De toekomst van het leven in de Nahla-vallei

Bid voor het doorzettingsvermogen van de Assyrisch-christelijke en Koerdische-moslim dorpelingen van de Nahla-vallei, die door militaire controleposten op de toegangswegen naar het dal afgescheiden worden van de rest van de wereld. De mensen van de vallei hebben te maken met pesterijen en blokkades wanneer ze proberen voedsel en goederen mee te nemen om in hun levensonderhoud te voorzien. Hun toekomst wordt bedreigd.

De dorpelingen in de Nahla-vallei in Koerdistan zuchten niet alleen onder de Turkse bombardementen maar nu hebben ze ook te maken met controleposten, omdat de lokale overheid vermoedt dat ze collaboreren met de guerrilla's in de regio.

Drie mensen staan buiten onder een met druiven bedekte pergola te praten. De linker en rechter dragen een CPT-vest en luisteren naar de man in het midden.

Youssif, dorpsleider van Kashkawa in de Nahla-vallei, praat in december 2021 met CPT over de pesterijen bij de controleposten

De veelvuldige Turkse luchtaanvallen op de Nahla-vallei hebben de dorpelingen en hun landbouwgemeenschap, de tahiniproductie en kleine ondernemingen grote schade toegebracht. Daarnaast heeft de lokale overheid vijf gemilitariseerde controleposten opgezet op de drie toegangswegen tot de Nahla-vallei, en beweert dat de dorpelingen de aanwezigheid van de PKK-guerrilla's in de regio steunen.  Sinds het opzetten van de controleposten aan het eind van 2020, moeten de dorpelingen elke keer als ze voedsel, meel, brandstof voor de generators en andere goederen voor het dagelijks leven binnen willen brengen, toestemming vragen. Ze worden vaak gedwongen om lange bureaucratische procedures te volgen, en krijgen te maken met weigeringen en pesterijen van overheidsfunctionarissen en veiligheidstroepen.

Een leider van een van de Assyrische dorpen vertelde CPT-Iraaks Koerdistan: “De situatie is erg slecht. Zelfs tijdens het Ba'athistische regime stonden we niet onder zo'n grote druk. Een paar maanden geleden, bijvoorbeeld, had mijn buurvrouw voer nodig voor haar dieren. Ze moest heel veel formulieren invullen en werd ondervraagd over haar zaken en haar familie die in het buitenland woont. En twee weken laten moest ze het hele proces weer door!”

Een dorpeling beschreef de pesterijen die hij en zijn gezin ondergingen aan de hand van de vragen die hem werden gesteld door veiligheidsagenten op de weg naar zijn dorp: “Waarom heb je een baard? Waarom scheer je je niet? Waarom draag je deze kleding? Waarom zit je vrouw voorop?”

Door de beperkingen hebben zeven kruidenierswinkels, die de bevolking van de vallei bedienden, moeten sluiten. De dorpelingen zijn erg bezorgd over hoe lang ze deze toestand nog vol kunnen houden, voordat ze worden gedwongen hun huis te verlaten. Als ze op een dag vertrekken, dan wordt hun land in bezit genomen door een naburige stam die al jaren probeert het land van het volk van de Nahla-vallei af te pakken.

De Nahla-vallei biedt een thuis aan overwegend Assyrische christenen verspreid over acht dorpen en daarnaast aan één dorp met Koerdische moslims. CPT-Iraaks Koerdistan begeleidt de bevolking van de Nahla-vallei al sinds 2016.

Vorige
Vorige

Wet’suwet’en verplaatst bouwplaats pijpleiding

Volgende
Volgende

Actueel