Bericht uit Lesbos: Wij eisen een waardig leven voor migranten!

De winterwind brengt meer gevaar met zich mee voor migranten die op Lesbos landen. De enorme golven en de bijtende kou maken dat mensen die onderweg zijn, moeten vechten om hun reis te overleven.

 



Gebeden voor vredestichters

 

21 februari 2024

Het is februari en is erg koud op Lesbos in Griekenland. De noordelijke wind stuwt de golven hoog op. Dagelijks is er de angst voor nog een schipbreuk. Elke dag worden we wakker met de gedachte: Ik hoop dat alle mensen die onderweg zijn en de kust van de Griekse eilanden proberen te bereiken, veilig zijn aangekomen. De angst wordt groter, want zelfs als ze de golven overleven, weet niemand of ze de Griekse autoriteiten ontkomen die de boten in beslag nemen en terugslepen naar Turkse wateren, of die hen ontvoeren van het eiland, hen verstoppen en weer in de Egeïsche Zee dumpen om de golven te trotseren. Dit zijn gewone mensen, die oorlogen en ontbering proberen te ontsnappen op zoek naar een betere toekomst.

Deze mensen hoopten een veilige haven te bereiken, een plek waar ze beter worden behandeld dan waar ze gedwongen werden te vertrekken. Ergens waar ze vrij kunnen ademen, liefhebben, verliefd worden, spelen en hun kinderen grootbrengen. Maar waar is deze reis uiteindelijk op uitgelopen? Angst! Ze zijn bang om naar Griekenland te komen, bang voor de reis naar de kust van Lesbos, bang om de Griekse autoriteiten te bellen als ze teruggesleept worden. Ze verbergen zich urenlang in de bossen, in de hoop dat iemand hen zal vinden. Ze verstoppen zich en bevriezen, ze bidden en doen wat ze kunnen om warm te blijven en te overleven.

We roepen het luid: Open de grenzen!

We roepen het luid: Breng mensenlevens niet in gevaar!

CPT-Solidariteit met Egeïsche Migranten staat achter migranten. We zullen bij hen zijn, hun pleitbezorgers zijn en samen met hen optrekken in de eis om een waardig leven en het recht om dat ook te leven!

We bidden voor een beter en veiliger recht op migratie, met open grenzen, liefde en solidariteit!

Vorige
Vorige

Bericht uit Palestina

Volgende
Volgende

Een blik op het nieuwe jaar door de lens van gemeenschap en solidariteit