Delegatie september 2023: Lesbos

Lesbos 6 tot en met 13 September 2023




Verzet tegen grenzen

Lesbos is al bekend sinds de oudheid. Het eiland is altijd een kruispunt van culturen geweest en heeft een rijke, gevarieerde geschiedenis. Lesbos is ook de plek waar in het Europese grensbeleid wordt geëxperimenteerd met verschillende militariseringsmethoden om migranten door opsluiting, bangmakerij en illegale terug-duwpraktijken uit de EU weg te houden.

Hoewel Lesbos in 2015 in de internationale schijnwerpers kwam te staan met de zogenaamde 'migratiecrisis', is migratie voor de lokale bevolking altijd al een integraal deel van het eiland geweest. Op dezelfde wijze hebben de worstelingen met het gewelddadige anti-immigratiebeleid van de EU en Griekenland ook altijd een deel uitgemaakt van deze plek.

Tijdens een zevendaagse delegatie zullen wij door ontmoetingen met plaatselijke activisten, deskundigen, vertegenwoordigers van netwerken, verenigingen, organisaties en personen die betrokken zijn bij het solidariteitswerk met migranten, de situatie van de migranten op Lesbos in een ruimer geografisch, historisch en politiek kader plaatsen.

De bovengenoemde collectieven en personen zijn betrokken bij een breed scala aan activiteiten die de structuren van onrecht op het eiland en in Europa bestrijden. Enkele van hun activiteiten bestaan uit het volgen van processen tegen gecriminaliseerde migranten, het organiseren van protesten en acties tegen de illegale en dodelijke praktijk van het terugduwen van bootjes, inzet voor gelijkheid en rechtvaardigheid tegen Fort Europa en het deelnemen aan de strijd tegen het veranderen van het eiland in een openluchtgevangenis.

We zouden het heel fijn vinden als u met ons de kieren en scheuren wilt gaan verkennen, die ons een glimp laten zien van een wereld zonder grensgeweld

Voor meer informatie: https://cpt.org/delegations/lesvos

 

Vorige
Vorige

Bericht uit Palestina: Van olijfbomen tot superkrachten

Volgende
Volgende

Delegatie Augustus 2023: Turtle Island