Bericht uit Turtle Island: Geweerschoten verstoren een heilige Apache-ceremonie

Tijdens een heilige zonsopgangceremonie in Oak Flat hoorden leden van Apache Stronghold geweerschoten, een duidelijke boodschap van intimidatie tegen de gemeenschap.

 

Door Kathy Kern

17 oktober 2023

 

Op zaterdag 7 oktober werden er schoten gelost aan de oostkant van het Oak Flat-kamp.

Leden van CPT-Turtle Island Solidarity Network in Oak Flat hadden de eer om uitgenodigd te worden om een zonsopgangceremonie voor de dochter van twee leden van de Apache Stronghold bij te wonen. Tijdens het Apache-ritueel van de volwassenwording wordt een meisje dat voor het eerst ongesteld is geworden, tijdelijk Changing Woman – de eerste vrouw en moeder van haar volk. Aan het einde van de ceremonie eert haar gemeenschap haar voor het eerst als vrouw. De vier dagen van eeuwenoude liederen en dansen zijn een intens spirituele gebeurtenis voor zowel het meisje als de hele Apache-gemeenschap. Sinds mensenheugenis was Oak Flat de plaats waar de Apaches die in de buurt woonden dit ritueel uitvoerden, totdat het Amerikaanse leger hen deporteerde naar gevangenenkampen die later reservaten werden.

Toen de Gaan-dansers[1] zaterdagavond op het punt stonden hun deel van de rite te beginnen, hoorden leden van Apache Stronghold vier of meer geweerschoten. Gasten van de Apache, vooral die in het kamp van de peettante (die een cruciale rol vervult tijdens de vier dagen van de ceremonie) werden bang en sommigen van hen pakten hun spullen en verlieten het kamp.

Een lid van het kamp belde het alarmnummer om de schoten te melden en de agent aan de lijn zei, dat hij dacht dat het misschien SOS-geweerschoten waren (een SOS van een jager is drie schoten) of dat ze niets te maken hadden met de bijeenkomst. De leden van Apache Stronghold blijven er echter van overtuigd dat de schutter(s) de families van de bijeenkomst wilde(n) verjagen. Het was niet de eerste keer dat leden van Apache Stronghold met dergelijke salvo’s werden bedreigd omdat ze zich verzetten tegen het plan van Resolution Copper om Oak Flat door mijnbouw te veranderen in een 2,9 km brede en 290 m diepe put. Activisten die in andere landen de mijnbouwbedrijven die deel uitmaken van Resolution Copper hebben aangevochten, kregen te maken met bedreigingen met de dood en moord.

Op vrijdag verstoorden straaljagerpiloten van een nabijgelegen luchtmachtbasis deze heilige ruimte en tijd door oorlogsspelletjes te spelen en vuurpijlen te laten vallen boven het gebied, en op zaterdag en zondag vloog een nieuwsgierige drone-operator met zijn toestel over het kamp, ondanks de borden die waren opgehangen om bezoekers te informeren dat het kamp was gesloten om de ceremonies van de San Carlos Apaches te beschermen.

Zelfs als de schade die door deze acties werd veroorzaakt onbedoeld was, dan was het effect nog gelijk aan het uitvoeren van dezelfde manoeuvres boven een kathedraal tijdens de Paasmis, boven een synagoge op Yom Kippur of een moskee tijdens het gebed in de heilige maand Ramadan.

Ondanks deze bedreigingen en het gebrek aan respect voor hun religie, blijft de spirituele toewijding en inzet van de Apaches om hun heilige ruimte te behouden onveranderd.

 

 [1] De Gaan zijn berggeesten die door de Gaan-dansers worden belichaamd. Hun dansen brengen zuivering, vernieuwing, genezing en bescherming.

Vorige
Vorige

Statement van Community Peacemaker Teams Nederland

Volgende
Volgende

Bericht uit Colombia: Clan del Golfo dringt gemeenschappen binnen in Antioquia