Nieuws van CPT-Aegean Migrant Solidarity Lesbos

Irakese asielzoeker wordt mogelijk veroordeeld tot 60 jaar voor het 'besturen van een boot' ondanks videobewijs van het tegendeel

 

Gezamenlijke verklaring van het Juridisch Centrum Lesbos, Borderline Europe, Can't Evict Solidarity (Je kunt solidariteit niet uitzetten) en Solidariteit met Egeïsche Migranten.

Na meer dan tweeënhalf jaar wachten vindt op 5 december 2022 het proces van A.B. plaats in Mytilene op Lesbos. Ondanks videobewijs van het tegendeel werd A.B. door de autoriteiten aangewezen en beschuldigd van het besturen van de boot waarmee hij en 28 anderen in Griekenland aankwamen.

A.B. kwam op 1 maart 2020 vanuit Turkije op Lesbos aan, precies op de dag dat Griekenland het recht op het aanvragen van asiel voor één maand opschortte. Daarom werd hij bijna een maand lang samen met honderden andere mensen vastgehouden in de haven van Mytilene en later overgebracht naar kamp Malaska op het Griekse vasteland. De omstandigheden in de haven van Mytilene waren vreselijk. Advocaten, journalisten, de VN en leden van het Europese parlement werd de toegang ontzegd.

Maar niet alleen werd A.B. slecht behandeld en mocht hij geen asiel aanvragen, een jaar na zijn aankomst in Griekenland werd hij ook nog eens beschuldigd van 'ongeoorloofde binnenkomst' en 'het faciliteren van ongeoorloofde binnenkomst van 28 mensen'.

Zoals in zoveel van dergelijke zaken, waren deze aanklachten gebaseerd op de getuigenissen van twee beambten van de zogenaamde kustwacht die verklaarden dat A.B. de boot bestuurde. Een van de kustwachten legde zijn verklaring pas maanden nadat A.B. in Griekenland aan was gekomen af en ook maanden nadat A.B. zelf was overgeplaatst van het eiland.

Dit soort criminalisering van mensen op doortocht is niet alleen gebruikelijk in Griekenland maar bij vrijwel alle zeegrenzen van Europa. Alleen al het besturen van de boot of het uitvoeren van een andere taak aan boord wordt onverbiddelijk als een misdrijf bestempeld, waarop mensen worden beschuldigd van het 'faciliteren van ongeoorloofde binnenkomst' en meestal tot lange gevangenisstraffen worden veroordeeld.

De EU doet alsof de systematische arrestaties bedoeld zijn om 'gewetenloze criminele smokkelbendes' aan te pakken, maar in werkelijkheid is het een bijkomend middel van afschrikking en geweld, waardoor honderden mensen die in Europa aankomen achter de tralies verdwijnen op beschuldiging van het besturen van een boot.

Dit is overduidelijk in de zaak van A.B.: in zijn geval bestuurde hij de boot niet eens en daar is ook videobewijs van! Dit videobewijs was al tijdens de voorlopige hoorzitting in maart 2021 ingebracht door zijn advocaten van het Juridisch Centrum Lesbos en leidde tot zijn vrijlating uit voorarrest in afwachting van het proces - iets dat in Griekenland zelden gebeurt.

Het lijkt misschien goed nieuws, maar het videobewijs had eigenlijk moeten leiden tot een volledige intrekking van de aanklacht. Dit is echter niet gebeurd, dus moet A.B. komende maandag - 5 december 2022 - voor de rechter verschijnen. Als hij schuldig wordt bevonden dan kan hij 60 jaar krijgen.

 

Vicky Angelidou, advocaat van A.B. van het Juridisch Centrum Lesbos: “Opnieuw worden zonder bewijs het leven en de toekomst van een vluchteling in gevaar gebracht door een systeem dat buitenlanders opsluit op basis van een ruime en vage wet.”

Nefeli Belavila-Trova van Solidariteit met Egeïsche Migranten: “We hopen dat het juridische systeem deze keer het juiste doet en dat A.B. niet de zoveelste onschuldige beklaagde is die wordt veroordeeld zonder enig bewijs. De wet moet veranderen en mensen die op een veilige doorreis naar Europa hopen, mogen niet langer aangeklaagd worden.”

Borderline Europe: “De schaamteloze willekeur bij de vervolging in deze zaak toont eens te meer aan dat de zogenaamde bootbestuurderszaken niets te maken hebben met 'misdaadbestrijding' en de 'rechtsorde', maar dat de autoriteiten alleen migranten willen criminaliseren en op zoek zijn naar een zondebok om als voorbeeld te dienen.”

 

A.B. bestuurde de boot niet eens, dus hij hoort vrijgesproken te worden. Maar zelfs al had hij de boot bestuurd, dan is het voor ons nog steeds zo klaar als een klontje: grenzen oversteken en een boot of een auto besturen zijn geen misdaad! De echte misdaad is het grenssysteem dat door de EU en haar partners is ingesteld langs de verschillende migratieroutes.

 

Wij eisen:

·        dat de aanklachten tegen A.B. worden ingetrokken.

·        in vrijheidstelling van iedereen die in de gevangenis zit vanwege het besturen van een boot of auto waarin ook andere mensen zaten die bescherming zochten, ondanks het feit dat er geen alternatieve route bestaat om de Europese Unie te bereiken.

·        de beëindiging van de criminalisering van migratie en het opsluiten van migranten.

 

Vorige
Vorige

Een bericht vanuit Lesbos

Volgende
Volgende

Vrijheid is niet iets van het Westen of het Oosten, het is universeel