Wet’suwet’en verplaatst bouwplaats pijpleiding

Vanmorgen hebben medestanders van de Wet’suwet’en landsverdedigingsstrijd tegen de Coastal Gaslink-pijplijn uit Toronto bouwplaatsen opgezet bij de woonhuizen van Siim Vanaselja, voorzitter van de raad van bestuur van TC Energy, en Doug Guzman, directielid van de Royal Bank of Canada, in Toronto. De medestanders hebben in de wijk ook flyers uitgedeeld met foto's van de twee mannen met een waarschuwing: Uw buurman gebruikt wapens om de Coastal Gaslink-pijplijn door het gebied van de Wet’suwet’en erdoor te drukken.


De Canadese organisator voor World BEYOND War (Wereld VOORBIJ oorlog), Rachel Small zegt: “Vandaag hebben medestanders actie ondernomen om de boodschap 'niet in mijn achtertuin' duidelijk te maken aan Siim Vanaselja en Doug Guzman, twee mannen die aan het hoofd staan van bedrijven die de gewelddadige koloniale invasie van het gebied van de Wet’suwet’en regisseren en financieren, en ervan profiteren. Gebied dat nooit aan hen is overgedragen. De beslissingen die zij nemen staan in direct verband met het gemilitariseerde geweld dat de RCMP (de nationale Canadese politiemacht) de laatste maanden heeft ingezet tegen het volk van de Wet’suwet’en om de Coastal Gaslink-pijplijn er onder bedreiging van vuurwapens door te drukken.”

twee mensen in bouwvakkersuitrusting plaatsen een oranje afrastering voor een groot woonhuis. hierop staat de tekst TC Energy: no trespassing on wet'suwet'en land

Medestanders van de Wet’suwet’en zetten een bouwplaats op in de voortuinen van pijplijndirectieleden.

 In november zette de RCMP militaire politie-eenheden – waaronder sluipschutters, ME-teams en honden – in tegen ongewapende Wet’suwet’en landverdedigers bij een inval in de kampen opgezet door landverdedigers om de constructieploegen van de pijplijn te verhinderen onder de rivier Wedzin Kwa door te boren. Tijdens deze invallen vernielde de RCMP met bijlen en een kettingzaag meerdere huizen van de landverdedigers en liet één huis tot de grond toe afbranden.

“Het huis van mijn zus, Jocelyn Alec, werd in brand gestoken en platgewalst nadat zij met geweld was gearresteerd en onder bedreiging van een vuurwapen werd afgevoerd,” vertelt Wet’suwet’en landverdediger Eve Saint. “Ze is de dochter van erfelijk stamhoofd Woos, en haar huis stond op traditioneel, niet-afgestaan gebied van de Wet’suwet’en.

Rachelle Friesen van CPT heeft steun voor de actie uitgesproken: “We kunnen niet terzijde blijven staan en leidinggevenden laten doorgaan met het negeren van de gevolgen die hun beslissingen hebben, terwijl gemilitariseerde politie hun investeringen erdoor drukken. Over heel Turtle Island staan mensen op om te laten zien dat wij niet zullen opgeven totdat het Coastal Gaslink-pijplijnproject en de RCMP vertrekken uit het gebied van de Wet’suwet’en.”

TC Energy is de bouwer van de Coastal GasLink, een 670 km lange pijplijn die $ 6,6 miljard kost en door fracking gewonnen gas moet gaan transporteren vanuit het noordoosten van British Colombia naar een LNG-terminal van $ 40 miljard aan de noordkust van British Colombia. Het project loopt dwars door het niet-afgestane gebied van het Wet’suwet’en-volk en stuit op voortdurende weerstand van het erfelijk leiderschap van het volk dat zeggenschap heeft over de traditionele gebieden. Landverdedigers van de Wet’suwet’en en hun medestanders hebben gezworen dat ze niet zullen toestaan dat de bouw zonder toestemming van de erfelijke leiders van de Wet’suwet’en doorgaat op niet-afgestaan land van de Wet’suwet’en.

RBC is een van de voornaamste financiers van de Coastal GasLink-pijplijn en had een leidende rol bij het garanderen van het financieringsplan voor het project, dat zo'n 80% van de bouwkosten van de pijplijn moeten dekken.

Een aan een paal geniete flyer voor een groot, besneeuwd huis. Op de flyer staat een foto van Doug Guzman en de tekst: Doug Guzman RBC executive and your neighbour is funding the CGL pipeline pushing through Wet'suwet'en territory at gunpoint

Een flyer vastgeniet bij het huis van Doug Guzman als onderdeel van de solidariteitsactie

Op 4 januari 2020 vaardigden de erfelijke leiders van de Wet’suwet’en een uitzettingsbevel uit aan Coastal GasLink, dat door een van de vijf clans van het volk in november kracht bij werd gezet door het blokkeren van wegen en arbeiders van de pijplijn de toegang tot de bouwterreinen te verhinderen. De sommatie aan Coastal GasLink om te vertrekken uit het gebied en niet terug te komen, benadrukt dat het constructiewerk van TC Energy op het land van de Wet’suwet’en de jurisdictie en het gezag van de erfelijke leiders en het feestsysteem van bestuur, dat door het hooggerechtshof van Canada in 1997 werd erkend, negeert.

Woordvoerder Sleydo' van de Gidimt’en zegt over de voortdurende invasie van het niet-afgestane Wet’suwet’en-gebied: “Het is ten hemel schreiend, het is illegaal, zelfs volgens hun eigen interpretatie van koloniaal recht. We moeten Canada uitschakelen.”

Vorige
Vorige

Aan welke kant staan we?

Volgende
Volgende

De toekomst van het leven in de Nahla-vallei