Verzoening vraagt

Dit jaar heeft de Canadese federale regering 30 september uitgeroepen tot de Nationale Dag van Waarheid en Verzoening. Deze dag stond eerder bekend als 'Orange Shirt Day' (Oranje truiendag), een dag waarop we eer betonen aan de inheemse kinderen die werden gedood in de kostscholen en aan hen die overleefden. De reguliere media hebben zich weer op andere onderwerpen gericht, maar er worden nog steeds ongemarkeerde graven en massagraven ontdekt op verschillende plaatsen op Turtle Island (Noord-Amerika). Sinds juni zijn er meer dan 6500 graven gevonden en we weten dat er meer zullen volgen. Deze graven dienen tastbare markeringen van de moorden, maar er zijn ook verhalen van kinderen en baby's die in muren begraven zijn en in ovens verbrand.  We bidden voor hen die de kostscholen hebben overleefd.  We bidden voor hen die nooit weer thuis zijn gekomen. We bidden voor gerechtigheid. We bidden dat het geweld tegen inheemse mensen ophoudt en dat de daders ter verantwoording worden geroepen.

In de woorden van Murray Sinclair, een voormalig lid van de Canadese senaat en van 2009 tot 2015 voorzitter van de Indian Residential Schools Truth and Reconciliation Commission (Waarheids- en Verzoeningscommissie voor Indiaanse Kostscholen):

"Verzoening vraagt bewustwording, aanvaarding, excuus, actie en respect."

Verzoening vraagt:

Op 27 mei maakte de Tk'emlúps te Secwépemc Eerste Natie bekend dat de resten van 215 kinderen waren ontdekt in een ongemarkeerd graf bij een kostschool in Kamloops, British Columbia, die door een katholieke religieuze orde werd geleid.

De Canadese katholieke bisschoppen hebben nooit excuus aangeboden voor de rol van de kerk in het bestuur van deze scholen.


Bewustwording

Daarom kwamen wij - katholieken, christenen, mensen van andere geloven en zonder geloof, leden van CPT, volkeren van het Verdrag - elke zondag samen voor de officiële residentie van Kardinaal Collins, de aartsbisschop van Toronto, met een verzoek, een oproep, een eis: bied nu verontschuldigingen aan.

Aanvaarding

Zondagavond na zondagavond ging voorbij. We brandden kaarsen, knoopten linten vast, we baden, lieten briefjes achter en spandoeken, en we lazen de namen die bekend waren van kinderen die in de kostscholen waren omgekomen. Op één enkele e-mail na bleef het stil. Eén stille waker schreef met krijt op de stoep voor Collins' ambtswoning: “Praten – Actie = Nul”.

Excuus

Op 24 september, na tientallen jaren appelleren, kwam het dan eindelijk: “Wij, de katholieke bisschoppen van Canada, betuigen onze diepe spijt en bieden zonder voorbehoud onze verontschuldigingen aan.”

Actie Actie

In hun excuus beloven de bisschoppen om:

  • Geld in te zamelen om initiatieven op het gebied van heling en verzoening te ondersteunen.

  • Samen te werken met en te luisteren naar inheemse volken.

  • Katholieken te informeren.

  • Dossiers te overleggen om te helpen de kinderen in de ongemarkeerde graven te herdenken.

  • Te streven naar een verontschuldiging door de Paus.

Respect Respect Respect

Op 29 september, de avond voor Canada's eerste Nationale Dag van Waarheid en Verzoening, kwamen we weer samen om deze verontschuldiging, waarop zolang werd gebracht, plechtig te erkennen. En om de bisschoppen op te roepen dit excuus waar te maken door oprechte, volhardende en langdurige gezamenlijke actie.

Excuus + Actie = Verzoening

We zijn allemaal mensen van het Verdrag.

Vorige
Vorige

Hun macht

Volgende
Volgende

Een leefbaar loon als weg uit de sociale crisis