Bericht uit Palestina: Van olijfbomen tot superkrachten

Onthulling van Shireen, een Palestijnse superheld voor authentieke representatie.

 


 

Door Ahmad Abu Munshar

 

12 juli 2023

 

Een superheld is iemand die de waarden belichaamt van het redden van mensen, het bestrijden van het kwaad en het bevorderen van vrede en gerechtigheid in de wereld. Kinderen zien superhelden vaak als rolmodellen; ze kopen de poppen en andere handelswaar, en doen ze na in hun spel.

Tijdens een patrouille in de buurt van de Ibrahim-moskee tijdens de ramadan, zag CPT dat Palestijnen hun eigen gebedskleedjes meenamen om op straat of in de buurt van de moskee te bidden. Ze gebruikten deze kleden later als capes terwijl ze onderweg naar huis in de buurt van een controlepost liepen. Dit suggereert een concept van een Palestijnse superheld en hoe zo iemand eruit zou kunnen zien. Misschien hebben Palestijnse kinderen al op hun eigen unieke manier hun eigen superhelden gecreëerd en stellen ze zich voor dat ze die superheld worden.

 

Het idee van een Palestijnse superheld staat echter in scherp contrast met het feit dat Marvel Comics al een Israëlische superheld heeft gemaakt die Sabra wordt genoemd. Dit bezorgt met name aan veel Palestijnen een naar gevoel, omdat de naam Sabra wordt geassocieerd met het bloedbad van Sabra en Shatila in 1982, waarbij duizenden Palestijnen werden gedood door een rechtse Libanese militie, een moordpartij waaraan het Israëlische leger medeplichtig was (Aljazeera, 2022).

Dat Marvel Comics juist deze naam gebruikt voor een superheld zorgwekkend en roept verdere vragen op, vooral in een periode die wordt gekenmerkt door verhoogd geweld en moorden op Palestijnen. De introductie van Sabra in een bekende serie als Captain America leidt tot speculaties dat Israël probeert zijn acties, waaronder oorlogsmisdaden en apartheid, te verbergen. Dit onder het mom van artistieke expressie, ook wel artwashing genoemd.

In een recent CNN-interview gaf een Palestijns-Amerikaanse schrijver en analist zijn mening over de kwestie en verklaarde: “Het hele concept van het afbeelden van Israëlische spionnen als helden is ongevoelig en schandelijk”. Hij benadrukte verder dat de verheerlijking van geweld tegen Palestijnen, maar ook tegen Arabieren en moslims in het algemeen, in de reguliere media, een lange en verontrustende geschiedenis heeft in het Westen, die tot op de dag van vandaag voortduurt.

 

De creatie van Sabra's personage is verder controversieel omdat er wordt gezegd dat ze in Jeruzalem geboren is. Superhelden als Batman, Spiderman en Superman hebben allemaal een stad waarvan ze beweren dat die van hen is: Gotham City, New York en Metropolis. Het creëren van dit verhaal geeft aan dat Jeruzalem vanwege Sabra's geboorterecht aan Israëli’s toebehoort en verdrijft daarmee de Palestijnen uit deze ruimte. Aan de andere kant werd, tegelijk met het creëren van Sabra in 1981, de Arabische Ridder (The Arabian Knight) ontworpen. Deze werd beschreven als een legendarische moslimheld met meerdere vrouwen, iets wat verder bijdraagt aan de stereotypering van Arabieren.

 

Het zou Marvel niet veel verbeeldingskracht vergen om een andere verhaallijn voor Sabra te bedenken, één waarin kolonisten die in Hebron wonen Sabra om hulp vragen om de Palestijnen die in het gebied wonen te verdrijven, waardoor kolonisten de volledige controle over de stad krijgen en de rest van de Ibrahimi Moskee in een synagoge kunnen veranderen. Een dergelijk script zou hun zienswijze ondersteunen en de realiteit van etnische zuivering, ontheemding en het kolonialisme van Israël, evenals de vele bloedbaden die Israël heeft aangericht onder Palestijnen, waaronder het bloedbad in de Ibrahimi-moskee in 1994, als ‘artistieke expressie’ beschouwen.

 

Als Palestijn zou ik willen voorstellen dat als Marvel wil steven naar meer diversiteit onder hun personages, ze actief op zoek moeten gaan naar de inbreng van gemarginaliseerde gemeenschappen bij het creëren van dergelijke figuren. In het geval van een Israëlische superheld als Sabra had Marvel haar bijvoorbeeld kunnen afbeelden als een strijder tegen de acties van haar eigen regering tegen de Palestijnen, waarmee ze haar solidariteit met de onderdrukte groep zou tonen. Verder zou het zinvol zijn om een Palestijnse superheld te introduceren die actief strijdt tegen de bezetting en onderdrukking in Palestina.

 

In deze context heb ik een idee bedacht voor een Palestijnse superheld uit Jeruzalem die de geest belichaamt van een heldin uit de Gouden Eeuw. Haar krachten kwamen twintig jaar geleden naar voren toen ze in de veertig was, gekenmerkt door wit met zwart haar, een sterk gezicht en een fit lichaam. Ze droeg traditioneel Palestijns kleding en een keffiyeh als sieraad om haar nek. Ze zorgde voor haar land, met een overvloed aan olijfbomen, vruchten en munt, en werd geconfronteerd met Israëlische soldaten van de Givati-brigade die haar land verdeelden en haar olijfbomen omhakten.

 

Moedig bond ze zichzelf vast aan de allerlaatste boom en vlak voordat deze werd gekapt kreeg ze op wonderbaarlijke wijze de laatst overgebleven olijf. Op dat moment verwierf ze bovenmenselijke krachten, waaronder het vermogen om te communiceren en mensen uit alle lagen van de bevolking te begrijpen. Bovendien krijgt ze het vermogen om wat ooit door het leger of kwaadwillende troepen was verwoest, opnieuw op te bouwen, gesymboliseerd door het planten van een olijftak uit een soort kroon op haar voorhoofd. Een ander opmerkelijk vermogen dat ze bezit, is de kracht om superhelden terug te brengen van de rand van de dood.

 

Het hebben van een superheld die de door Israëlische soldaten veroorzaakte schade kan herstellen en overal waar ze komt zorg, liefde en genezing kan brengen, zou zeer heilzaam zijn. Ze fungeert als een koesterende figuur voor iedereen en kan hoop en troost bieden aan mensen die worden geconfronteerd met verlies en lijden. Dit fantasierijke concept dient als een manier om wat terug te geven aan de Palestijnen en bij te dragen aan het verlichten van de pijn en ontberingen die ze hebben ervaren.

En als laatste: deze superheld heet Shireen, ter ere van Shireen Abu Akleh, een Palestijnse martelares die op tragische wijze haar leven verloor door toedoen van Israëlische soldaten in Jenin. Als u actie wilt ondernemen en uw verzet wilt uiten tegen Marvel's Israëlische superheld annex Mossad-agent, kunt u de brief van Amerikaanse moslims voor Palestina ondertekenen via deze link.

Vorige
Vorige

Bericht uit Colombia: CPT aanwezig in Noordoost-Antioquia

Volgende
Volgende

Delegatie september 2023: Lesbos