Bericht uit Palestina: CPT veroordeelt de Israëlische aanval op Jenin

De Israëlische bezettingstroepen heeft in de nacht van 3 juli ten minste tien luchtaanvallen uitgevoerd en vielen het vluchtelingenkamp van Jenin binnen, waarbij negen doden vielen en zware vernielingen werden aangericht.

 

Uitgelicht, persbericht

3 juli 2023

 

Wij, als Community Peacemaker Teams – Palestina, veroordelen krachtig de aanval van de Israëlische bezettingsmacht op Jenin, die tot nu toe heeft geleid tot het verlies van meer dan negen Palestijnse levens en tientallen gewonden. Het opnieuw uitvoeren van luchtaanvallen, die doen denken aan de tweede Intifada, is zeer alarmerend en betekent een aanzienlijke escalatie van geweld. Het aanvallen van burgers en het buitensporige gebruik van geweld in Jenin is een ernstige schending van de mensenrechten en het internationaal recht. We betuigen ons oprecht medeleven met de families van de slachtoffers en zijn solidair met het Palestijnse volk in deze rampzalige tijd.

 

Hoewel Community Peacemaker Teams (CPT) voorstander is van geweldloos volksverzet en dit ondersteunt, is het cruciaal om te erkennen en te bevestigen dat Palestijnen het recht hebben om zichzelf te verdedigen tegen de Israëlische bezetting. Het internationaal humanitair recht (IHR) erkent het recht van partijen die betrokken zijn bij een gewapend conflict om ter zelfverdediging geweld te gebruiken tegen militaire agressie. Palestijnen die onder bezetting leven, hebben het inherente recht om zichzelf, hun families en hun gemeenschappen te beschermen tegen letsel en schade, en zich te verzetten tegen de bezetting met alle middelen die zij nodig achten.

 

We roepen de internationale gemeenschap op om haar verantwoordelijkheid te nemen bij het aan de orde stellen van de situatie in Jenin. De internationale gemeenschap moet vasthouden aan haar inzet voor mensenrechten, gerechtigheid en de beginselen van het IHR. We dringen aan op diplomatieke inspanningen en internationale druk om een einde te maken aan de Israëlische bezetting.

 

De Israëlische militaire aanvallen en de aanvallen van Israëlische kolonisten op Palestijnen vertonen een verontrustend niveau van organisatie en coördinatie, waarbij beide acties een gemeenschappelijk doel dienen. Deze acties zijn geen op zichzelf staande incidenten, maar weerspiegelen systematisch beleid en praktijken die erop zijn gericht het Palestijns verzet te onderdrukken, angst aan te jagen, gemeenschappen te verdrijven en het land onder de duim te houden.

 

Het is absoluut noodzakelijk dat de stemmen van het Palestijnse volk worden gehoord en dat hun rechten worden erkend. De cyclus van geweld en lijden moet worden doorbroken en er moet worden gestreefd naar een alomvattende oplossing die de rechten en aspiraties van de Palestijnen respecteert. De internationale gemeenschap moet inspanningen ondersteunen om het tot stand komen van het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking, vrijheid en gerechtigheid te waarborgen.

 

 

Vorige
Vorige

Bericht uit Lesbos: Solidariteit met Egeïsche migranten Lesbos

Volgende
Volgende

Een tragische gebeurtenis in de buurt van Pylos