Overzichtsartikel: De gevangenen van Badinan

Updates en biografieën

Koerdistan - Na gesprekken met familie en het bijwonen van meer dan vijftien rechtszaken gevoerd door het strafhof en het hof van beroep van Erbil, is CPT van mening dat de rechtbanken gebruikt worden om de vrijheid van meningsuiting in te perken en mensen die de regering bekritiseren te straffen. We hebben geen substantieel bewijs gezien van de misdaden waarvan zij worden beschuldigd en roepen de KRG op om onmiddellijk eerlijke processen te voeren zodat deze gevangenen vrijgesproken kunnen worden van alle beschuldigingen en vrijgelaten, met inbegrip van hen die al valselijk zijn veroordeeld.

Sherwan Sherwani

Aanklacht: Met geweld ontvoerd op 7 oktober 2020. Uiteindelijk werd toegegeven dat hij gevangen zat bij de Asaish en werd beschuldigd van spionage en sabotage op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak.

De rechtszaak: Hij werd samen met Eyaz Karam, Ghudar Zebari, Heriwan Essa en Shivan Saeed voorgeleid. Het eerste proces werd gevoerd over twee dagen op 15 en 16 februari 2021. Ondanks een gebrek aan substantieel bewijs werden zij schuldig bevonden en veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Tegen dit vonnis werd beroep aangetekend, maar het werd twee maal bevestigd op 6 mei en 27 juni 2021.

Biografie: Sherwan Sherwani is een onafhankelijke journalist die al vele jaren bezig is om de corruptie in de regering aan de kaak te stellen. Sinds hij begon met zijn rapportages over de corruptie van de regering heeft de Koerdische Regionale Regering geprobeerd Sherwan het zwijgen op te leggen. Op 7 oktober 2020 viel een groep van tien gewapende en ongeïdentificeerde mannen Sherwans huis binnen en namen zijn computer, opnameapparatuur, camera en telefoon in beslag. Daarna hielden ze een pistool tegen zijn hoofd in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen, en ontvoerden hem.

Hariwan Essa

Aanklacht: Op 22 oktober arresteerden de veiligheidstroepen van de regerende politieke partijen Hariwan opnieuw. Zijn huidige locatie na zijn arrestatie is nog steeds onbekend.

De rechtszaak: Hij werd samen met Sherwan Sherwani, Eyaz Karam, Ghudar Zebari en Shivan Saeed voorgeleid. Het eerste proces werd gevoerd over twee dagen op 15 en 16 februari 2021. Ondanks een gebrek aan substantieel bewijs werden zij schuldig bevonden en veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Tegen dit vonnis werd beroep aangetekend, maar het werd twee maal bevestigd op 6 mei en 27 juni 2021.

Biografie: Hariwan Essa geeft les op school en is een activist voor burgerrechten. Nadat hij de Koerdische Regionale Regering bekritiseerde vanwege corruptie en het tekortschieten in het betalen van de salarissen van overheidsmedewerkers, werd Hariwan meerdere malen met de dood bedreigd en hij werd vermoedelijk vanwege zijn activisme gearresteerd.

 

Nazir Barwary

Aanklacht: Gearresteerd op 11 februari 2021 en beschuldigd van spionage en banden met de PKK op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak.

De rechtszaak: Op 19 september 2021 werd hij veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.

Biografie: Nazir was een politiek activist en lid van het Sociaal Bureau in het hoofdkantoor van de PUK in Zakho. Hij is vier jaar lid geweest van het Koerdisch Nationaal Congres KNK, waarin alle Koerdische politieke partijen vertegenwoordigd zijn behalve de PDK.

 

Badal Barwari

Aanklacht: Gearresteerd op 21 augustus 2021 Later beschuldigd van spionage en sabotage op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak. Tijdens de rechtszitting werd dit gewijzigd naar Artikel 222 van het Iraakse wetboek van strafrecht - het organiseren van openbare bijeenkomsten.

De rechtszaak: Hij werd voorgeleid met medegevangene Omed Barushky. Het proces werd viermaal uitgesteld voordat de zaak op 19 oktober 2021 werd behandeld. Tijdens de rechtszaak wijzigden de rechters de wet op grond waarvan hij werd beschuldigd en veroordeelde hem tot één jaar gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest.

Hij werd op 20 november 2021 vrijgelaten.

Biografie: Badal Barwary geeft al 24 jaar les en is al meerdere jaren burgerrechtenactivist. 

Hij werd voor het eerst gearresteerd tijdens een demonstratie waarin de betaling werd geëist van zijn salaris en de salarissen van alle overheidsmedewerkers die al zes maanden niet waren betaald door de Koerdische Regionale Regering. De familie heeft meerdere malen geprobeerd om hem op borgtocht vrij te krijgen, maar de rechtbank weigert hem vrij te laten.

 

Bandawar Ayoub

Aanklacht: Bandawar werd op 4 september 2020 gearresteerd in Duhok, beschuldigd van staatsvijandige activiteiten en aangeklaagd op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak.

De rechtszaak: Hij werd samen met medegevangenen Karger Abas, Sherwan Taha en Masoud Ali voorgeleid. Zijn proces werd vier keer uitgesteld. Op 20 oktober 2021 werden de slotpleidooien van de aanklager en de verdediging gehoord. Eén rechter trok zich terug uit de zaak na het horen van het bewijs en het besluit werd uitgesteld. Op 8 november 2021 werd hij schuldig bevonden en vooroordeel tot één jaar en twee maanden gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest, en vrijgelaten.

Biografie: Badawar, geboren in 1994 in Duhok, studeerde op het moment van zijn arrestatie voor zijn middelbare schooldiploma en werkte als loodgieter. Zes maanden voor hij zijn arrestatie had hij zich verloofd. Sinds 2015 was hij betrokken bij de politiek en in 2016 werd hij lid van PUK. In 2018 werd hij lid van de Coalitie voor Democratie en Gerechtigheid, die toen werd geleid door president Barham Salih. 

Drie maanden geleden kreeg zijn vader een hartaanval, veroorzaakt door de stress vanwege de situatie waarin zijn zoon verkeert, en nu ligt hij aan bed gekluisterd.

Dr. Aamer Khalid

Aanklacht: Aamer werd op 9 september 2020 gearresteerd in Duhok, beschuldigd van staatsvijandige activiteiten en aangeklaagd op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak.

De rechtszaak: Hij werd met medegevangenen Sleman Kamal, Jamal Khalil, Sleman Moussa en Firsat Ahmed voorgeleid. Zijn proces werd drie keer uitgesteld. Op 21 oktober 2021 werd hij uiteindelijk van alle beschuldigingen vrijgesproken.

Biografie: Dr. Aamer werd in 1970 geboren in Mosul en heeft een doctoraat in de Arabische taal. Tot 2018 was hij lid van de PDK, waarna hij lid werd van de Coalitie voor Democratie en Gerechtigheid, die toen werd geleid door president Barham Salih. Hij stond kandidaat voor de partij en was in 2018 lijsttrekker in Duhok. Hij geeft al 26 jaar les op middelbare scholen en de universiteit. Na de bevrijding van Sinjar maakte hij samen met Sherwan Taha deel uit van een project dat Yezidi vrouwen die door ISIS gevangen waren genomen, ondersteunde.

Sleman Kamal

Aanklacht: Sleman werd op 6 september 2020 gearresteerd in Akre, beschuldigd van staatsvijandige activiteiten en aangeklaagd op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak. Dit werd later aangepast naar Artikel 56.

De rechtszaak: Hij werd voorgeleid met medegevangenen Dr. Aamer Khalid, Jamal Khalil, Sleman Moussa en Firsat Ahmed. Zijn proces werd drie keer uitgesteld. Op 21 oktober 2021 werd de aanklacht gewijzigd naar Wet nr. 111, Artikel 56 uit 1969 van het Iraakse wetboek van strafrecht. Hij kreeg één jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest en werd vrijgelaten.

Biografie: Sleman werd in 1966 geboren en diende als 25 jaar als Peshmerga. Hij is getrouwd en heeft vier kinderen. Van 2002 tot 2015 was hij actief lid van de PDK in Akre. In de twee jaar daarna was hij niet politiek actief, tot hij in 2017 samen met president Barham Salih de Coalitie voor Democratie en Gerechtigheid oprichtte. Van 2017-2019 leidde hij het partijkantoor in Akre. Sinds 2015 is hij een actief lid van de burgerbeweging die de corruptie in regering veroordeelt en oproept tot hervormingen. 

Eyaz Karam

Aanklacht: Ontvoerd op 22 oktober 2020. Uiteindelijk werd toegegeven dat hij gevangen zat bij de Asaish en werd beschuldigd van spionage en sabotage op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak.

De rechtszaak: Hij werd samen met Sherwan Sherwani, Ghudar Zebari, Heriwan Essa en Shivan Saeed voorgeleid. Het eerste proces werd gevoerd over twee dagen op 15 en 16 februari 2021. Ondanks een gebrek aan substantieel bewijs werden zij schuldig bevonden en veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Tegen dit vonnis werd beroep aangetekend, maar het werd twee maal bevestigd op 6 mei en 27 juni 2021.

Biografie: Eyaz Karam werkt al 11 jaar als journalist. Hij was verslaggever in Rojava voor NRT tijdens het hoogtepunt van het offensief van ISIS in Syrië. Hij deed ook verslag van de Turkse bombardementen over de grens in de Koerdische regio. Eyaz werd 17 keer gearresteerd vanwege zijn werk en activisme om corruptie onder de aandacht te brengen.

 

Shivan Saeed

Aanklacht: Gearresteerd op 18 augustus 2020. Uiteindelijk werd toegegeven dat hij gevangen zat bij de Asaish en werd beschuldigd op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak.

De rechtszaak: Hij werd voorgeleid samen met Sherwan Sherwani, Eyaz Karam, Ghudar Zebari en Hariwan Essa. Het eerste proces werd gevoerd over twee dagen op 15 en 16 februari 2021. Ondanks een gebrek aan substantieel bewijs werden zij schuldig bevonden en veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Tegen dit vonnis werd beroep aangetekend, maar het werd tweemaal bevestigd op 6 mei en 27 juni 2021.

Biografie: Shivan Saeed is een moella (Islam-theolooog) en een activist voor burgerrechten. In 2018 werd Shivan ontslagen vanwege de redevoeringen die hij hield tijdens het vrijdaggebed, waarin hij vroeg om gerechtigheid in Iraaks Koerdistan en de Koerdische Regionale Regering bekritiseerde. Vervolgens werd Shivan activist en zette zich in voor rechtvaardigheid en gelijkheid. Hij werd op 18 augustus 2020 gearresteerd vanwege het organiseren van een demonstratie die de aandacht vestigde op de achterstand in de betaling van de salarissen van overheidsmedewerkers bij de KRG. Nadat hij was vrijgelaten uit de gevangenis, werd hij op 22 oktober aangevallen en ontvoerd door veiligheidstroepen.

 

Xallat Sindy

Aanklacht: Gearresteerd in juli 2021 en beschuldigd van laster op grond van Artikel 2 van de Wet ter Voorkoming van Misbruik van Telecommunicatieapparatuur in de Regio Koerdistan (Wet nr. 6 uit 2008).

De rechtszaak: Op 23 september 2021 veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf.

Biografie: Xallat is een Koerdische activist werkend vanuit het Verenigd Koninkrijk. Hij staat bekend om zijn commentaar op sociale media over de corruptie in de regering.

 

Karger Abas

Aanklacht: Karger werd op 4 september 2020 gearresteerd in Duhok, beschuldigd van staatsvijandige activiteiten en aangeklaagd op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak.

De rechtszaak: Hij werd samen met medegevangenen Badawar Ayoub, Sherwan Taha en Masoud Ali voorgeleid. Zijn proces werd vier keer uitgesteld. Op 20 oktober 2021 werden de slotpleidooien van de aanklager en de verdediging gehoord. Eén rechter trok zich terug uit de zaak na het horen van het bewijs en het besluit werd uitgesteld. Op 8 november 2021 werd hij schuldig bevonden en vooroordeel tot één jaar en twee maanden gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest, en vrijgelaten.

Biografie: Karger werd in 1992 geboren in Duhok en was ten tijde van zijn arrest in het tweede jaar van zijn universitaire studie in administratie. Hij is getrouwd en heeft een kind en is een actief lid van de burgerbeweging van Duhok. In 2018 werd hij lid van de Coalitie voor Democratie en Gerechtigheid, die toen werd geleid door president Barham Salih.

 

Masoud Ali Haji

Aanklacht: Masoud werd op 25 september 2020 gearresteerd in Duhok, beschuldigd van staatsvijandige activiteiten en aangeklaagd op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak.

De rechtszaak: Hij werd samen met medegevangenen Badawar Ayoub, Sherwan Taha en Karger Abas voorgeleid. Zijn proces werd vier keer uitgesteld. Op 20 oktober 2021 werden de slotpleidooien van de aanklager en de verdediging gehoord. Eén rechter trok zich terug uit de zaak na het horen van het bewijs en het besluit werd uitgesteld. Op 8 november 2021 werd hij schuldig bevonden en vooroordeel tot drie jaar en zes maanden gevangenisstraf.

Biografie: Masoud werd in 1974 in Duhok geboren, hij heeft een Bachelors in de Chemie en geeft al 22 jaar les op een middelbare school. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Van 2009-2018 was hij lid van de Beweging voor Verandering. In 2018 werd hij lid van de Coalitie voor Democratie en Gerechtigheid, die toen werd geleid door president Barham Salih. In 2019 verliet hij de partij en werd burgerrechtenactivist.

 

Sleman Musa

Aanklacht: Sleman werd op 6 september 2020 gearresteerd in Akre, beschuldigd van staatsvijandige activiteiten en aangeklaagd op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak. Dit werd later aangepast naar Artikel 56.

De rechtszaak: Hij werd voorgeleid met medegevangenen Dr. Aamer Khalid, Jamal Khalil, Sleman Kamal en Firsat Ahmed. Zijn proces werd drie keer uitgesteld. Op 21 oktober 2021 werd de aanklacht gewijzigd naar Wet nr. 111, Artikel 56 uit 1969 van het Iraakse wetboek van strafrecht. Hij kreeg één jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest en werd vrijgelaten.

Biografie: De in 1979 geboren Sleman heeft Bachelors in Geschiedenis en Rechten. Hij is getrouwd en heeft zes kinderen. Hij is vier jaar lang schoolhoofd geweest van een school in Akre. Hij vocht tegen ISIS en was een vrijwillige Peshmerga in het Bashik-gebergte. Hij was van 1996 tot 2018 lid van de PDK, tot hij overstapte naar de Coalitie voor Democratie en Gerechtigheid, die toen werd geleid door president Barham Salih. 

Guhdar Zebari

Aanklacht: Hij werd op 22 oktober gearresteerd en overgebracht naar een onbekende locatie. Uiteindelijk werd toegegeven dat hij gevangen zat bij de Asaish en werd beschuldigd van spionage en sabotage op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak.

De rechtszaak: Hij werd voorgeleid samen met Sherwan Sherwani, Eyaz Karam, Heriwan Essa en Shivan Saeed. Het eerste proces werd gevoerd over twee dagen op 15 en 16 februari 2021. Ondanks een gebrek aan substantieel bewijs werden zij schuldig bevonden en veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Tegen dit vonnis werd beroep aangetekend, maar het werd twee maal bevestigd op 6 mei en 27 juni 2021.

Biografie: Guhdar Zebary is afkomstig uit het district Akre in de provincie Duhok. Tien jaar geleden begon hij zijn werk als journalist. Hij was verslaggever voor zowel de NRT als Speda TV. Hij is meerdere malen met de dood bedreigd vanwege zijn werk om corruptie te onthullen.

 

Qaraman Shukri

Aanklacht: Gearresteerd op 27 januari 2021 Uiteindelijk werd hij beschuldigd op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak.

De rechtszaak: Hij werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Volgens familieleden van Qaraman Shukri vond het proces en de veroordeling plaats zonder dat iemand van de familie erover werd ingelicht en zonder dat er een advocaat van Qaramans eigen keuze aanwezig was.

Biografie: Qaraman Shukri, 24 jaar oud. Na de moord op zijn vader in december 2016 volgde hij zijn vaders voetstappen en werd ook journalist. Sinds hij als journalist werkt, is hij drie keer gearresteerd.

Op 27 januari lag hij te slapen toen veiligheidstroepen in de vroege ochtenduren het huis van zijn familie binnenvielen. Ze arresteerden hem en namen al zijn journalistieke materialen in beslag.

Op 27 juni bezocht zijn moeder hem in de gevangenis en Qaraman vertelde haar dat hij al tot zeven jaar gevangenisstraf was veroordeeld op beschuldiging van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Qaramans advocaat was niet verteld dat hij bij het proces aanwezig moest zijn, noch was hij op de hoogte gesteld dat het proces plaats zou vinden. Volgens familieleden van Qaraman werd hij in een geheime gevangenis veroordeeld.

 

Omed Barushky

Aanklacht: Gearresteerd op 21 augustus 2020. Uiteindelijk beschuldigd van laster op grond van Artikel 2 van de Wet ter Voorkoming van Misbruik van Telecommunicatieapparatuur in de Regio Koerdistan (Wet nr. 6 uit 2008).

Hij werd ook beschuldigd van spionage en sabotage op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak. Tijdens de rechtszitting werd dit gewijzigd naar Artikel 222 van het Iraakse wetboek van strafrecht - het organiseren van openbare bijeenkomsten.

De rechtszaak: Op 22 juni 2021 werd hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf op grond van twee aanklachten wegens laster. Op 23 september werd hij tot nog eens een jaar veroordeeld op grond van twee andere aanklachten wegens laster. Op 17 oktober kreeg hij nog eens zes maanden vanwege een soortgelijke aanklacht.

Een proces wegens beschuldigingen van spionage en sabotage, waarvoor hij samen met Badal Barwari in de rechtszaal verscheen, werd viermaal uitgesteld voordat de zaak op 19 oktober 2021 werd behandeld. Tijdens de rechtszaak wijzigden de rechters de wet op grond waarvan hij werd beschuldigd en veroordeelde hem tot één jaar gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest.

Biografie: Omed Barushky begon zijn werk als journalist twee jaar geleden en heeft een ID bij Metro Center. Hij werd meerdere malen gearresteerd voor het organiseren van demonstraties om aandacht te vestigen op de corruptie van de Koerdische Regionale Regering. De eerste arrestatie was in augustus vorig jaar omdat hij samen met journalisten en leraren demonstreerden om de regering aan te sporen de salarissen van alle overheidsmedewerkers te betalen. De beschuldigingen van lasten hebben allemaal te maken met berichten op sociale media over corruptie in de regering en schendingen door veiligheidstroepen.

Sherwan Taha

Aanklacht: Sherwan werd op 5 september 2020 gearresteerd in Duhok, beschuldigd van staatsvijandige activiteiten en aangeklaagd op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak.

De rechtszaak: Hij werd voorgeleid samen met medegevangenen Badawar Ayoub, Mousad Ali en Karger Abas. Zijn proces werd vier keer uitgesteld. Op 20 oktober 2021 werden de slotpleidooien van de aanklager en de verdediging gehoord. Eén rechter trok zich terug uit de zaak na het horen van het bewijs en het besluit werd uitgesteld. Op 8 november 2021 werd hij schuldig bevonden en vooroordeel tot twee jaar en zes maanden gevangenisstraf.

Biografie: De in 1986 in Zakho geboren Sherwan heeft een Bachelors in Engels taalonderwijs van de Salahaddin Universiteit in Erbil en een Masters in Volwasseneneducatie van de Universiteit van Glasgow in het Verenigd Koninkrijk. In 2016 werd hij toegelaten tot het SUSI-programma en reisde hij naar de Verenigde Staten van Amerika. Sherwan gaf ook les aan de Universiteit van Newroz in Duhok. In 2017 ging hij aan de slag als programmamanager voor ACTED, een internationale organisatie, waarvoor hij ook werkte op het moment van zijn arrestatie. Hij was geen lid van enige politieke partij, maar was goed bevriend met Masoud Ali en Dr. Aamer Khalid en nam deel aan geweldloze demonstraties tegen de regering omdat die kortte op de salarissen van overheidspersoneel. Op 5 september probeerde Sherwans moeder hem te bezoeken in de gevangenis van de Asaish, maar zij kreeg geen toestemming om hem te zien. De volgende dag overleed ze aan een hartaanval.

Firsat Ahmed

Aanklacht: Firsat werd op 6 september 2020 gearresteerd in Akre, beschuldigd van staatsvijandige activiteiten en aangeklaagd op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak. Dit werd later aangepast naar Artikel 56.

De rechtszaak: Hij werd voorgeleid met medegevangenen Dr. Aamer Khalid, Jamal Khalil, Sleman Moussa en Sleman Kamal. Zijn proces werd drie keer uitgesteld. Op 21 oktober 2021 werd de aanklacht gewijzigd naar Wet nr. 111, Artikel 56 uit 1969 van het Iraakse wetboek van strafrecht. Hij kreeg één jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest en werd vrijgelaten.

Biografie: Firsat werd geboren in 1974 en heeft een Bachelors in Architectuur. Hij werkte 21 jaar voor de overheid en was 26 jaar lid van de PDK. Hij werd directeur Onderwijsvernieuwing op het ministerie van Educatie, een post die hij in 2018 verliet voor een lidmaatschap van de Coalitie voor Democratie en Gerechtigheid, die toen werd geleid door president Barham Salih. 

 

Jamal Khalil Majeed

Aanklacht: Jamal werd op 4 september 2020 gearresteerd in Zakho, beschuldigd van staatsvijandige activiteiten en aangeklaagd op grond van Wet nr. 111, artikel 156 uit 1969, van het Iraakse wetboek van strafrecht, zoals gewijzigd in Wet nr. 21 (2003) van de Koerdische Regio van Irak. Dit werd later aangepast naar Artikel 56.

De rechtszaak: Hij werd samen met medegevangenen Dr. Aamer Khalid, Sleman Kamal, Sleman Moussa en Firsat Ahmed voorgeleid. Zijn proces werd drie keer uitgesteld. Op 21 oktober 2021 werd de aanklacht gewijzigd naar Wet nr. 111, Artikel 56 uit 1969 van het Iraakse wetboek van strafrecht. Hij kreeg één jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest en werd vrijgelaten.

Biografie: De in 1980 in Zakho geboren Jamal heeft een Masters in de Natuurkunde en is al 18 jaar leraar op een middelbare school. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Tot 2017 was hij een burgerrechtenactivist en toen werd hij lid van de Coalitie voor Democratie en Gerechtigheid, die toen werd geleid door president Barham Salih. Van 2018-2019 leidde hij het partijkantoor in Zakho.

Vorige
Vorige

Actueel

Volgende
Volgende

Er is iets in hem gebroken