Nieuws uit Palestina

Op 16 maart 2003 reden Israëlische troepen met een bulldozer over de Amerikaanse vredesactiviste Rachel Corrie heen, waardoor zij om het leven kwam. De Amerikaanse regering heeft haar dood nooit onderzocht. Bijna twintig jaar later, op 11 mei 2022, schoten Israëlische troepen de Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh dood. Na een evaluatie van het Israëlische onderzoek gaven de VS een verklaring uit waarin stond dat de resultaten niet overtuigend waren, ondanks meerdere onafhankelijke onderzoeken die duidelijk aangaven dat het schot van de Israëlische sluipschutter dat Shireen doodde, gericht was geweest.

 

In de afgelopen 20 jaar zijn er meerdere andere Amerikaanse burgers door Israël gedood, dit is allemaal nooit onderzocht. Deze voortdurende steun van de VS aan de staat Israël, die Palestina al maar dan 70 jaar bezet houdt, bezorgt Israël in feite volledige straffeloosheid; het land wordt nooit ter verantwoording geroepen voor hun oorlogsmisdaden tegen Amerikaanse burgers of de miljoenen Palestijnen die onder de bezetting leven.

 

Niet alleen veegt de VS het leven - en de dood - van deze mensen onder het tapijt, wat nog erger is, is dat ze Israël actief voorzien van miljarden dollars aan militaire steun en wapens. de bulldozer waarmee Rachel Corrie werd gedood, werd geverd door de VS en de familie van Abu Akleh vraagt om duidelijkheid of er Amerikaanse financiering was betrokken bij de inval in Jenin waarbij zij werd vermoord.

 

En alsof dat nog niet genoeg is, is president Joe Biden nu op staatsbezoek bij Israëlische en Palestijnse functionarissen in bezet Palestina. Amper uit het vliegtuig op luchthaven Ben Goerion, noemde Biden zichzelf onomwonden een Zionist, waarmee hij zich vierkant opstelde achter de kolonistenbeweging die momenteel een genocide uitvoert op het Palestijnse volk.

 

Lina Abu Akleh, Shireens nicht, vraagt Joe Biden in een ijzige brief om haar te ontmoeten in Palestina en eist opnieuw een grondig onderzoek: “Als het wapen waarmee mijn tante werd gedood, verbonden is met Amerikaanse militaire hulp, dan moet Biden aan ons uitleggen waarom de regering van de VS het acceptabel vindt dat een buitenlands regime Amerikaanse staatburgers doodt met wapens die zijn betaald met Amerikaans belastinggeld.”

 

Biden heeft totaal niet gereageerd.

 

Ik kan deze goochelarij gewoonweg niet begrijpen. Jamal Dakwar, een Palestijnse mensenrechtenadvocaat heeft het uitstekend geformuleerd: “Als het enige andere buitenlandse regering was geweest, dan zou er al lang een 'Abu Akleh and Rachel Corrie Accountability Act' (Verantwoordingswet) zijn geweest en zouden er sancties zijn ingesteld tegen dat land en de hoogste ambtsbekleders voor het ongestraft doden van een Amerikaanse mensenrechtenactivist en journalist.”

 

Waarom wordt hier met twee maten gemeten? Hoe kan het zijn dat een land zijn eigen misdaden mag onderzoeken? Hoe lang blijft deze goochelarij doorgaan?

 

“Elk kind heeft zijn of haar eigen dromen die hopelijk wordt bereikt, en een droom daarachter waarmee zijn of haar leven begon. En de dromen van kinderen zijn altijd spontaan, met een blik op een prachtige toekomst. Maar ik was diep geschokt toen ik een kind hoorde zeggen dat ze alleen maar droomt over doodgaan!”

Nieuws van de CPT-Palestina

Op 25 juni vielen Israëlische kolonisten de oude stad van Hebron binnen onder bescherming van de Israëlische bezettingsmacht. Nu na de Covid-19-pandemie het leven langzamerhand weer normaal wordt, zijn ook de invallen weer begonnen waarmee de Palestijnen worden uitgedaagd en hun bewegingsvrijheid in het gebied wordt verder ingeperkt. CPT-leden observeerden deze invasie en bereiden zich, helaas, voor op het hervatten van de monitoring van deze wekelijkse invallen door kolonisten.

 

SumofUsPaypal: Stop de discriminatie van Palestijnen.

 

Elke dag vanaf 3 uur 's ochtends begint voor tienduizenden Palestijnen de tocht naar hun werk langs de Israëlische militaire controleposten. Dit kan uren duren. En veel te vaak wordt het eindeloze wachten gewelddadig, als mensen worden geplet in de massa of neergeschoten door soldaten.

 

Ondertussen lopen Palestijnen die online freelancewerk doen op tegen een ander probleem: ze kunnen hun geld niet binnenkrijgen. 's Wereld grootste online betalingsplatform, PayPal, weigert Palestijnen die op de bezette West-Oever en in de Gazastrook wonen als klant aan te nemen.

Dat is duidelijk discriminatie - Israëli's in de illegale nederzettingen in dezelfde gebieden mogen wel een PayPalrekening aanmaken.



Vorige
Vorige

Nieuws van CPT-Iraaks Koerdistan

Volgende
Volgende

Zomer op Lesbos