Omed Barusky vrijgelaten

Updates gevangenen van Badinan

23 februari

Afgelopen avond werd Omed Barushky na 18 maanden gevangenschap op valse beschuldigingen, vrijgelaten uit de gevangenis. Omed werd voor het eerst gearresteerd in 2020, omdat hij samen met journalisten en leraren demonstreerde om de regering aan te sporen de salarissen van alle overheidsmedewerkers te betalen. CPT viert de vrijlating van Omed

Vandaag besloot de president van de KRG de gevangenisstraffen van vijf journalisten en burgerrechtenactivisten uit Badinan te verlagen van 6 jaar tot 28 maanden.

Vrijheid moet worden gehandhaafd en de waarden van vrijheid van meningsuiting mogen niet worden gecriminaliseerd. We hopen dat de KRG de aanklachten tegen alle andere gevangenen uit Badinan intrekt en hen vrijlaat.

 24 februari

Op 24 februari hield CPT-Iraaks Koerdistan een persconferentie over de nieuwe ontwikkelingen in de zaak van de gevangenen uit Badinan. In de persconferentie uitte CPT haar blijdschap dat het presidentiële bestuur van de KRG de opdracht had gegeven om de straffen van de vijf activisten en journalisten uit Badinan, Sherwan Sherwani, Guhdar Zebari, Eyaz Karam, Hariwan Essa, en Shvan Saeed, te verlagen van zes jaar tot twee jaar en drie maanden. CPT deelde ook algemene zorgen over de zaak van de gevangenen uit Badinan in zijn geheel, en dan vooral wat betreft de presidentiële opdracht.

CPT maakt zich zorgen dat de presidentiële opdracht niet het laten vallen van de aanklachten tegen de gevangenen betrof, maar alleen een strafvermindering. Daarnaast is CPT zeer bezorgd over het feit dat de opdracht niet ook de andere tien gevangenen uit Badinan betreft, waarvan een aantal zonder proces gevangen zit. CPT publiceerde de namen van de gevangenen die veroordeeld zijn maar die niet meegenomen zijn in de opdracht van het presidentschap, waaronder:

  • Qaraman Shukri Rekani, gearresteerd op 27 januari 2021. Veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. Journalist. Shiladze.

  • Nazir Mikaeel Ahmed, gearresteerd op 11 februari 2021. Veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. Politiek activist. Zakho.

  • Masoud Ali Haji (Masoud Shangali), gearresteerd op 30 augustus 2020. Veroordeeld tot 3½ jaar gevangenisstraf. Leraar op een middelbare school en burgerrechtenactivist Duhok.

  • Sherwan Taha Ameen, gearresteerd 9 september 2020. Veroordeeld tot 2½ jaar gevangenisstraf. Docent op de universiteit en burgerrechtenactivist. Duhok.

CPT deelde ook bezorgdheid over zes andere activisten uit Badinan die sinds het einde van 2020 in de gevangenis zitten, maar nog geen proces hebben gehad, waaronder:

  • Mahmood Naji Ahmed, gearresteerd op 13 december 2020. Burgerrechtenactivist. Shiladze.

  • Kovan Tariq Jubrail, gearresteerd op 13 december 2020. Burgerrechtenactivist. Shiladze.

  • Yousif Shareef Ebrahim, gearresteerd op 13 december 2020. Burgerrechtenactivist. Shiladze.

  • Amjad Rekani, gearresteerd op 14 december 2020. Burgerrechtenactivist. Shiladze.

  • Nechirvan Badih, gearresteerd op 14 december 2020. Burgerrechtenactivist. Shiladze.

  • Berivan Ayoub Doski, gearresteerd op 13 oktober 2020. Burgerrechtenactivist. Oorspronkelijk afkomstig uit Duhok, maar gearresteerd in Erbil.

CPT-Iraaks Koerdistan vraagt de KRG en het juridische systeem om alle aanklachten tegen de gevangenen uit Badinan te laten vallen en hen allemaal onmiddellijk vrij te laten.

1 maart

Leden van CPT-Iraaks Koerdistan waren blij en verheugd de onafhankelijke journalist Omed Barushky te kunnen ontmoeten na zijn vrijlating uit de gevangenis. Omed zat meer dan anderhalf jaar gevangen op zeven aanklachten vanwege zijn journalistieke werk en activisme. CPT prijst de strijd van Omed en de andere gevangenen uit Badinan die te maken hebben gehad met oneerlijke juridische procedures en extreem wrede en onmenselijke omstandigheden in de gevangenis, maar die zich desondanks nog steeds dapper inzetten en blijven vechten voor de vrijheid van meningsuiting, mensenrechten en gerechtigheid.

Vorige
Vorige

Op weg naar een wereld zonder tralies

Volgende
Volgende

CPT veroordeelt de moord op Jorge Tafur en Teofilo Acuña