Open brief ter ondersteuning van zieke Palestijnse gevangenen

Een hekwerk op een rode achtergrond met in witte letters de tekst #FreeThemAll Accessibility to medical care is not luxury, it is a basic human right.

We nodigen u uit om samen met ons de onmenselijke behandeling van Palestijnse gevangenen te veroordelen en op te roepen tot goede medische zorg.

CPT-Palestina spreekt hun bezorgdheid uit over het leven van Palestijnen met complexe gezondheidsproblemen in Israëlische gevangenissen. We nodigen u uit om samen met ons de onmenselijke behandeling van Palestijnse gevangenen te veroordelen. Wij eisen dat er adequate medische zorg wordt verleend en hun - uiteindelijke - vrijlating uit de gevangenis. 

De afgelopen tijd hebben meerdere Palestijnen in Israëlische gevangenissen niet de nodige medische zorg gekregen: een groot aantal van hen loopt het risico door de Israëlische regering te worden vermoord. Hun situatie is als volgt: 

De toestand van Nasser Abu Hamid uit het vluchtelingenkamp Amari is momenteel kritiek. Er werd bij hem in augustus 2021 een kwaadaardige tumor in de longen ontdekt. De Israëlische overheid vertraagt de behandeling waardoor zijn gezondheid afneemt. Afgelopen week lag hij in coma op de intensive care, geketend aan handen en voeten.

Abdel-Baset Maatan is 49 jaar oud en heeft twee soorten kanker in het laatste stadium. De Israëlische bezettingsmacht houdt hem sinds oktober 2021 zonder aanklacht of proces vast en weigert hem de medische zorg die hij nodig heeft. De Palestijnse Gevangenen Club geeft aan dat er een grote kans is dat kanker zich heeft uitgezaaid naar zijn longen.

Fikri Mansour is al 50 dagen in hongerstaking, maar er is geen recent nieuws over zijn toestand. Met zijn hongerstaking veroordeelt hij de slechte behandeling, waaronder de praktijk om hem telkens in eenzame opsluiting te plaatsen.

Gevangene Eyad Hrebat heeft acute gezondheidsproblemen, waarvoor hij moet worden geopereerd.  Hij zit sinds 21 september 2002 vast. Eyad heeft onlangs een infectie aan zijn prostaat opgelopen, waardoor hij niet meer kan urineren. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis om een katheter in te brengen. Toen hij terugkwam in de gevangenis scheurde de buis, wat resulteerde in snijwonden in zijn blaas en prostaat, waarna hij weer werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Dit zijn slechts enkele verhalen van Palestijnse gevangenen die een adequate medische behandeling en zorg nodig hebben; toegang tot medische zorg is geen luxe, het is een fundamenteel mensenrecht.

CPT-Palestina sluit zich aan bij een bredere beweging voor gerechtigheid voor Palestijnse gevangenen. We stellen uw steun aan de Palestijnse gevangenen en mensenrechten zeer op prijs en moedigen u aan om hun verhalen te delen om druk uit te oefenen op de bezettingsmacht. We vragen de internationale gemeenschap om Israël verantwoordelijk te houden voor hun handelen en het leven van de gevangenen te beschermen volgens de principes van gerechtigheid, mensenrechten en internationaal recht.

Vorige
Vorige

Oekraïne; Oorlog in de achtertuin

Volgende
Volgende

Aan welke kant staan we?