Webinars

Meest recent:

Aegean Migrant Solidarity

Datum: 8 maart 2022

Tijd: 18:00 uur

Voertaal: Engels

Een kalme zee tussen Lesbos en Griekenland, met twee feloranje boten met mensen aan boord

Geweld aan de (Europese) grenzen tegen migranten en vluchtelingen is een niet aflatend fenomeen dat zich in vele vormen presenteert. In dit webinar zullen wij ons concentreren op de zeer dodelijke praktijk van pushbacks; verboden onder internationaal recht, maar systematisch gebruikt door de Griekse staat.

Pushbacks zijn zeer gewelddadige en gevaarlijke deportaties van migranten die midden op zee, of bij het voet zetten op Griekse grond plaatsvinden. Migranten wordt het recht ontzegd om asiel aan te vragen. De focus van dit webinar ligt op pushbacks die plaatsvonden op de Egeïsche zee. We spreken met Legal Centre Lesvos, dat pushbacks registreert en de slachtoffers hiervan juridisch bijstaat.

Spreker:

Lorraine Leete, coordinator Legal Centre Lesvos

Een vrouw met lang donker haar staat buiten tussen gebouwen op een zonnige dag.

Lorraine Leete is de coördinator van Legal Centre Lesvos, waar ze sinds 2016 gratis juridische hulp bieden aan migranten die via zee op Lesbos aankomen. Legal Centre Lesvos documenteert mensenrechtenschendingen van migranten en vertegenwoordigt de migranten om de Griekse regering, lidstaten van de EU en Europese instituties verantwoordelijk te houden. Legal Centre Lesvos staat voor gelijke toegang voor iedereen tot veilige en legale migratieroutes, naar Griekenland, Europa en wereldwijd.

 

Aegean Migrant Solidarity (AMS) is het programma van CPT op Lesbos. AMS werkt met lokale partners aan de bijstand van migranten aan de Europese grens, met name hen die de keiharde gevolgen ondervinden van de criminalisatie van migratie in Europa. Hieronder vallen bijvoorbeeld mensen die tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld omdat zij een bootje van Turkije naar Griekenland bestuurden en hen die willekeurig gearresteerd zijn omdat zij zich uitspraken over de slechte omstandigheden in de vluchtelingenkampen.


Terugkijken eerdere webinars

Deze webinars zijn eerder opgenomen. Mits niet anders vermeld is de voertaal van het webinar Engels. Van de webinars over Colombia zijn soms ook Spaanse versies beschikbaar. Klikken op een foto van een webinar waar u interesse in heeft brengt u naar de pagina op de internationale website van CPT waar meer informatie en de opname van het betreffende webinar te vinden is.

Colombia

Lesbos

TISN

Koerdistan

Overig/Meerdere programma’s

Palestina

Vorige
Vorige

Europese Convergence

Volgende
Volgende

Pacifisme ≠ Passivisme