Lesbos: Een jaar na de brand

Lesbos.jpg

Op de avond van 8 september 2020 ontstond er brand in het detentiecentrum van Moria. Door de uitslaande brand brandde het detentiecentrum, dat toen 13.000 migranten huisvestte, tot de grond toe af. Tien dagen lang zaten de mensen op straat met amper voedsel en water, omsingeld door een politiemacht die hen verhinderde de stad Mytilene te bereiken. In die tien dagen werd in razend tempo een tijdelijk kamp met de naam Mavrovouni opgezet. Het is precies hetzelfde als Moria, in sommige opzichten zelfs slechter; de migranten die er wonen, noemen het Moria 2.

Zes jonge Afghaanse mannen, twee minderjarigen en vier volwassenen (waarvan drie zeiden dat ze nog geen 18 waren) werden ervan beschuldigd dat zij de brand hadden gesticht. In een schijnproces, waarin de beslissing van het gerechtshof al genomen scheen te zijn vóór het proces begon, werden de minderjarigen veroordeeld tot 5 jaar en de volwassenen tot 10 jaar gevangenisstraf.

Er mag dan een jaar zijn verstreken sinds de brand in Moria, het grootste detentiecentrum voor migranten in Europa, maar het Europese migratiebeleid is geen spat veranderd, noch bestaat er enige intentie om het te veranderen.

Vorige
Vorige

Verbannen en gestigmatiseerd

Volgende
Volgende

De stenen vertellen verhalen: Alharam Delight