Eis erkenning, garanties en bescherming voor mensenrechtenactivisten in Colombia

60 jaar van gewapende conflicten en geweld in Colombia heeft ertoe geleid dat het werken aan de verdediging van mensenrechten, teruggave van land, milieubescherming, uitvoering van het vredesakkoord, lidmaatschap van een vakbond of politieke oppositiepartij en verzet tegen grootschalige mijnbouw en agro-industriële projecten allemaal activiteiten zijn die het leven van deze activisten in groot gevaar brengen. Ze hebben in het verleden voortdurend te maken gehad met stigmatisering, politieke en gerechtelijke vervolging door de staat en zijn instellingen, bedreigingen, gedwongen verhuizingen, bewegingsbeperking en moord, uitgevoerd door legale en illegale gewapende partijen.

Voor degene die op het platteland en in steden buiten de hoofdstad wonen, is het gewapende conflict nog niet voorbij. Paramilitaire, guerilla en militaire operaties blijven het Colombiaanse sociale netwerk verscheuren, ze smoren het verlangen van de volgende generatie naar vrede en creëeren nieuwe cycli van geweld en dood. In 2020 zijn meer dan 300 mensenrechtenactivisten vermoord en in de eerste weken van 2021 zijn er al meer dan 20 vermoord. Dit is een duidelijk voorbeeld van de opleving van geweld, waaruit blijkt dat een vredesakkoord alleen niet voldoende is, als de regering zich niet inzet voor de verdediging van het leven en sociale gerechtigheid. 

Met dit in gedachten vragen wij u om u aan te sluiten bij onze campagne van internationale solidariteit om een duidelijke, krachtige en directe boodschap te sturen aan de Colombiaanse nationale regering waarin erkenning, garanties en bescherming voor mensenrechtenactivisten wordt geëist. 

Vorige
Vorige

Frontex koopt speedboten en negeert de omstandigheden in Moria

Volgende
Volgende

Koerdische journalisten en activisten veroordeeld tot 6 jaar cel