Bericht uit Turtle Island: RCMP valt Gidimt'en Checkpoint binnen en arresteert landverdedigers

De politie blijft landverdedigers op Wet'suwet'en grondgebied lastigvallen en criminaliseren.



 

Gebed voor vredestichters

5 April 2023

Op woensdag 29 maart heeft de ‘Community-Industry Response Group’ (Gemeenschap-Industrie Reactieteam - C-IRG) van de Canadese federale politie, een eenheid die is opgericht om het verzet tegen grondstoffenwinningsprojecten te onderdrukken, een inval gedaan in het landverdedigingskamp Gidimt'en Checkpoint en vijf mensen gearresteerd, voor het merendeel inheemse vrouwen, waaronder de dochter van Woos, erfelijk stamhoofd van de Wet'suwet'en. De landverdedigers verbleven op het terrein van het groeiende dorp en hielden zich bezig met culturele activiteiten zoals opzetten van dierenvallen. Deze arrestaties zijn een vervolg op jaren van surveillance, intimidatie en geweld, gericht op het onderdrukken van georganiseerd verzet tegen de aanleg van de Coastal GasLink (CGL) pijpleiding op niet-overgedragen land van de Wet'suwet'en.

 

Deze inval vond plaats ruim nadat de Civilian Review and Complaints Commission (Burger Onderzoeks- en Klachtencommissie -CRCC) voor de RCMP (Royal Canadian Mounted Police) een onderzoek had ingesteld naar de operaties en activiteiten van C-IRG. In het onderzoek wordt onder meer de vraag gesteld of het beleid, de procedures, de richtlijnen en de training van het C-IRG in overeenstemming zijn met het Canadese Handvest van Rechten en Vrijheden. Een tiental landverdedigers en sympathisanten hebben onlangs een verzoekschrift ingediend om de aanklacht van strafrechtelijke minachting van de rechtbank in te trekken, vanwege de schendingen door het C-IRG van de rechten vastgelegd in het Handvest, waaronder buitensporig gebruik van geweld tijdens de gemilitariseerde invallen in landverdedigingskampen in november 2021.

 

Bid met ons voor genezing voor landverdedigers en medestanders die trauma's hebben opgelopen door pesterijen en geweld van de politie. Bid voor de genezing van het land nu CGL doorgaat met de aanleg van de pijpleiding door ongerept Wet'suwet'en-gebied. Bid voor de versterking van volksbewegingen die de financiers van CGL onder druk zetten om zich uit het project terug te trekken. Bid dat de harten van de Canadezen bewogen worden door het moedige getuigenis van landverdedigers voor een toekomst van inheemse soevereiniteit en zorg voor het land.

Vorige
Vorige

Lesbos

Volgende
Volgende

Bericht uit Colombia