Onredelijke verdaging rechtzaak Amir en Razuli

Een aantal mensen die onherkenbaar zijn gemaakt houden op een parkeerplaats een wit spandoek omhoog met de tekst 'Justice for amir & Razuli! Free them now! #FreeAmirAndRazuli'

De keten van onrecht waarmee Amir en Razuli de laatste jaren zijn geconfronteerd, gaat maar door: zomaar gearresteerd, vastgehouden en veroordeeld zonder enig bewijs, en nu is het hoger beroep verdaagd.

 Het hoger beroep tegen de twee jonge Afghaanse mannen die in eerste instantie zijn veroordeeld wegens 'het mogelijk maken van illegale binnenkomst' en 'illegale binnenkomst' in Griekenland, is verdaagd. De beklaagden Amir (27) en Razuli (24) werden respectievelijk van Chios en Serres overgebracht naar Mytilene op Lesbos en moesten daar twee dagen wachten. In strijd met het Griekse strafprocesrecht werden ze in de rechtszaal aan de handen geboeid in afwachting op hun proces. Ze kregen geen enkele informatie over of en wanneer de rechtszaak zou plaatsvinden tot het moment dat die werd geopend op 18 maart om half drie 's middags, en kort daarop werd die alweer gestaakt. Alle getuigen en internationale waarnemers die uit verschillende Europese landen en vanaf het vasteland van Griekenland naar Mytilene gereisd, onder wie de vrouw van Amir en hun twee kinderen, moesten samen met Amir en Razuli wachten. Dat gold ook voor drie leden van het Europese parlement die waren gekomen om te getuigen en het proces te observeren en voor Iasonas Apostolopoulos, die reddingen op zee uitvoert.


Het proces zal over 20 dagen worden hervat op 7 april 2022. Zo wordt de keten van onrecht waarmee Amir en Razuli de laatste jaren zijn geconfronteerd, voortgezet: Amir en Razuli werden willekeurig gearresteerd op 12 maart 2020, zeven maanden lang in voorarrest gehouden en in september 2020 zonder enig bewijs veroordeeld tot 50 jaar gevangenisstraf. Nu werd het hoger beroep verdaagd.

Een Griekse proceswaarnemer van Aegean Migrant Solidarity verklaarde:

“De afgelopen twee dagen waren heel moeilijk, vooral voor de mensen die al zolang zonder enig bewijs gevangen zitten. Twee dagen lang wist niemand of de rechtszaak inderdaad zou beginnen. Het gerechtshof besloot het proces vandaag te starten en gelijk te verdagen naar en 7 april 2022, omdat ze erkenden dat de rechtszaak binnen een redelijke tijd hoort te beginnen. Laten we allemaal aanwezig zijn op 7 april!”

Marco Aparicio, een proceswaarnemer van de Spaanse Observatori DESC (ESCR Waarnemerspost) merkte op:

“Het verlengen van het proces is het verlengen van lijden; Amir en Razuli, hun familieleden en vrienden hebben het recht om te weten wat de toekomst voor hen in petto heeft. Dit proces dat overduidelijk zien dat Europa gewend is om de mensen die lijden te criminaliseren, en niet degenen die het lijden veroorzaken.”

Het Juridisch Centrum Lesbos, Solidariteit met Egeïsche Migranten, borderline-europe e.V., You can't evict Solidarity (Je kunt solidariteit niet uitzetten) en Deportation Monitoring Aegean (Toezicht op Egeïsche deportaties) hebben het proces op de voet gevolgd. Wij blijven solidair met de beklaagden, ongeacht hoe lang het ook mag duren om gerechtigheid te krijgen voor Amir en Razuli.

Achtergrond:

Amir en Razuli probeerden in maart 2020 met een rubber bootje Griekenland te bereiken. Ze hebben verklaard dat de Griekse kustwacht hen heeft aangevallen en heeft geprobeerd hen met geweld terug te duwen naar Turkije. Door de aanval zonk de boot en de kustwacht moest hen aan boord nemen. Amir en Razuli werden daarop - naast van hun eigen grensoverschrijding - willekeurig beschuldigd van het 'mogelijk maken van illegale binnenkomst' en het 'uitlokken van schipbreuk'. Op 8 september 2020 werden ze veroordeeld tot 50 jaar gevangenis.

Amir en Razuli, toen 25 en 23, ontvluchtten Afghanistan in de hoop in Europa een veilig bestaan op te kunnen bouwen. Omdat Europa de grenzen steeds strakker gesloten houdt en er een gebrek is aan veilige en legale manieren om Europa binnen te komen en asiel aan te vragen, waren ze gedwongen een gevaarlijke reis te ondernemen op een rubber bootje over de Egeïsche Zee. Onder de andere mensen die zich aan boord bevonden waren ook Amirs jonge dochter en zijn hoogzwangere vrouw (1).
In maart 2020 staken ze van wal: de maand waarin de Griekse regering aankondigde dat een van de meest fundamentele rechten van de mens - het recht om asiel aan te vragen - werd opgeschort en vervolgens mensen die bescherming zochten beschuldigden van 'illegale binnenkomst', hetgeen flagrant in strijd is met EU-wetgeving en de Conventie van Genève.

Tijdens het eerste proces getuigden Razuli en Amir dat de Griekse kustwacht de boot aanviel zodra deze de Griekse wateren bereikte en hen probeerde terug te duwen naar Turkse wateren met behulp van metalen stangen. Daardoor staken ze de boot lek, waardoor er water naar binnen liep en het leven van de mensen aan boord in gevaar kwam (2). Pas toen de boot op zinken stond, nam de kustwacht hen uiteindelijk aan boord.
Direct na deze diep traumatiserende ervaring, sloeg de kustwacht Amir en Razuli in elkaar en beschuldigde hen er willekeurig van dat zij de smokkelaars waren. Volgens Amirs vrouw, die dit samen met haar dochter moest aanzien, stopten ze pas toen ze haar jonge kind voor haar echtgenoot hield en de mannen smeekte te stoppen.
Zodra ze het Griekse eiland Lesbos bereikten werden Amir en Razuli afgescheiden van de anderen in de groep en naar het politiebureau gebracht. De kustwacht beschuldigde hen van hun eigen grensoverschrijding, het mogelijk maken van de binnenkomst van de andere mensen op de boot en van het in gevaar brengen van hun leven.

Vanaf dat moment zaten ze in voorarrest en op 8 september 2020 werden ze veroordeeld tot 50 jaar gevangenisstraf. Hoewel er geen bewijs tegen hen bestaat, behalve dan de verklaring van de kustwacht, werden ze alleen vrijgesproken van de beschuldiging van het 'uitlokken van schipbreuk'.

Update 8 april 2022

De zitting is op 7 april 2022 wederom verdaagd, ditmaal niet met een paar dagen, maar tot 8 december 2022. De reden zou zijn dat een getuige van de Helleense kustwacht afwezig was. Deze getuige was ook in eerste aanleg afwezig en van het feit waarvoor hij een getuigenverklaring had afgegeven ( het veroorzaken van schipbreuk), zijn Amir en Razuli al vrijgesproken.

De advocaat van Amir en Razuli heeft verzocht dat beide mannen de rechtszaak in vrijheid af kunnen wachten, waar de aanklager mee instemde. De rechters verwierpen dit verzoek, waardoor Amir en Razuli in ieder geval nog acht maanden extra in de gevangenis opgesloten zullen blijven.


Perscontact:

Marion Bouchetel
Legal Centre Lesvos (Juridisch Centrum Lesbos)
marion@legalcentrelesvos.org
Phone: +30 697 761 9003

Kim Schneider
You can’t evict Solidarity (Je kunt solidariteit niet uitzetten)
cantevictsolidarity@riseup.net
+49 152 19255205

Twitter: @cantevict @lesboslegal #FreeAmirAndRazuli


Voetnoten

(1) Ondertussen is Amirs vrouw bevallen van hun tweede kind. Na het proces zag Amir zijn twee maanden oude baby voor de eerste keer en terwijl hij zijn kind voor het eerst in zijn armen hield, schreeuwde politie tegen hem de baby terug te geven aan de moeder, wat voor het gezin heel beangstigend en verdrietig was.

(2) In de afgelopen maanden zijn er meerdere rapporten uitgebracht waarin getuigenis wordt afgelegd van het illegale en wrede praktijken van de kustwacht, waaronder het terugduwen van schepen, het vernielen van motoren van vluchtelingenboten, het onklaar maken van boten en dan de mensen midden op zee aan hun lot overlaten. U kunt hier meer over lezen in de New York Times, de Deutsche Welle en Der Spiegel.

Vorige
Vorige

Israël: een staat geleid door kolonisten

Volgende
Volgende

Studiereis Lesbos