Gewelddadig Christendom is niet ons Christendom

De Sionkerk in Urk (bron: Google maps)

De Sionkerk in Urk (bron: Google maps)

Naar aanleiding van de recente gewelddadigheden in Urk en Krimpen aan den IJssel, gepleegd door leden van Christelijke gemeenten, wensen wij afstand te nemen dit geweld. Het is onze sterke overtuiging dat geweld en Christendom niet samen kunnen gaan.

Het eenzijdig verkondigen niet meer mee te doen met de coronamaatregelen en de aanvallen op journalisten die daarvan verslag deden, stroken niet met de tolerantie en vreedzaamheid die het Christendom belichamen. Wij zien de gebeurtenissen dan ook als daden van splintergroeperingen binnen de rijke verscheidenheid van het Christendom, die niet representatief zijn voor de wijze waarop de meeste Christenen hun geloof belijden. Het beeld van ons geloof wordt helaas ernstig aangetast door het handelen van hen die deze daden nodig hebben gevonden.

Merkwaardig genoeg is ons, als Christelijke organisatie niet gevraagd om deze afstandsverklaring. Wij voelen ons hier echter wel toe geroepen, juist vanuit ons privilege als onderdeel van de dominante religie in Nederland. Het valt ons op dat de woorden die gekozen worden anders zijn dan wanneer geweld gepleegd wordt door mensen met een ander geloof of andere huidskleur.

Het is in Nederland ondenkbaar dat anderen dan witte Christenen zich tegen maatregelen van de overheid keren, vervolgens degenen die daarvan verslag doen fysiek aanvallen en daarna zelf verkondigen vervolgd en getreiterd te worden. Het op een journalist inrijden met een auto naast een kerk wordt omschreven als primitieve uiting van woede, de journalisten worden door de geweldplegers afgeschilderd als terroristen en nazi’s. Hoe anders zou dit zijn waren deze daden door een ander, op een andere locatie uitgevoerd.

Het Christendom is bijzonder waardevol voor ons, en heeft grote intrinsieke waarde. Juist daarom achten wij het van het grootste belang dat de Christenen zeggen geweld nodig te hebben om hun geloof te belijden niet worden gezien als representatief voor onze gemeenschap die poogt het leven, licht en liefde te vieren zoals ons geleerd is door Jezus Christus.

In vrede,

Christian Peacemaker Teams – Nederland

Vorige
Vorige

Mijlpalen gedenken

Volgende
Volgende

Gedwongen migratie van Dìyarbakir naar Athene (deel 1)