Frontex koopt speedboten en negeert de omstandigheden in Moria

De beoogde nieuwe locatie voor een kamp op Lesbos

De beoogde nieuwe locatie voor een kamp op Lesbos

Winter is ondraaglijk in kamp Moria 2.0 - en wat kan je anders verwachten van een constructie aan de kust die is blootgesteld aan alle ongunstige weersinvloeden en waar de autoriteiten niets hebben ondernomen om de infrastructuur te verbeteren? Migranten hebben alleen zomertenten als beschutting tegen sneeuw, zware storm en regen; ze zijn zo fragiel dat ze door de sterke wind al snel worden weggeblazen of vernield.

Alsof dit alles nog niet genoeg is, is Moria 2.0 ook nog 's gebouwd op een voormalig militair schietterrein. Op 27 januari 2021 maakte het Griekse Ministerie van Immigratie en Asiel de resultaten bekend van bodemtests in het kamp. Uit het rapport blijkt dat er in sommige delen van het kamp sprake is van een hoog loodgehalte, dat tot vergiftiging kan leiden en een gevaar vormt voor het leven van zowel de migranten die er wonen als degenen die in het kamp werken. Tot dusver heeft de regering geen maatregelen genomen om hen te beschermen en slechts wat vage beloften gedaan dat er op sommige plaatsen cement zal worden gestort.

Tegelijkertijd werd bekend gemaakt dat het Europese grensagentschap Frontex Griekenland 55 miljoen euro heeft toegekend voor de aanschaf van vier snelle p355-patrouilleboten en wapensystemen voor boten langer dan 30 meter. Eens te meer blijkt hoe weinig waarde wordt gehecht aan het leven en de elementaire levensomstandigheden van migranten in dit brute kapitalistische en militaristische systeem, dat zeer gedreven is in zijn onophoudelijke verlangen om steeds gruwelijker te worden. Beate Gminder, hoofd van de EU Task Force voor Migratiebeheer, verklaarde op dezelfde dag als de transactie dat “de situatie op de Griekse eilanden en in het bijzonder op Lesbos aanzienlijk is verbeterd”.

De plannen voor een nieuw detentiecentrum waarmee Griekenland Moria 2.0 in september wil vervangen, staan nu al op de agenda van de plaatselijke gemeenschap. De omwonenden van de voorgestelde plaats voor het detentiecentrum zijn het niet eens met de bouw ervan. Ze hebben geen vertrouwen in de Griekse autoriteiten of in de mooie woorden en het grote geld dat de Europese Unie biedt. Niemand heeft hun gevraagd wat zij vinden van de bouw van een gevangenis naast hun dorpen en akkers. Ze hebben een verklaring uitgegeven waarin ze zich verzetten tegen het detentiecentrum, omdat “we niet nog een opslagplaats van zielen” willen en het “onmenselijke en criminele beleid van de EU” niet zullen tolereren.

Het mag niet onvermeld blijven dat de locatie die is gekozen voor het detentiecentrum – zoals voorgesteld door Stratis Kytelis, de burgemeester van de gemeente Mytilini en met goedkeuring van plaatselijke autoriteiten ter rechterzijde en uit extreem rechtse kringen – zich naast een vuilstort bevindt.

Vorige
Vorige

Bestaan is weerstaan

Volgende
Volgende

Eis erkenning, garanties en bescherming voor mensenrechtenactivisten in Colombia