Koerdische journalisten en activisten veroordeeld tot 6 jaar cel

koerdistan 1 sq.jpg

Hieronder het verslag van de uitspraak en de daarop volgende gebeurtenissen.


16 februari

***Vijf onafhankelijke journalisten en activisten uit Badinan zijn door de rechtbank veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Sherwan Sherwani vertelt dat hij tijdens het onderzoek is gemarteld.***

Vandaag, op 16 februari 2021, heeft de strafrechtbank in Erbil, na een negen uur durend proces over twee dagen, Sherwan Sherwani en twee andere onafhankelijke journalisten - Eyaz Karam en Guhdar Zebari - veroordeeld, samen met twee burgerrechtenactivisten: Shivan Saeed en Hariwan Essa kregen ze elk zes jaar gevangenisstraf voor vermeende spionage en voorbereiding van gewelddadige activiteiten tegen de staat. Het bewijsmateriaal dat aan de rechtbank werd voorgelegd, bestond uit verscheidene persoonlijke gesprekken die verschillend uitgelegd kunnen worden, foto's die werden gebruikt bij journalistiek werk, en hun communicatie met internationale organisaties over schendingen van de mensenrechten in Iraaks Koerdistan.

Tijdens een korte pauze in het proces vertelde Sherwan, die samen met de andere vier activisten uit Badinan zat opgesloten in een kooi, aan CPT-leden die aanwezig waren bij het proces, dat hij was gemarteld. Hij vroeg om zijn boodschap over te brengen aan de sociale activisten om 'verenigd te blijven en zoveel mogelijk te doen om druk uit te oefenen op de KRG om gerechtigheid te krijgen voor de gevangenen uit Badinan'.

Aan het eind van het proces schreeuwde Sherwan: “De regerende politieke partij gebruikt de rechter, de rechtbank en de juridische macht om de vrijheid van meningsuiting in Koerdistan in te perken.”

Sherwans woorden geven weer wat CPT en anderen tijdens het proces hebben gezien. De advocaten van de Veiligheidsraad hebben geen enkel direct en redelijk bewijs aangedragen dat de beschuldigingen aan het adres van de journalisten en activisten uit Badinan onderbouwt. Bovendien blijkt de politieke motivatie om burger- en mensenrechteninitiatieven het zwijgen op te leggen duidelijk uit de bewering dat communicatie met internationale mensenrechtenorganisaties over burgerrechten en vrijheden neerkomt op ondermijnen van de eenheid of veiligheid van de staat.

De leden van CPT-IK zijn diep bedroefd over dit proces dat gericht is tegen de fundamentele burgerrechten, en de levens vernietigt van hen die de waarheid aan het licht brengen en zich verzetten tegen geweld. Onze gedachten zijn bij de journalisten en activisten uit Badinan en hun families.

Als internationale mensenrechtenorganisatie roept CPT-IK de regeringen van Koerdistan en Irak, en ook de internationale overheids- en niet-overheidsactoren op om stelling te nemen tegen dit onrecht en ervoor te zorgen dat tijdens het proces in hoger beroep de rechtsstaat en een onafhankelijke rechtsgang worden geëerbiedigd.

 

17 februari

Koerdistan 2 17-2 sq.jpg

Op 17 februari werd Kamaran Osman, lid van het team van CPT-Iraaks Koerdistan, geïnterviewd door Aryan TV over de mensenrechtenschendingen die hebben plaatsgevonden tijdens het proces tegen de journalisten en burgerrechtenactivisten uit Badinan.

De presentator vroeg Kamaran: “Wat zou de rol van internationale organisaties moeten zijn om de rechten van de veroordeelde journalisten en activisten te beschermen?”

Hierop antwoordde Kamaran: “Het vonnis was een boodschap aan internationale organisaties; wanneer mensen met jullie spreken over de mensenrechtensituatie in de Koerdische regio van Irak, zullen wij dat beschouwen als een misdaad en spionage. Daarom moet een internationale organisaties zich uitspreken over deze specifieke zaak. Wij vragen plaatselijke organisaties om druk uit te oefenen op de regionale regering van Koerdistan om het vonnis te vernietigen Ook vragen wij consulaten en internationale niet-gouvernementele organisaties die de democratie hoog in het vaandel hebben staan, een pertinent standpunt in te nemen tegen dergelijke vonnissen van de rechtbank.”

 

19 februari

Plaatselijke overheden, activisten en rechters eisen herziening van de recente beslissing van de strafrechtbank in Erbil om de activisten en journalisten uit Badinan tot zes jaar gevangenisstraf de vooroordelen.

Vijftien Iraakse wetgevers publiceerden een verklaring ter ondersteuning van de vrijheid van meningsuiting en tegen het vonnis.

Eenendertig parlementsleden uit de Koerdische regio hebben een petitie ondertekend waarin om herziening van het vonnis wordt gevraagd.

https://www.nrttv.com/En/News.aspx?id=26416&MapID=1

Zes fracties in het parlement van de regio Koerdistan hebben een verklaring afgelegd ter ondersteuning van de gevangenen.

Vier politieke partijen, waarvan er twee deel uitmaken van het regeringskabinet, hebben verklaringen tegen het vonnis gepubliceerd.

https://presidency.gov.krd/.../a-statement-of-the.../

Gisteravond heeft de president van de regio Koerdistan zijn standpunt over het proces bekend gemaakt, waarin hij opperde dat de rechters niet onafhankelijk van de politieke partijen hadden gehandeld.

https://www.nrttv.com/En/News.aspx?id=26421&MapID=1

Een rechter heeft het huidige rechtssysteem Iraaks Koerdistan bekritiseerd en daarbij gesteld dat het minder onafhankelijk wordt.

 https://www.nrttv.com/En/News.aspx?id=26421&MapID=1

CPJ (Committee for the Protection of Journalists - Comité voor de Bescherming van Journalisten) heeft gevraagd om de onmiddellijke vrijlating van de gevangenen uit Badinan.

https://cpj.org/.../cpj-calls-on-kurdistan-regional.../

Activisten, journalisten, advocaten en burgers blijven druk uit te oefenen op het gerechtelijk apparaat en de regering om het besluit te herzien en een eerlijk proces te voeren.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=430236228095551&ref=watch_permalink

Als CPT blijven wij steun verlenen en zijn we solidair met elke vreedzame en civiele druk om de beslissing van de rechtbank te herzien. Sherwan Sherwani heeft CPT gevraagd om zijn boodschap over te brengen aan mensen buiten de gevangenis. Hij roept alle activisten en maatschappelijke organisaties op om samen druk uit te oefenen op de KRG om alle gevangenen uit Badinan vrij te krijgen.

 

20 februari

koerdistan 3 20-2 sq.jpg

Op 20 februari gaf Muhammed Salah, lid van het team van CPT-Iraaks Koerdistan, een interview aan NRT TV en gesproken over het proces tegen de journalisten en burgerrechtenactivisten uit Badinan dat op 15 en 16 februari plaatsvond.

Tijdens het interview demonstreerde Muhammad het gebrek aan eerlijkheid en rechtvaardigheid dat leden van CPT tijdens het proces hebben waargenomen, en hij sprak over de schendingen van de rechten van de gevangengenomen onafhankelijke journalisten en burgerrechtenactivisten Sherwan Sherwani, Guhdar Zebari, Eyaz Karam, Shivan Saeed en Hariwan Essa.

Muhammed zei: “Alle gevangenen werden in een kleine kooi gezet en ze moesten gedurende het hele negen uur durende proces staan. Vertegenwoordigers van de Veiligheidsraad controleerden de omgeving waar het proces werd gehouden.”

Sinds 18 augustus zijn ten minste 26 onafhankelijke journalisten en mensenrechtenactivisten in de regio Badinan gearresteerd. Op 16 februari heeft de strafrechtbank van Erbil vijf van hen veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes jaar

De beslissing van de rechtbank heeft tot een brede bleke verontwaardiging geleid. Activisten uit de burgermaatschappij, journalisten, politici, consulaten en internationale organisaties hebben de uitspraak van de rechtbank bekritiseerd en blijven aandringen op de vrijlating van de Badinan-gevangenen.

 

20 februari

Vijf veroordeelde journalisten en burgerrechtenactivisten uit Badinan zijn in de gevangenis in hongerstaking gegaan.

Sherwan Sherwani, Guhdar Zebari, Eyaz Karam, Hariwan Essa en Shivan Saeed, die op 16 februari tot gevangenisstraffen van zes jaar zijn voorbeeld, hebben hun familieleden vandaag in telefoongesprekken verteld dat zij sinds het einde van het proces in hongerstaking zijn gegaan. Zij verwerpen de onrechtvaardige beslissing van de rechtbank.

Een familielid van een van de gevangenen vertelde dit aan CPT: “De Veiligheidsraad van de KRG, de rechtbank en de rechter die de straf oplegden aan onze geliefden, zouden hun verantwoordelijkheid moeten erkennen als er iets met hen gebeurt. Onze mensen dorsten naar vrijheid en hongeren naar gerechtigheid.”

CPT-Iraaks Koerdistan roept de Hoge Strafrechtbank van Erbil op het proces en het vonnis van 16 februari onmiddellijk te herzien.

 

1 maart

In plaats van maatregelen te nemen om de gevangenen uit Badinan vrij te krijgen, heeft de Veiligheidsraad van de KRG een nieuwe rechtszaak aangespannen tegen Sherwan Sherwani.

Tijdens zijn proces op 16 februari heeft Sherwan Sherwani aan de rechter verteld dat de rechercheurs van de Veiligheidsraad van de KRG hem hebben gemarteld en hebben gedreigd zijn vrouw te verkrachten. Op 28 februari beschuldigde de Veiligheidsraad van de KRG Sherwan Sherwani ervan de reputatie van de veiligheidstroepen van de KRG te hebben geschaad en spande een rechtszaak tegen hem aan.

Bashadar Hassan, een van de pro-Deoadvocaten die de journalisten en activisten uit Badinan verdedigen, vertelde CPT: “Niet alleen negeren ze de publieke verontwaardiging tegen de vonnissen, de KRG-autoriteiten willen er ook voor zorgen dat Sherwan Sherwani en zijn vrienden langer in de gevangenis zitten en gevangengenomen journalisten en burgeractivisten het recht ontnemen om zichzelf tijdens hun rechtszaak te verdedigen.”

Vorige
Vorige

Eis erkenning, garanties en bescherming voor mensenrechtenactivisten in Colombia

Volgende
Volgende

Adventskalender