Nieuws van CPT-Iraaks Koerdistan

Community Peacemaker Teams – Iraaks Koerdistan en partners veroordelen dat het Turkse leger onder de auspiciën van Operatie 'Klauw-Slot' in Noord-Irak kinderen vermoordt, boeren verwondt en dorpen tot doelwit maakt.

 

Op 26 mei werden de dertienjarige Yousif Kovan en de elfjarige Avand Hishyar gedood en Sipan Farhad van acht jaar werd zwaar verwond.

 

8 juli 2022

Vijf gevangen uit Shiladze in Badinan – Kovan Tariq, Youseif Shreef, Nechir Badih, Mahmood Naji en Amjad Yousif – stonden allemaal op de nominatie om eind juni voorwaardelijk te worden vrijgelaten uit de gevangenis van Erbil. Maar het einde van juni kwam en ging en de Regionale Regering van Koerdistan (KRG) bleef de vijf mannen gevangen houden zonder dat er duidelijkheid was over hun toekomst.

 

Het CPT-team in Iraaks Koerdistan veroordeelde openlijk deze onrechtvaardige gevangenhouding en sprak zijn bezorgdheid uit over de gezondheidstoestand van de gevangenen. Op donderdag bracht CPT, samen met de pro deo advocaten van de gevangenen, een bezoek aan het hoofd van het Openbaar Ministerie van de KRG. Na twee uur onderhandelen stemde de aanklager ermee in de voorwaardelijke vrijlating van de vijf activisten te bevestigen. De vrijlating van de vijf staat nu gepland voor na Eid al-Adha - het Offerfeest.

 

Helaas dit scenario geen uitzondering. Dit is slechts één van de tientallen rechtszaken betreffende Badinan van de afgelopen twee jaar, waarin CPT optreedt als waarnemer en pleitbezorger. Terwijl Koerdische activisten, journalisten en docenten stelselmatig worden aangevallen en gecriminaliseerd vanwege hun werk, krijgen ze ook te maken met een juridisch systeem dat rechtszaken vertraagt en uitstelt en - zoals we deze week hebben gezien - gevangenen vasthoudt tot na hun vrijlatingsdatum.

 

Deze wantoestanden krijgen slechts weinig aandacht in de media: in feit is CPT-Iraaks Koerdistan een van de weinige organisaties die hierover verslag uitbrengt en de gevangenen en hun families begeleidt.


 

Vorige
Vorige

Het grensgebied tussen de VS en Mexico

Volgende
Volgende

Nieuws uit Palestina