Als getuigen je een crimineel maakt

Het opruimen van alle getuigen is de beste manier om te voorkomen dat je gepakt wordt voor het plegen van een misdrijf. Maar in dit geval arresteerde de Griekse regering de getuigen en beschuldigde hen ervan criminelen te zijn. Tijdens het hoogtepunt van de migratie naar Europa waren deze getuigen de redders en vrijwilligers uit verschillende landen die op de kust van het eiland Lesbos stonden of de zee op gingen om vluchtelingen te helpen die net een helse reis in overvolle rubberbootjes over de Egeïsche zee hadden overleefd. 

 

De criminele activiteit van de Griekse regering is de dodelijke praktijk van push-backs (terugduwen), die volgens het internationaal recht illegaal is maar door de Griekse staat systematisch wordt gebruikt, Push-backs zijn extreem gewelddadige en gevaarlijke deportaties van migranten, hetzij midden op de zee op de grenzen van de territoriale wateren of bij aankomst op Grieks grondgebied, en hiermee wordt migranten het wettelijke recht ontzegd om asiel aan te vragen. 

 

Dinsdag verschenen vierentwintig getuigen die tussen 2016 en 2018 waren gearresteerd, voor het Hof van Beroep in Mytiline om terecht te staan. De beschuldigingen luidden onder meer spionage en illegaal gebruik van radiofrequenties. Ze worden beschuldigd van mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele groepering, waarop straffen tot 25 jaar staan. Het proces werd in 2021 uitgesteld vanwege procedurele problemen en hetzelfde patroon herhaalde zich dinsdag. Advocaten van de beklaagden wezen op de fouten in de documenten die door de aanklagers waren ingediend, waarvan zelfs de rechtbank toegaf dat het moeilijk was om op deze basis verder te gaan. Het Europees Parlement heeft dit proces veroordeeld en het ‘het grootste geval van criminalisering van solidariteit in Europa’ genoemd.

 

CPT ziet in alle plaatsen waar we werken dit patroon zich telkens herhalen. De straf voor degenen die de orde van geweld en onderdrukking durven aan te vechten is limbo – Dante's eerste cirkel van de hel: een plaats noch in de hemel noch in de hel. Deze wrede staatsvergelding is een bedreiging die de middelen voor organisaties zal doen opdrogen, acties zal doordrenken met onzekerheid en levens in een voortdurende staat van stilstand zal brengen. Een lid van het CPT-team van Lesbos constateert: “Sinds 2018 zijn er geen getuigen meer om te zien wat er in de wateren gebeurt, niet op zee, niet aan de kust. En zij [de regering] hebben dit bereikt – er is geen enkele zoek- en reddingsmissie en ngo meer. We zijn weer bij af, omdat ze ons terroriseren met arrestaties en zware aanklachten.” Sinds de arrestaties heeft de Griekse regering humanitaire activiteiten in feite gecriminaliseerd. 

 

Vandaag (10 januari) beslist de rechtbank of het proces doorgaat of dat de vierentwintig terug moeten naar een nieuwe periode van afwachten en intimidatie.

 

Lees hier meer over wat er aan de hand is op Lesbos. En als je The Swimmers niet hebt gezien, een recente film die het verhaal vertelt van twee Syrische zussen die Europa bereiken, waarvan er één terugkeert naar Lesbos om andere vluchtelingen te helpen en een van de vierentwintig gearresteerden wordt, dan raden we je die ten zeerste aan . 

 

Caldwell Manners

CPT-Communicatiecoördinator

Vorige
Vorige

Nieuws van CPT- Iraaks - Koerdistan

Volgende
Volgende

Nieuws van CPT-Aegean Migrant Solidarity Lesbos