Christelijk, Peace en Teams

Waar staat de “C” voor bij CPT?

CPT is ontstaan in christelijke kringen, om precies te zijn op een doopsgezind wereldcongres in de jaren ’80. Voor veel van de bij CPT betrokkenen christenen is het vredeswerk een manier om hun geloof uit te oefenen.

CPT is radicaal inclusief, dat wil zeggen dat iedereen met ieder (on)geloof of spirituele achtergrond welkom is. Alsmede alle huidskleuren, seksuele voorkeuren, genderidentiteiten en nationaliteiten. De teams bestaan dan ook zeker niet uit alleen maar christenen, maar uit mensen die zich op een of andere wijze geïnspireerd voelen het werk van Christian Peacemaker Teams uit te voeren.

Waar staat de “P” voor, hoe wordt Peace ingevuld?

Vrede betekent voor CPT een rechtvaardige vrede, vrij van onderdrukking. Onze vrijheid is verbonden met degenen die onderdrukt worden en voordat zij volledig vrij zijn, zijn wij dat ook niet. De wereld die we proberen te bereiken komt ook tot uiting in onze werkwijze. Wij werken met lokale partners wiens stem wij versterken in plaats van te overstemmen.

Om een vreedzame wereld te bereiken, is het noodzakelijk dat wij ons zo gedragen als we ook in een vreedzame wereld zouden doen. Geweld leidt enkel tot meer geweld, daarom zijn CPT en haar lokale partners principieel geweldloos.

Waar staat de “T” voor, wat betekent Team bij CPT?

Dat doelt vooral op de leden van een bepaald programma die permanent aanwezig zijn in een bepaald gebied. Dit zijn flexibele groepen mensen. Idealiter zijn er altijd 4 tot 6 mensen aanwezig op locatie, onder leiding van een Program Support Coördinator (PSC). De teams bestaan uit fulltimers, (10 van de 12 maanden per jaar op locatie) parttimers (ten minste 5 maanden aanwezig), en reservisten (1-2 maanden per jaar aanwezig).

 Hoe CPT werkt lees je op de pagina Zo werkt CPT