Lesbos/Paros/Chios

#Paros3 zijn veroordeeld tot samen 439 jaar voor het besturen van een boot

Na de tragische schipbreuk op kerstavond 2021 vlak bij het Griekse eiland Paros, werden de 39 jaar oude Kheiraldin A., de 32 jaar oude Abdallah J. en Mohamad B. gearresteerd als smokkelaars wegens het besturen van de boot. Sindsdien worden ze vastgehouden in de gevangenis van Chios en hebben niet één van hun familieleden mogen zien.

Op 5 mei vond het proces tegen de drie van Paros - Kheiraldin, Abdallah en Mohamad - plaats op het Griekse eiland Syros. Zowel de aanklagers als de rechters erkenden het feit dat de drie beklaagden geen smokkelaars waren en niet uit winstoogmerk hadden gehandeld, en tevens dat zij niet verantwoordelijk waren voor het verlies van 18 levens. Ondanks dat werden de drie vaders toch schuldig bevonden aan het 'faciliteren van ongeautoriseerde binnenkomst', wat leidde tot de volgende straffen:
Kheiraldin werd als 'kapitein' veroordeeld tot 187 jaar gevangenis en Mohamad en Abdallah elk tot 126 jaar als 'assistenten'. De straf voor de 'kapitein' werd als volgt berekend: een basisstraf van 10 jaar voor het misdrijf, plus 3 jaar extra voor elke persoon aan boord (59 mensen). Oftewel 10+3×59 = 187 jaar. Voor de twee 'assistenten' was de berekening: een basisstraf van 8 jaar voor het misdrijf, plus 2 jaar voor elke persoon aan boord (59 mensen) Oftewel 8+2×59 = 126 jaar.

Ze hebben beroep aangetekend tegen het vonnis.

Op de dag van het proces hoorde Mohamad dat zijn vader door het leger van Assad was geëxecuteerd. “Mohamads gedachten worden nu heen en weer geslingerd tussen zijn vader en zijn kinderen,” vertelde zijn oom, Abdulsalam B. Toen familieleden de drie na het processen bezochten, mochten ze hen niet aanraken of omhelzen. Abdallahs moeder in Syrië belde op maar mocht niet met haar zoon praten.

Abdallah, Kheiraldin en Mohamad zijn weer overgebracht naar de gevangenis van Chios. Daar kunnen ze niet worden bezocht door hun kinderen of vrouwen, omdat die in Turkije en Syrië verblijven en Griekenland niet binnen mogen.

Vorige
Vorige

Zomer op Lesbos

Volgende
Volgende

Gemaskerde mannen vallen een Koerdische activist aan