Stop de aanleg van lijn 3

Op 27 juni 2021 werd in Minnesota (VS) een nieuwe sectie van pijplijn 3 geboord en aangesloten. Wij roepen eenieder op om Deb Haaland, Minister van Binnenlandse zaken op deze activiteiten aan te spreken.

Achtergrond:

Pijpleidingen doorsnijden het gebied van de inheemse gemeenschappen. Bron: stopline3.org

Pijpleidingen doorsnijden het gebied van de inheemse gemeenschappen. Bron: stopline3.org

-       Dit stuk pijpleiding is geplaatst in strijd met een bevel tot staken van de werkzaamheden vanuit het leger, om een ceremoniële plaats aan de oever te beschermen

-       Deze actie verhinderde de Anishinaabe gemeenschap om een ceremonie te houden op een voor hen heilige plaats. Het recht hierop is vastgelegd in een verdrag uit 1855.

-       De politie heeft tijdens dit incident mensen van deze inheemse gemeenschap lastig gevallen en geïntimideerd. Dit is een schending van de “American Indian religious Freedom Act” welke het recht beschermt om traditionele riten en spirituele en culturele gebruiken in vrijheid uit te kunnen voeren. Zelfs nadat de autoriteit belast met de uitvoering van het verdrag van 1855 had opgeroepen deze intimidatie te staken, hield het niet op.

-       Tijdens de ceremonie trilde de grond door het boren en werden werknemers van het bedrijf dat de pijpleiding aanlegt, Enbridge, onder politie-escorte door de heilige plaats geleid.

-       Deze gebeurtenissen zijn deel van een vast patroon van lastig vallen, surveillance en etnische profilering van de politie jegens de inheemse gemeenschappen. Dit alles terwijl zij enkel pogen vast te houden aan de hen in het verdrag toegezegde rechten terwijl Enbridge een pijpleiding aanlegt door hun land.

 

Schrijf de minister van binnenlandse zaken Deb Haaland om de constructie van deze pijpleiding te stoppen:

Minister van binnenlandse zaken Deb Haaland foto: wikipedia

Minister van binnenlandse zaken Deb Haaland foto: wikipedia

“I am writing to urge Secretary Haaland to advocate for upholding treaty law by stopping construction of the Line 3 pipeline in Minnesota. This project is being opposed in court by the White Earth and Red Lake Nations, sovereign entities who reserve the right to hunt, fish, gather, and travel in the lands designated by the 1855 treaty.

During construction we have seen direct violation of the American Indian Religious Freedom Act and treaty rights through harassment, intimidation, and interruption of ceremony by law enforcement and workers on the project.

We urge you to do everything in your power to stop construction and prevent further civil rights abuses against tribal members.”

Vertaling:

“Ik roep Minister Haaland op de rechten vanuit het verdrag te respecteren door de constructie van lijn 3 in Minnesota te stoppen. Over dit project lopen rechtszaken aangespannen door de White Earth en Red Lake gemeenschappen, souvereine entiteiten met het recht te jagen, vissen, verzamelen en reizen in het land dat hen in 1855 is toegezegd.

Tijdens de aanleg van de pijpleiding zijn de rechten vastgelegd in de ‘Americam Indian Religious Freedom Act’ en verschillende verdragen geschonden. Bewoners zijn lastig gevallen, geïntimideerd en agenten en werknemers hebben een ceremonie verstoord.

Wij roepen u op al het mogelijke te doen om de bouw te stoppen en verdere mensenrechtenschendingen jegens de leden van de gemeenschappen te voorkomen.”

 

Vorige
Vorige

Vaak ver weg, vandaag niet.

Volgende
Volgende

De bende die de brand in Moria achterliet