Wanneer zij hun voet op jouw nek hebben, kunnen ze zelf ook geen kant op

Palestina.jpg

Door Mona El-Zuhairi en Tarek Abuata

Dit is de bevrijdende uitspraak die we meenemen binnen de kaders van ons interne werk voor gerechtigheid en die we vaak gebruiken om ons openbare werk voor gerechtigheid van een raamwerk te voorzien. We hebben hem geleerd van een man die meedeed aan de lunch counter sit-ins (cafetariabezettingen) 60 jaar geleden. Zijn naam is Dr. Bernard LaFayette, een protegé van Dr. Martin Luther King.

Bij onze samenwerking met lokale gemeenschappen voor raciale rechtvaardigheid, moeten we onszelf twee vragen stellen. Als we verder kijken dan sit-ins, demonstraties op straat en directe actie, wat betekent raciale rechtvaardigheid eigenlijk voor onze gemeenschappen? En wat is de visie die mensen van kleur (POCs) en witte mensen gezamenlijk zal bevrijden, zowel binnen als buiten de CPT.

Laten we eerst het fundament leggen van de successen die CPT heeft behaald voor raciale rechtvaardigheid en samen hierop verder bouwen, voordat we u het antwoord van CPT-Palestina op deze vragen geven. U hebt CPT gesteund in het realiseren van POC leiderschap ter plaatse in verschillende landen en op meerdere continenten, en u hebt CPT gesteund in het opzetten van een multiraciaal geleid bestuurskader. Dit leiderschap heeft op een authentieke wijze de stemmen gefocust van diverse leden van de gemeenschap in het wereldwijde door POC-geleide mozaïek voor collectieve bevrijding en heeft effectievere modellen voor gemeenschappelijke rechtvaardigheid tot stand gebracht met zwarte, bruine, inheemse en alle andere gemeenschappen van kleur. Het is belangrijk om deze successen te vieren op onze weg voorwaarts!

En terwijl we dit samen vieren, nodigen wij u uit om te luisteren naar het antwoord van teamleden van CPT-Palestina zoals dat naar voren komt in ons 'Be The Change'-Project (Wees de verandering). Het is een project dat voortkomt uit de stemmen van profetische revolutionairen in geloof, die elk voor zich blijven staan op de kruispunten van onderdrukking en zich inzetten om de grenzen van raciale rechtvaardigheid gezamenlijk te verleggen. Wij zijn Palestijnen met verschillende geloofsachtergronden. We zetten ons in voor rechtvaardigheid en gelijkheid voor Palestina en voor een betere wereld, we werken eraan onszelf intern en extern te bevrijden van onderdrukking. 

De visie van Be The Change is: “Een Palestijnse gemeenschap die in staat en bereid is om haar eigen volk en de wereldgemeenschap kaders aan te reiken voor multiraciaal multireligieus werk tegen onderdrukking dat bevrijding als kern heeft. We willen leven in een microkosmos van wat mogelijk is voor een wereldwijde gemeenschap, en door middel van sociale media, bijeenkomsten online en gezamenlijke demonstraties voor bevrijding, onderwijzen en leren wat de beste manier is om grenzen te overschrijden in onze gezamenlijke zoektocht naar nieuwe visies op leiderschap.”

De spirituele schoonheid van deze verklaring is voor ons als Palestijnse leiders, dat ze een visie van gerechtigheid in zich draagt die onze eigen Palestijnse gemeenschap omvat samen met gemeenschappen van kleur wereldwijd ten bate van alle kinderen van God. Het is de visie waarin niemand zijn voet laat rusten op de nek van een ander, opzettelijk of onopzettelijk, maar waarin we allemaal samen opstaan en dagelijks samen binnen onze instellingen en organisaties ten strijde trekken zodat we dat niet op straat hoeven te doen.

Onze missie is onszelf intern te bevrijden door de onderdrukking van onze Palestijnse samenleving te (h)erkennen en acties op te zetten om deze samen met andere gemeenschappen van kleur te transformeren. Daarna zullen we onze ervaringen delen met de hele wereldwijde gemeenschap opdat iedereen zich waarachtig kan verenigen tegen onderdrukking.

Het eerste deel van deze missie gaan we uitvoeren door meerdere webinars en educatieve workshops te houden in en voor onze eigen Palestijnse gemeenschap. We hebben twaalf Palestijnen van verschillende geloofsovertuigingen en genderidentiteiten bijeengebracht, Palestijnen die in Palestina wonen, in Israël en in het buitenland, en die samen zullen komen om de kwesties van interne onderdrukking die moeten worden aangepakt te bespreken, om diepgaande gesprekken te voeren waarin deze kwesties onder ogen worden gezien en acties voor te stellen die gericht zijn op het transformeren ervan. Vervolgens organiseren we workshops om onze eigen gemeenschap te onderrichten en in staat te stellen om de problemen van het geïnternaliseerde racisme, klassenonderscheid, seksisme, en interreligieus samenleven en -werken aan te pakken.

Gelijktijdig loopt het tweede deel van onze missie: in contact komen met meerdere POC-geleide organisaties, partnerschappen creëren en gesprekken beginnen waarin we onze verschillende ervaringen vergelijken met en afzetten tegen die van andere gemeenschappen van kleur. Door deze verbindingen kunnen we intern van elkaar leren hoe we witte suprematie, seksisme, sekseongelijkheid en genderongelijkheid kunnen bestrijden en kunnen werken aan LGBTI-rechten en gezamenlijk multireligieus werk voor gerechtigheid - en dit daarna onderwijzen aan alle gemeenschappen wereldwijd.

We nodigen ook alle CPT'ers en niet-CPT'ers uit om de educatieve webinars van POCs te volgen. Deze zullen u instrumenten geven om uw lokale gebedshuizen en gemeenschappen te ondersteunen in de groei naar een visie van multiraciaal multireligieus werk tegen onderdrukking dat bevrijding als kern heeft. Zodra deze workshops zijn ingepland, zullen we het schema met u delen. Weet dat ieder van u een waardevol onderdeel van dit werk is!

Op dit moment vragen wij u om na te denken over deze twee vragen:

1.       Hoe past deze visie in de visie van uw gebedshuis, lokale gemeenschap en nationale netwerk?

2.       Waar zijn in uw lokale gemeenschap en op uw werkplek onrechtvaardigheden tegen mensen van kleur aan het licht gekomen, en hoe zou uw gemeenschap er baat bij kunnen hebben zich bij deze inspanningen aan te sluiten?

We weten dat het Palestijnse verzet en dat van POCs de kracht van de volharding van onze gemeenschappen weerspiegelt, en ook de meerlagige lessen die wij de lokale en internationale gemeenschap kunnen leren in ons wederzijds werk aan gerechtigheid voor vrijheid. Deze POC-geleide initiatieven zijn een stap in de richting van een wereldwijd rechtvaardigheidsmodel dat op de lange termijn gegarandeerd resultaten zal boeken. U maakt al deel uit van dit werk.

Blijf ons volgen voor meer informatie en als u een persoon van kleur bent die deel uitmaakt van een door mensen van kleur geleide groep, nodigen we u uit om contact met ons op te nemen door een e-mail te sturen naar tarekabuata@gmail.com.

Vorige
Vorige

Oproep voor een eerlijk en transparant proces voor Moria6

Volgende
Volgende

Kritiek op veroordeling van een Syrische vluchteling op Lesbos