Bericht uit Colombia: Clan del Golfo dringt gemeenschappen binnen in Antioquia

Community Peacemaker Teams roept de Colombiaanse autoriteiten op om burgers te beschermen nadat door een recente een paramilitaire inval de humanitaire situatie in Segovia, in het departement Antioquia is verslechterd.



De afgelopen maanden hebben illegale gewapende groeperingen zich in verschillende gebieden van de gemeente Segovia, in het departement Antioquia in Colombia, schuldig gemaakt aan ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht.

Op 19 september rond half zeven ’s avonds vielen enkele zwaarbewapende mannen van de Clan del Golfo, ook bekend als de Gaitanista Zelfverdedigingstroepen van Colombia (AGC), het dorp Bocas de Chicamoqué, dat onder de jurisdictie van de gemeente Segovia valt, binnen. Ze bekladden huizen en motoren met de initialen ‘AGC’, plunderden kruidenierswinkels en sloegen leden van de gemeenschap. Verschillende families ontvluchtten daarom het gebied, en sommigen van hen bereikten het dorp Mina Nueva in Panama Nueve, op ongeveer een uur van waar de aanval plaatsvond.
In de vroege ochtenduren van 21 september was er in het dorp El Pescado in de gemeente Segovia een confrontatie tussen paramilitairen van de Clan del Golfo en een opstandige groep.

Door deze gewelddadigheden raakten meer dan 200 families ontheemd, wat de humanitaire crisis die al maanden aan de gang is in het noordoosten van Antioquia alleen maar heeft verergerd.

Als CPT-Colombia, willen we onze diepe bezorgdheid uiten over de inval van de gewapende paramilitaire groep Clan del Golfo in dorpen van de gemeente Segovia, in Antioquia. We willen de aandacht vestigen op de alarmerende en voortdurende schendingen van het Internationaal Humanitair Recht (IHR) en de risico's voor de burgerbevolking die de humanitaire crisis in de regio hebben verergerd. CAHUCOPANA, een partnerorganisatie van CPT, heeft de huidige situatie in de loop van dit jaar herhaaldelijk aan de kaak gesteld en zegt dat deze meest recente gewapende invasie ‘grote angst teweegbrengt onder de bevolking en zorgt voor een groot aantal ontheemden die, vanwege een gebrek aan garanties, weigeren naar huis terug te keren’.

Het voortduren van de oorlog laat alleen maar verwoesting achter en de plaatselijke gemeenschappen die tussen twee vuren terecht zijn gekomen, lijden het meest. Wij dringen er bij de bevoegde autoriteiten en instellingen van de Colombiaanse staat op aan om het leven en de bestendigheid in het gebied te garanderen, zoals CAHUCOPANA eist.

Nu meer dan ooit roept CPT de regering van Antioquia op de geplande humanitaire actie door te zetten. Ook dringen we er bij de nationale, departementale en lokale civiele autoriteiten op aan om onmiddellijk humanitaire acties uit te voeren om het leven en de integriteit, fundamentele rechten en vrijheid van de bevolking te garanderen.

Daarnaast sluiten wij ons aan bij de oproep van CAHUCOPANA aan de nationale regering om de bescherming van CAHUCOPANA’s gemeenschapswerk voor de verdediging en bevordering van de mensenrechten te garanderen en zo snel mogelijk te zorgen voor de naleving van de collectieve en gedifferentieerde beschermingsmaatregelen voor CAHUCOPANA.

Vorige
Vorige

Bericht uit Turtle Island: Geweerschoten verstoren een heilige Apache-ceremonie

Volgende
Volgende

Bericht uit Palestina: “Wij gaan niet weg”