Leden van CPT sluiten zich aan bij de San Carlos Apache en anderen in gebed en actie voor Chich’il Bildagoteel (Oak Flat, Arizona, VS)

Leden van CPT sluiten zich aan bij de San Carlos Apache en anderen in gebed en actie voor Chich’il Bildagoteel (Oak Flat, Arizona, VS)

Leden van CPT sluiten zich aan bij de San Carlos Apache en anderen in gebed en actie voor Chich’il Bildagoteel (Oak Flat, Arizona, VS)

Door: Carol Rose

Op 22 februari 2020 kwamen tientallen San Carlos Apaches en hun vrienden waaronder CPT-reservisten Carol Rose, Jamie Stein en oud-CPT’er Martin Bates, bijeen op de heilige plaats Chich’il Bildagoteel (Oak Flat), gelegen op land dat ook door de Amerikaanse staat Arizona wordt opgeëist. Veel van de aanwezigen hadden net deelgenomen aan de 6e jaarlijkse 45-mijl (72 km) lange bedevaartstocht vanuit het San Carlos Apache-reservaat naar Chich’il Bildagoteel. Het evenement omvat ook gesprekken bij het vuur, feesten en gedanste gebeden ter verdediging van het heilige land. Regen is altijd welkom in deze hooggelegen woestijn, dus dit dempte de geestdrift niet, maar vanwege het aanzwellende water moest wel de geplande dansvloer worden verplaatst.

Afgelopen november keerde Apache-leider Wendsler Nosie terug naar huis om in dit deel van het land van zijn volk te gaan wonen – land waar ze in de 19e eeuw ‘tijdelijk’ uit waren verwijderd. Wendsler roept zowel inheemse als kolonisten op om hun gedachten en hun leven te dekoloniseren. Hij beschreef hoe het leven in Chich’il Bildagoteel dat proces naar een diepere laag in zijn leven brengt.

De aanwezigheid van Wendsler, het gebed en de acties van diverse aanhangers – inclusief de actie tijdens deze bijeenkomst – hebben tot nu toe het plan van de Amerikaanse regering om Chich’il Bildagoteel over te dragen aan Resolution Copper, een bedrijf dat eigendom is van Rio Tinto en BHP Billiton, gevestigd in Groot-Brittannie en Australië, tegen te houden.

De mijn die gepland is voor Chich’il Bildagoteel zou deze heilige plaats vernietigen, met inbegrip van oude begraafplaatsen. Dit is ook de plaats waar de heilige ceremonies van de San Carlos Apache worden gehouden, waaronder ook de viering van het volwassen worden van jonge vrouwen. Wendsler vergelijkt Chich’il Bildagoteel met de nationale kathedraal van de Verenigde Staten. In dit beboste gebied wortelen oude eiken. Er is het hele jaar door stromend water, een kostbaar wonder in dit woestijngebied.

De Amerikaanse regering is momenteel van plan om Chich’il Bildagoteel, dat thans wordt opgeëist door het National Forest System, ergens tussen juni en het einde van dit jaar over te dragen aan Resolution Copper. Resolution Copper heeft echter al een lokaal bedrijf ingehuurd om het gebied te ontruimen. Tot op heden hebben de aanwezigheid van Wendsler en andere solidariteitsacties de kaalslag weten tegen te houden.

Vorige
Vorige

Palestina - Rapportage geweldsincidenten 4e kwartaal 2019

Volgende
Volgende

Colombia - Huiselijk geweld neemt toe tijdens lockdown