Houd in 2021 de wateren in ere; leg de Water is leven-belofte af

Water is life sq.jpg

Over de hele wereld realiseren mensen zich dat we niet alleen te maken hebben met een klimaatcrisis maar ook met een watercrisis. Velen voeren moedig actie om ons kostbare water te verdedigen tegen het ontginningsgeweld van bedrijven en regeringen wereldwijd.

Sluit jij je in 2021 aan bij de strijd? Onderneem jij actie om je solidariteit met het water en jouw dorst naar gerechtigheid uit te spreken?

Op elke plek waar CPT werkt - Colombia, Iraaks Koerdistan, Palestina, Turtle Island (Canada), Lesbos, het grensgebied tussen de VS en Mexico en elders - is water een belangrijke kwestie. Want water is leven, en zij die het leven willen beheersen zullen proberen het water te monopoliseren en te misbruiken.

In 2021 wil CPT meer aandacht vragen voor de watercrisis en het cruciale werk van Waterbeschermers. We nodigen je uit tot het maken van een nieuwjaarsvoornemen dat zich richt op de doorgaande ontheiliging van de wateren van onze planeet en dat jou en anderen zal helpen om meer te weten te komen over de wateren in jouw omgeving en die te verdedigen. Daarom nodigen we je uit om de Water is leven-belofte te doen.

In 2016 keken velen met verbazing toe hoe waterbeschermers van 300 inheemse volken samen met duizenden activisten naar Noord-Dakota trokken om zich aan te sluiten bij de Standing Rock Sioux-stam in een moedige poging om te voorkomen dat er een pijpleiding zou worden aangelegd dwars door hun heilige wateren. “Mni Wiconi!” “Water is leven” was de strijdkreet die over de hele wereld te horen was. CPT was aanwezig bij Standing Rock. Maar dit was niet de eerste keer dat we naar die dwingende oproep luisterden om de wateren van onze planeet te verdedigen.

Al jaren hebben de Palestijnen op de bezette westelijke Jordaanoever te kampen met een ernstige watercrisis, omdat Israël de toegang tot de bronnen verhindert en de kolonisten tien keer meer verbruiken dan de bewoners van de bezette gebieden zelf. In Iraaks Koerdistan vervuilt de oliewinning het water. Tegelijkertijd hebben Turkije en Iran dammen gebouwd langs de Tigris en haar zijrivieren, waardoor het water geblokkeerd wordt voordat het Irak bereikt.

Al sinds de jaren zestig heeft de Grassy Narrows Eerste Natie op Turtle Island last van de ernstige gevolgen van de kwikvergiftiging als gevolg van vervuiling van hun rivierenstelsel. Nog steeds blijven ze Canada oproepen om de vervuiling op te ruimen, want “Water is leven!”.

Sta zij-aan-zij met CPT in 2021, steun het moedige en voortdurende werk van waterbeschermers en houd het leven-schenkende water van onze planeet in ere.

Vorige
Vorige

Convergence 2021

Volgende
Volgende

Wandel in nederigheid: op zoek naar inheemse rechten langs omstreden paden