon spijt ten aanzien van de economische, sociale en politieke voordelen die u geniet over de ruggen van de arme mensen van de wereld.

Vorige
Vorige

Lesbos: Voorspellingen voor de toekomst

Volgende
Volgende

Bericht uit Colombia: Bid voor de kinderen