CPT veroordeelt de moord op Jorge Tafur en Teofilo Acuña

Sinds het vredesakkoord van 2016 zijn er 1300 sociale leiders vermoord in Colombia

CPT veroordeelt de moord op Jorge Tafur en Teofilo Acuña. Op 22 februari vermoordden gewapende mannen Tafur en Acuña, leiders van verschillende projecten in de regio Zuid-Bolivar, waaronder de Agro-Mijn Federatie van Zuid-Bolívar (FEDEAGROMISBOL), de Commissie voor Onderlinge Diaoloog van het Zuid-Bolívar en Midden- en Zuid-Cesar, het Volkscongres, en de Nationale Agrarische Coördinator (CNA). CPT had het voorrecht om Tafur en Acuña te mogen vergezellen, en door hen vergezeld te worden, in hun strijd voor een betere toekomst voor de mijnbouw- en boerengemeenschappen in de regio Midden-Magdalena.  

Tafur en Acuña bevonden zich in de dorp Puerto Oculto in Cesar, waar ze een proces begeleidden om land waarvan ze met geweld waren beroofd terug te nemen, toen gewapende mannen in het holst van de nacht bij het huis aankwamen en hen doodschoten.  

We voegen onze stem van woede en verdriet bij alle stemmen die roepen om een eind aan het geweld en onrecht. We eisen een eind aan de moordpartijen op sociale leiders in Colombia. Het vermoorden van sociale leiders en mensenrechtenverdedigers en milieuactivisten gaat maar door. Volgens Indepaz zijn er sinds de ondertekening van het Vredesverdrag van 2016, meer dan 1300 sociale leiders vermoord. Alleen al in de eerste maanden van 2022 vielen er vijfentwintig slachtoffers.

Een paar uur na de moorden schreeuwde het land in Zuid-Bolívar, waar de twee leiders hun strijd begonnen, het uit van verdriet: in de vroege morgen van 23 februari beefde de aarde door een zware aardschok met het epicentrum in Zuid-Bolivar, die tot in Midden-Magdalena voelbaar was.  

De vijanden van vrede willen een sfeer van angst scheppen. Maar net als Teo en Jorge blijven we hopen, blijven we ons verzetten en blijven we vechten voor een betere toekomst. 

Lieve broeder Jorge en Teófilo, Saluut! Saluut! Saluut! Saluut! Saluut! 

Vorige
Vorige

Omed Barusky vrijgelaten

Volgende
Volgende

Europese Convergence