Veroordeling van de Turkse militaire bombardementen op burgergebieden in Shengal

De auto die door Turkije in Shengal werd gebombardeerd. Foto genomen door een inwoner van Shengal.

De auto die door Turkije in Shengal werd gebombardeerd. Foto genomen door een inwoner van Shengal.

Begin augustus 2021 viel het Turkse leger tweemaal burgergebieden in Shengal (Sinjar) in Irak aan, waarbij vier burgers om het leven kwamen en ten minste 13 anderen gewond raakten.

Shengal behoort tot het grondgebied van de Yezidi dat door ISIS met geweld werd aangevallen en gecontroleerd, nadat de veiligheidstroepen het gebied in 2014 ontvluchtten. De Verzetsgroep van Sinjar (YBŞ), die voornamelijk bestaat uit Yezidi, werd na de aanval in 2014 opgericht om ISIS te bestrijden. YBŞ zorgt voor de veiligheid in een groot deel van het gebied en maakt nu officieel deel uit van het Iraakse leger. Er zijn nauwe banden met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) van wie ze steun kregen in hun strijd tegen ISIS.

Op 16 augustus voerde het Turkse leger in de stad Shengal zelf een gerichte droneaanval uit op een voertuig met leden van YBŞ. De groep was op een diplomatieke missie voor een ontmoeting met Irakese functionarissen in verband met het bezoek van president Mustafa Al-Kadhimi aan Shengal. De droneaanval doodde Seid Hesen, een hoge commandant van de YPS (Burgerbescherming) en Essa Xweded, een soldaat van YBŞ. De drie andere passagiers in de auto raakten zwaargewond.

De explosie verwondde ook drie burgers, Mahir Mirza Ali, Media Qasim Simo, en Shamil Abbas Brgis, die aan het werk waren voor Global Clearance Solutions (GCS). GCS is een niet-gouvernementele organisatie (NGO) gespecialiseerd in het opruimen van landmijnen. De werknemers waren bezig een nabijgelegen gebouw te ontdoen van mijnen die door ISIS bij hun vertrek uit de stad waren achtergelaten.

De volgende dag, op 17 augustus, bombardeerde Turkije het ziekenhuis in het dorp Skine. Het ziekenhuis werd in 2016 opgezet door YBŞ, nadat het dorp was bevrijd van ISIS. Het hospitaal, een omgebouwde school, doet dienst voor de burgerbevolking, Covid-19-patiënten, Iraakse Veiligheidstroepen (ISF) en soldaten van YBŞ.

Het Turkse leger voerde rechtstreekse bombardementen uit op het ziekenhuis, waarbij acht mensen omkwamen waaronder vier gezondheidswerkers: Ali Rasho Khdir, Sehdo Elyas Rasho, Haji Khdir en Mukhlisa Sedar. Daarnaast werden vier YBŞ-soldaten van de beveiliging van het ziekenhuis gedood: Hamid Sehdon, Khdir Shareef, Rami Al-Salim en Maithem Khdir Xalaf. Een andere gezondheidswerkers, Habdi Sleman, raakte gewond door het bombardement.

Direct na de aanval, op het moment dat mensen zich erheen haastten om de gewonden en stervenden te helpen, bombardeerde Turkije het gebied nog twee keer, waarbij nog eens negen hulpverleners gewond raakten.

De woordvoerder van de Turkse president beweert dat niet een ziekenhuis maar een PKK-basis het doelwit was. Inwoners van Shengal spreken dit tegen.

Vorig jaar, op 26 mei, bombardeerde het Turkse leger een ander ziekenhuis in het dorp Safra in het gouvernement Suleimani van Iraaks Koerdistan. Dat hospitaal raakte te zwaar beschadigd door de Turkse aanval om nog te kunnen worden gebruikt door de inwoners.

Een alliantie van NGO's, waaronder CPT, CODEPINK, UPP en ICSSI, veroordeelt de Turkse militaire aanvallen op burgers, burgergebieden en medische infrastructuur. We roepen andere landen op om met initiatieven te komen voor de wederopbouw van Shengal na de oorlog met ISIS en niet bij te dragen aan een verdere vernietiging van steden en dorpen.

 

Updates over de Turkse militaire operatie Klauw-Bliksem

De gevolgen voor de burgerbevolking in Iraaks Koerdistan van 23 april tot 30 augustus 2021. Zie ook het eerder hierover verschenen rapport: ‘Geen weg terug’.

Drie burgers gedood door aanvallen van het Turkse leger

  • Op 20 augustus 2021 werden Ahmed Shakir (40 jaar) en Yousif Aamir (26 jaar) gedood in het subdistrict Batifa van Zakho. Ze waren op bezoek in het dorp Banke toen de Turkse leger de weg begon te beschieten met artillerie, waardoor beiden werden gedood. Omdat ze toeristen uit Mosul waren, hoorde hun familie pas twee dagen later van hun dood toen de Koerdische Veiligheidstroepen hun lichamen vonden.

  • Op 13 augustus 2021 schoot het Turkse leger op Ibrahem Hassan Mohamad (51 jaar) terwijl hij zijn akkers in het dorpje Dishishe in Kani Masi irrigeerde. De dorpelingen waren eerder dat jaar met geweld ontheemd door de Turkse militaire operatie Klauw-Bliksem. Ibrahem en twaalf andere burgers waren even teruggekeerd om hun velden, die ze nodig hebben om hun gezinnen te kunnen onderhouden, te bevloeien. Tijdens een schermutseling met de PKK begon Turkije vanaf hun nieuwe militaire basis het dorp te beschieten: Ibrahem werd geraakt en was op slag dood.

Ramazan Ali tijdens een bezoek van CPT op 20 juni 2021

Ramazan Ali tijdens een bezoek van CPT op 20 juni 2021

Zes burgers gewond door aanvallen van het Turkse leger

  • Op 10 augustus 2021 raakte de 55 jaar oude Abdulrahman Yousif uit het dorpje Bosal in het subdistrict Drakar van Zakho gewond bij een Turks bombardement, terwijl hij vijgen oogstte in zijn boomgaard.

  • Op 8 juli 2021 raakte een burger uit het dorp Hirure gewond door granaatscherven, toen het Turkse leger vanuit hun basis de akkers van het dorp met artillerie begon te beschieten.

  • Op 1 juni 2021 beschoot en verwondde het Turkse leger de 70 jaar oude Ramazan Ali met artillerie, terwijl hij bezig was zijn akkers in Hirure te irrigeren.

  • 26 mei 2021 raakten de broers Ali Muhsin (16 jaar) en Hasan Muhsin (20) gewond door rondvliegende granaatscherven toen het Turkse leger het dorp Bhere beschoot waar zij hun schaapskudde hoedden.

  • Op 25 mei 2021 beschoot het Turkse leger boeren die hun velden irrigeerden in het dorp Dishishe met artillerie, waarbij de 20 jaar oude Bawer Ahmed gewond raakte door granaatscherven.

Een brandende helling bij Hirure als gevolg van Turkse bombardementen, gefotografeerd op 27 juli 2021. Foto: Ayad Hrure

Een brandende helling bij Hirure als gevolg van Turkse bombardementen, gefotografeerd op 27 juli 2021. Foto: Ayad Hrure

Het Turkse leger heeft tijdens de operatie Klauw-Bliksem zo'n 2.250 hectare aan landbouwgrond in de dorpen van Kani Masi platgebrand.

  • Het Turkse leger steekt de velden in brand met bombardementen, schietpartijen en opzettelijk gebruik van brandbare materialen.

  • Bij het bezoek van CPT-Iraaks Koerdistan aan Kani Masi op 20 juni 2021, vertelden dorpelingen dat de vuren die nog steeds brandden, waren aangestoken door bombardementen en door Turkse soldaten die het dorp 's nachts binnen waren geslopen om brand te stichten op de akkers.

  • Op 27 juli 2021 beschoten Turkse soldaten vanuit hun nieuwe militaire basis met brandkogels gericht op het dorp Hirure, waarbij 67 hectare (670 dunams) bouwgrond werd platgebrand.

  • Volgens de burgemeester van Kani Masi hebben de Turkse militaire aanvallen op de landbouw- en herdersgemeenschappen van het subdistrict Kani Masi sinds 28 juli naar schatting zes miljard Iraakse dinar (bijna drieënhalf miljard euro) aan schade veroorzaakt.

Een Turks bombardement op Kesta

Een Turks bombardement op Kesta

Vanwege de militaire operatie Klauw-Bliksem zijn meer dan 1500 burgers hun huizen in de regio's Avashin en Kani Masi ontvlucht

  • Zeven dorpen in de regio Kani Masi (Kesta, Chalke-Christiana, Dishishe, Adne, Ura, Seraro en Miska) en zestien dorpen in de regio Avashin zijn volledig geëvacueerd.

  • Twee kerken zijn gesloten, één in Miska omdat deze beschadigd is in een bombardement, en één in Chalke-Christiana.

  • Eén school, één ziekenhuis en meerdere moskeeën zijn gesloten.

Twee waterprojecten die water distribueren naar de dorpen in Kani Masi zijn vernietigd

  • Op 17 augustus bombardeerde het Turkse leger de dorpen Hrure, Baziv en Kesta, waarbij de waterleidingen naar het dorp Baziv kapot werden geschoten.

  • Aan het begin van de operatie bombardeerde het Turkse leger een waterproject in Adne en vernietigde de systemen waarmee negen dorpen werden voorzien van water.

Vanwege de schade veroorzaakt door de bombardementen van het Turkse leger zijn er al acht grote stroomstoringen geweest

Vorige
Vorige

De stenen vertellen verhalen: Kleuterschool Al-Saraya

Volgende
Volgende

Mijn kleine tas