Nieuws van CPT-Aegean Migrant Solidarity Lesbos

Vertraagde ‘gerechtigheid’ in hoger beroep: Amir en Akif worden eindelijk vrijgelaten!
 
Persbericht van het Juridisch Centrum Lesbos, Solidariteit met Egeïsche Migranten, borderline-europe e.V., You can't evict Solidarity (Je kunt solidariteit niet uitzetten) en Deportation Monitoring Aegean (Toezicht op Egeïsche deportaties) van 8 december 2022

Gisteren, 8 december 2022, vond in Mytilini in Griekenland, het tweemaal uitgestelde hoger beroep van Amir Zahiri en Akif Razuli plaats. Uiteindelijk spraken de drie rechters in het Hof van Beroep Akif vrij, maar bevonden Amir schuldig aan ‘bootbesturen’ en veroordeelden hem tot 8 jaar gevangenisstraf. In vergelijking met de eerdere uitspraak is zijn straf aanzienlijk verminderd, waardoor hij in aanmerking komt voor vervroegde invrijheidstelling.
 
De initiatieven 
Legal Centre LesbosAegean Migrant Solidarityborderline-europe eVYou Can't Evict Solidarity en Deportation Monitoring Aegean observeerden daar op Lesbos de zaak van de twee en verwelkomden hun aanstaande vrijlating uit de gevangenis.
 
Na een dag van spanning of het door zou gaan en niet opnieuw zou worden uitgesteld, ging het proces donderdag aan het einde van de middag van start. Vier getuigen getuigden voor de beklaagden, die werden vertegenwoordigd door advocaten van het Juridisch Centrum Lesbos en het Juridisch Project Mensenrechten Samos.

Aan het einde van het proces stelde de aanklager voor Akif niet schuldig te bevinden, vanwege het ontbreken van enig bewijs dat hij de boot bestuurde, en de rechters waren het daarmee eens.
Ondanks dat er twijfel bestond over de schuld van Amir, bevond de rechtbank hem schuldig aan het faciliteren van illegale binnenkomst – oftewel ‘bootbesturen’. Ze verwierpen het argument dat Amir de boot wel moest besturen om het leven van zijn gezinsleden en anderen op de boot te redden – juridisch een reden voor vrijspraak. De rechtbank verlaagde zijn straf echter tot 8 jaar op basis van verzachtende omstandigheden, zodat hij nu vervroegde vrijlating kan aanvragen, gezien zijn goede gedrag in de tijd dat hij in de gevangenis doorbracht en daar werkte en studeerde. Deze uitkomst, hoewel onvoldoende, is welkom nieuws voor zijn familie. Hoewel er nooit geloofwaardig bewijs tegen hen was, zitten beide beklaagden nu al bijna 3 jaar vast.
 
De getuige van de kustwacht – de enige getuige van de staat tegen Akif en Amir – verscheen gisteren opnieuw niet om in de rechtbank te getuigen. In het geplande hoger beroep in april 2022 kwam de getuige niet opdagen, hetgeen toen werd gebruikt als excuus om het proces uit te stellen.
 
Dit is helaas een veel voorkomend verschijnsel in deze ‘bootbestuurders’-zaken, waarbij de kustwacht of de politie de enige getuigen tegen de verdachte zijn. Juist deze maandag heeft de rechtbank van Mytilini het proces tegen AB uitgesteld tot mei 2023, omdat de getuige van de kustwacht niet kwam opdagen voor het proces zonder enig excuus voor zijn afwezigheid. Hoewel de rechtbank de kustwachter een boete van 200 euro oplegde wegens niet komen opdagen, is dit slechts een tik op de vingers, terwijl AB opnieuw zes maanden in het ongewisse wordt gelaten.

Hoewel de getuige van de kustwacht die een schriftelijke getuigenis tegen Amir en Akif had afgelegd, opnieuw niet kwam opdagen bij het proces, ging het proces nu gelukkig wel door.
 
Het is belangrijk om te herinneren dat de beklaagden in het eerste proces getuigden dat de Griekse kustwacht hen, toen ze in maart 2020 vanuit Turkije de Griekse wateren bereikten, probeerde terug te duwen naar Turkije en daarbij de boot beschadigde, waardoor deze in de problemen kwam en begon te zinken. Volgens de verklaringen van de beklaagden was de kustwacht toen gedwongen alle passagiers aan boord te nemen en naar Griekenland te brengen. Gisteren stelde de aanklager in zijn ondervraging van de beklaagden de vraag aan de orde of de kustwacht had geprobeerd de boot terug te duwen tijdens de oversteek van Amir en Akif. In dit licht is de voortdurende afwezigheid van de kustwachtgetuige ook opmerkelijk, gezien de implicaties dat hij mogelijk betrokken was bij deze poging om de boot terug te duwen – de echte misdaad in dit geval.
 
In de rechtszaal waren ongeveer veertig mensen van solidariteitsgroepen en de pers aanwezig en die verzamelden zich na het proces buiten. Om zeven uur 's avonds, toen de uitspraak en vonnissen bekend werden gemaakt, werden de twee begroet met spandoeken en gezangen om hun vrijheid te vieren.
 
De vrijspraak gisteren van Akif Razuli en strafvermindering voor Amir Zahiri betekenden een kleine overwinning. Maar dit is slechts een hele kleine stap in de context waarin er nog steeds duizenden mensen in Griekenland vastzitten op dezelfde aanklacht, simpelweg omdat ze op zoek waren naar een betere toekomst. We zullen iedereen bijstaan die in de gevangenis zit voor het oversteken van grenzen en samen met hen vechten voor hun vrijheid”, aldus Kim Schneider van het initiatief ‘You can't verdrijving Solidariteit’.
 
Vicky Aggelidou, van het Juridisch Centrum Lesbos, die Akif Rasuli vertegenwoordigde, verklaarde: “Na bijna drie jaar is dit resultaat het absolute minimum van wat Akif verdient. Hij kwam als vluchteling naar Griekenland en belandde in de gevangenis zonder enig bewijs tegen hem. We hopen dat de onrechtvaardige antismokkelwet waaronder hij en Amir werden aangeklaagd, wordt afgeschaft en dat er een einde komt aan de mangeling van vluchtelingen in de raderen van het Griekse rechtssysteem.
 
Annina Mullis, proceswaarnemer voor Democratic Lawyers Switzerland (DJS - Democratische Advocaten Zwitserland): “Als ik alleen maar naar dit ene proces kijk, heb ik vanuit procedureel oogpunt niets aan te merken. De vervolging van Akif Razuli en Amir Zahiri bestaat echter niet uit slechts dit ene proces. Zelfs al zijn de eerdere rechtsdwalingen rechtgezet door Akif Razuli vrij te spreken, hij krijgt geen dag terug van de bijna drie jaar die hij zonder reden in de gevangenis heeft doorgebracht. En we mogen niet vergeten dat Amir Zahiri opnieuw schuldig is bevonden. Hoewel de straf drastisch werd verlaagd en Amir Zahiri nu mag hopen binnenkort voorwaardelijk vrij te komen, is het nog steeds een politiek gemotiveerde veroordeling in een proces dat in feite niet had mogen plaatsvinden.”
 
CPT-AMS team verklaarde: “Het proces van gisteren herstelde gedeeltelijk een groot onrecht tegen Amir en Akif. We hopen dat we in de toekomst nooit meer soortgelijke zaken zullen zien van mensen die veroordeeld worden zonder bewijs en getuigen en zonder adequate interpretatie van de gebeurtenissen, zoals het geval was in het eerste proces van Amir en Akif.”
 
Perscontact:
Lorraine Leete
Legal Centre Lesvos (Juridisch Centrum Lesbos)
@legalcentrelesvos.org
Telefoon: +30 695 5074725
 


Vorige
Vorige

Als getuigen je een crimineel maakt

Volgende
Volgende

Nieuws van CPT-Colombia: Een gendernoodtoestand