MC Canada en CPT sturen een team naar Unist’ot’en

De Mennonite Church Canada en Christian Peacemaker Teams hebben een begeleidingsteam van vijf personen geformeerd dat naar Kamp Unist’ot’en in het grondgebied van de Wet’suwet’en zal gaan om te luisteren, te leren en steun te bieden.

Teamleden, van links naar rechts: Josiah Neufeld, Steve Heinrichs, Allegra Friesen Epp, Emily Green en Rachelle Friesen. Foto: MC Canada

Teamleden, van links naar rechts: Josiah Neufeld, Steve Heinrichs, Allegra Friesen Epp, Emily Green en Rachelle Friesen. Foto: MC Canada


Mennonite Church Canada heeft samen met Christian Peacemaker Teams gehoor gegeven aan een uitnodiging om Kamp Unist’ot’en in het gebied van de Wet’suwet’en te begeleiden. Op vrijdag 28 mei arriveerde een groep bestaande uit CPT'ers en leden van MC Canada in het kamp in het noorden van British Colombia.

De teamleden zijn:

  • Rachelle Friesen, Canada Coördinator, Christian Peacemaker Teams;

  • Allegra Friesen Epp, MC Canada-CPT stagiair en lid van Home Street Mennonite Church (Winnipeg, Manitoba);

  • Emily Green, CPT-reservist;

  • Steve Heinrichs, Director of Indigenous-Settler Relations, MC Canada (Directeur relaties met oorspronkelijke bevolking van MC Canada);

  • Josiah Neufeld, lid van Hope Mennonite Church (Winnipeg, Manitoba).

Het team legde de volgende verklaring af:

TISN 2.jpg

“Hoewel veel gemeenschappen en werkplaatsen al meer dan een jaar in een of andere vorm van lockdown verkeren, is het werk aan de Coastal GasLink pijpleiding niet gestopt. Het kolonialisme door kolonisten en de landroof blijven doorgaan. Maar datzelfde geldt voor het verzet van de inheemse bevolking. Een deel van het verzet bestaat uit het Unist’ot’en Healing Centre dat de verbinding tussen land, cultureel en spiritueel welzijn bevordert en zorgt voor inheemse aanwezigheid op soeverein grondgebied. Vijf leden van CPT en Mennonite Church Canada zullen ongeveer een maand lang deel uitmaken van het centrum. We zullen u niet regelmatig op de hoogte kunnen houden, maar we kijken ernaar uit om onze reis met jullie te delen als we terug zijn.”

Wat Covid-19 betreft zijn we ons in het kamp bewust van de gevaren en houden we ons aan de maatregelen om het risico te verkleinen. Het begeleidingsteam van CPT-MC Canada heeft een strikt Covid-19-protocol opgesteld om de besmettingsrisico's zo klein mogelijk te maken. Bovendien hebben alle leden van deze groep hun eerste vaccinatie gehad.

Tijdens hun verblijf zullen de teamleden leren van de mensen daar, luisteren naar het land, en steun bieden aan de bescherming en het onderhoud van het Healing Centre, dat al meer dan twaalf jaar verbindingen met traditionele gebieden en wateren, cultureel en spiritueel welzijn bevordert en zorgt voor inheemse aanwezigheid op soeverein grondgebied.

Twee van de teamleden, Allegra Friesen Epp en Emily Green, gaven een interview over de reis.

Wat is jouw rol op deze reis en jouw relatie tot MC Canada en CPT?

Friesen Epp: Ik bezoek Unist’ot’en als onderdeel van mijn stage bij de Mennonite Church Canada en het Turtle Island Solidarity Netwerk van Christian Peacemaker Teams. De afgelopen maanden heb ik solidariteitswerk met inheemse volken gedaan bij beide organisaties. Ik bezoek ook de Home Street Mennonite Church in Winnipeg. Ik raakte voor het eerst betrokken bij het werk van CPT via een delegatie naar Colombia in 2019.

Green: Ik ben reservist bij CPT. Dat betekent dat ik een intensieve training van een maand heb afgerond en beschikbaar ben om mee te werken aan hun projecten of daar vrijwilligerswerk te doen. Ik ben ook lid van de Undoing Oppressions Working Group (Werkgroep Onderdrukking Ongedaan Maken), waarin we het beleid van CPT onderzoeken en proberen hun anti-onderdrukkingsmethoden te verbeteren.


Waar gaan jullie heen? Waar is Unist’ot’ten en wie wonen daar?

Friesen Epp: Onze delegatie gaat naar de Wet’suwet’en Natie, die ligt in wat nu het noordwesten van British Colombia is. Alle 22.000 vierkante kilometer van het gebied van de Wet’suwet’en zijn niet overgedragen; dat betekent dat de Wet’suwet’en nooit afstand hebben gedaan van het eigendomsrecht op hun land.

De Unist’ot’en zijn een van de vijf stammen van de Wet’suwet’en. In 2010 hebben ze kamp Unist’ot’en opgericht als een plaats voor culturele hernieuwing en een verbinding met hun gebied. Wij zullen verblijven in dit kamp dat de Unist’ot’en het hele jaar door onderhouden.

Green: In dit gebied vindt een strijd om het land plaats: de Wet’suwet’en verzetten zich tegen het pijpleidingproject dat hun rivier en het stroomgebied ervan bedreigt - en daarmee ook hun manier van leven en bestaan. Ik leer mijn relaties met niet-menselijk leven te waarderen, omdat ze even echt en even belangrijk zijn als mijn menselijke relaties. Het gebied wordt bewoond door veel levende wezens, waaronder beren, wolven, elanden, wapiti's en herten. Er groeien ook ceders, sparren, dennen en vele andere boomsoorten.

Waarom bezoek je deze gemeenschap?

Friesen Epp: Onze delegatie geeft gehoor aan een verzoek van de Unist’ot’en om ter plaatse steun te verlenen. Het is essentieel dat wij, als kolonisten, onze solidariteit handen en voeten geven en de uitnodiging om aanwezig te zijn in de frontlinie serieus nemen. Christus had bijzondere aandacht voor hen die door de koloniale machten van Zijn tijd werden onderdrukt. Als christen geloof ik dat ik geroepen ben om datzelfde te doen.

Green: Iets meer dan een jaar geleden, voor de pandemie, had ik de eer hier op bezoek te mogen komen. Ik hoop dat ik het contact met oude vrienden kan hernieuwen en nieuwe vrienden kan maken. Het opbouwen van relaties vormt het fundament van solidariteit van kolonisten met inheemse volken. Het visioen van een gedekoloniseerde wereld inspireert me en geef me hoop om mee te werken in inheemse strategieën om die wereld te realiseren.

Wat ga je doen als je daar bent?

Friesen Epp: Onder leiding van de Unist’ot’en steken we waar nodig de handen uit de mouwen. Dit kan bijvoorbeeld houthakken of afwassen zijn, maar ook het documenteren van schendingen van de mensenrechten.  We zijn van plan om als gasten van de Wet’suwet’en veel te luisteren en te leren.

Green: Ik ga doen wat nodig is: maaltijden koken voor grote aantallen mensen, helpen met bouwprojecten en talrijke andere klussen. Onze begeleidingsgroep is ook van plan om meer te lezen over solidariteit tussen kolonisten en inheemsen, en om samen te leren.

Hoe kunnen we meer te weten komen over deze gemeenschap en het werk dat jullie doen steunen?

Friesen Epp: Er staan verschillende uitstekende filmpjes op de website van Kamp Unist’ot’en  die de waarden en de visie van de gemeenschap prachtig weergeven. Deze video van drie minuten beschrijft het Healing Centre van Unist’ot’en, dat de gemeenschap voorziet van culturele programma's en onderwijs met het land als basis.

De Unist’ot’en hebben ook financiële steun nodig. Geld dat gedoneerd wordt via deze website wordt besteed aan de juridische kosten die verbonden zijn aan de voortdurende noodzaak om van hun land, rechten en manier van leven te beschermen.

Green: Voor de achtergronden van hun strijd raad ik deze 20 minuten durende video aan: Invasion .

Vorige
Vorige

Wij kijken mee

Volgende
Volgende

Moria 6 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf