Bericht uit Palestina: “Beste Blanke Racist”

Leden van CPT Palestina gingen een vriendelijk en inleidend gesprek aan met een blanke, maar het nam een onverwachte wending.



Door Ahmad Abu Munshar

15 maart 2023

 

Beste blanke racist,

Houd alsjeblieft op met het instrueren van Palestijnen hoe zij met kolonisten moeten omgaan en bestempel Palestijnen die dat weigeren niet langer als terroristen.

U begon het gesprek met een opmerking over de hoodies die mijn collega's en ik aan hebben, en die herhaalde u aan het eind van het gesprek. Misschien voldeden we niet aan uw stereotype van wat Palestijnen leuk zouden moeten vinden of wat we zouden moeten dragen.

Ik negeerde het, maar ons gesprek nam een wending toen u zei: “Ik vertrouw jou en je organisatie niet.” U maakte zich zorgen dat CPT zich vooral richt op het aankaarten van de onrecht dat de Israëlische bezettingsmacht de Palestijnen aandoet, in plaats van de Israëlische regering te prijzen voor haar positieve acties voor de Arabische LGBTQ+-gemeenschap. We legden de praktijk van ‘pinkwashing’ van de Israëlische regering uit (het uitdelen van roze brillen), een tactiek om LGBTQ+ steun en inclusie te benadrukken als een manier om af te leiden en hun misdaden te verdoezelen, zoals de etnische zuivering van Palestijnen uit Masafer Yatta en de mishandeling van Palestijnse kinderen door het bezettingsleger.

Ondanks dat stond u erop dat de Palestijnen de menselijkheid van de kolonisten erkennen en verweet u ons dat wij dat niet deden. U vergat gemakshalve dat kolonisten ook de menselijkheid in Palestijnen moeten zien.

Als Palestijn en lid van CPT geloof ik dat we kolonisten en Palestijnen niet tot elkaar kunnen brengen vóórdat de mensenrechten van de Palestijnen zijn hersteld; kort gezegd, we zijn niet gelijk. We kunnen geen open en eerlijk gesprek hebben als er een machtsverschil is, waar kolonisten bewegingsvrijheid hebben terwijl Palestijnen langs controleposten moeten en onze onschuld moeten bewijzen. I herinner u eraan dat Palestijnen al meer dan 70 jaar lijden en onze verhalen delen zonder dat we enige vooruitgang zien. We steunen geweldloos verzet van onderaf dat door Palestijnen wordt geleid, waarbij CPT samenwerkt met een inheemse gemeenschap tegen systematische onderdrukking.

Ondanks onze uitleg bleef u eisen dat wij kolonisten en Palestijnen samen zouden brengen. Toen we dat weigerden, beschuldigde u ons ervan gewelddadige bewegingen zoals Hamas te steunen. We legden uit dat we geweldloos verzet steunen door middel van pleitbezorging en solidariteit. Maar uw standpunt stond al vast.

Andere mensen hebben geen enkel recht om Palestijnen te vertellen wat ze moeten doen, zeker niet als zij niet degenen zijn die lijden. Zij zijn niet degenen die familieleden verliezen, wachten op de vrijlating van hun zonen, door checkpoints lopen, of vrezen zijn dat soldaten 's nachts hun huizen binnenkomen. Zij hoeven geen toestemming te vragen om spullen voor hun huis te kopen, en zij hoeven zich geen zorgen te maken dat hun huis elk moment kan worden gesloopt. Om werkelijk op te komen voor de mensenrechten, moet je solidair zijn met de Palestijnen in hun strijd voor hun rechten.

Toen we ons gesprek afsloten, klapte u uw laptop op een veilige plaats dicht, terwijl mijn gemeenschap elke minuut gevaar blijft lopen. Zou u hetzelfde gezegd hebben als u een ontmoeting had met een kolonistenorganisatie?

Voor mij eindigde het gesprek met woede, want de woorden “Ik vertrouw je niet en vertrouw jouw organisatie niet” bleven in mijn gedachten hangen. Ik voelde me vernederd en niet gerespecteerd, maar ook gesterkt omdat ik me uit had kunnen spreken en kon wijzen op de respectloze manier waarop we werden behandeld. We hebben niet alleen te maken met de bezetting, maar ook met zionisten en racisten over de hele wereld. Hoeveel hoop is er nog voor ons?

 

Met vriendelijke groet,

 

Ahmad


 

Vorige
Vorige

Bericht uit Colombia: Nieuws van CPT

Volgende
Volgende

Bericht uit Iraaks-Koerdistan: Nieuws van CPT