Bericht uit Lesbos: In binnen- en buitenland gecriminaliseerd

Zie de verbindingslijnen tussen Palestina en Griekenland: Palestijnse migranten worden in eigen land gecriminaliseerd door de bezetting en in het buitenland door het EU-beleid van haat en ontmenselijking.

 


Gebeden voor vredestichters

15 november 2023

 

De niet aflatende Israëlische bombardementen, belegering van en grondinvasies in Gaza en het steeds toenemende geweld door kolonisten en de militaire invallen van de afgelopen weken op de Westelijke Jordaanoever kunnen ons niet onverschillig laten noch kunnen we zwijgen. Elke dag is het, als we naar het nieuws kijken, weer duidelijk hoe gemakkelijk het beeld van de Palestijns als 'terrorist' wordt gecreëerd en geschilderd, waardoor de andere kant van het verhaal volledig wordt uitgewist.

 

Het volk van Palestina wordt al 75 jaar onderdrukt door Israël, dat met geweld hun land bezet houdt, hun huizen steelt en onschuldige mensen vermoordt. De patronen zijn duidelijk, het zijn altijd de heersende machten van deze wereld die hun handen in onschuld wassen.

 

Deze patronen uit het koloniale draaiboek maken het gemakkelijk om verbanden te leggen, bijvoorbeeld met de lokale situatie in Griekenland. Deze agressie zal waarschijnlijk leiden tot een enorme golf van ontheemding van het Palestijnse volk, omdat ze geen mogelijkheid hebben om te vluchten of op een andere manier weg te trekken. Palestijnen hebben al gebruik gemaakt van migratieroutes door Griekenland en nu steeds meer Palestijnen hun huizen, banen en families kwijtraken, zullen ze verder worden gecriminaliseerd in de Griekse en Europese rechtbanken omdat ze de genocide ontvluchten. In eigen land gecriminaliseerd en in het buitenland gecriminaliseerd; het enige woord waarmee hun benarde situatie kan worden omschreven is ‘ontmenselijking’.

 

In plaats van naar de wortel van het probleem te kijken, stelt de meerderheid van de wereldbevolking, in ieder geval in Griekenland, de Palestijnse strijd simpelweg gelijk aan terrorisme. Deze mensen hopen echter op bevrijding uit de Israëlische bezetting. Een bevrijding waar ze al zoveel jaren op wachten. Om vrij te kunnen reizen, om vrij over straat te kunnen lopen, om niet bang te hoeven zijn om naar school te gaan, of naar hun werk en naar hun families.

 

We moeten naast hen staan voor een vrij Palestina en dat zullen we ook!

Vorige
Vorige

Bericht uit Palestina: Waarom? We moeten de retoriek van staten altijd in twijfel trekken

Volgende
Volgende

Bericht uit Iraaks-Koerdistan