Bericht uit Lesbos: Na de brand in Moria van 2020

Zes jonge migranten werden aangewezen als zondebok voor een mislukt Europees immigratiebeleid – Oproep tot een eerlijk en transparant proces voor de 6 van Moria op 6 maart 2023 op Lesbos!

 


PERSBERICHT

3 maart 2023

Nadat twee van de zes beschuldigde tienermigranten in juni 2022 tot een definitieve straf zijn veroordeeld, vindt nu op 6 maart 2023 de zitting in hoger beroep van de laatste vier tieners plaats op het Griekse eiland Lesbos. Ze worden ervan beschuldigd in september 2020 het kamp Moria te hebben platgebrand. Ondanks een gebrek aan bewijs waren zij in het proces op 11 juni 2021 aanvankelijk al schuldig bevonden aan brandstichting met het in gevaar brengen van mensenlevens en veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.

Vanaf het moment van hun arrestatie en voordat er enig proces was gevoerd, werden zij aan het publiek gepresenteerd als de daders. Op 16 september 2020, slechts één week na de branden, verklaarde Notis Mitarakis, de Griekse minister van Migratie en Asiel, al in een interview met CNN dat het kamp in brand was gestoken door zes Afghaanse vluchtelingen, die waren gearresteerd. Hierdoor werd het recht van de tieners op een eerlijk proces op basis van ‘onschuldig tot het tegendeel is bewezen’, geschonden.

Tot dusver is onze vrees uitgekomen dat hun recht op een eerlijk en rechtvaardig proces niet zal worden gewaarborgd en dat zij in plaats daarvan tot zondebok zullen worden gemaakt voor het onmenselijke migratiebeleid van de EU.

Na het vonnis van 11 juni 2021 bekritiseerden internationale waarnemers het gebrek aan bewijs en spraken zij van een oneerlijk proces waar het publiek niet bij aanwezig mocht zijn. Meer dan 70 Europese organisaties en honderden privé personen hebben opgeroepen tot een eerlijk en transparant proces. Ondanks het gebrek aan duidelijk bewijs dat de vier beklaagden betrokken waren bij de meervoudige branden, werden zij na een proces van twee dagen schuldig bevonden.

De rechtbank baseerde zich uitsluitend op de schriftelijke verklaring van een getuige, die niet meer te vinden zou zijn. Deze beweerde gezien te hebben dat de beklaagden kamp Moria in brand staken de eerste nacht van de brand. Maar zijn getuigenverklaring zit vol tegenstrijdigheden. Zo hebben de advocaten verklaard dat hij alleen gangbare voornamen van mensen in het kamp heeft genoemd, op basis waarvan de politie zes mensen heeft gearresteerd. Daarnaast werden de beschikbare documenten waaruit blijkt dat drie van de beschuldigden minderjarig waren, niet geaccepteerd.

De vrees voor vooringenomenheid was reeds bewaarheid toen de twee van de zes tieners, die officieel als minderjarigen waren aanvaard, in maart 2021 door de jeugdrechtbank op Lesbos tot vijf jaar gevangenisstraf werden veroordeeld. Ook toen al spraken de waarnemers van een oneerlijk proces. Op 7 juni 2022 werd in wat opnieuw een zeer vijandig en verre van onpartijdig proces was, het vonnis als zodanig in stand gehouden, ondanks het feit dat er nog steeds geen geloofwaardig bewijs is. Alleen de straf werd verlaagd van vijf naar vier jaar wegens ‘goed gedrag in de gevangenis’. Het Legal Center Lesbos heeft een verzoek tot nietigverklaring van het oneerlijke vonnis ingediend, dat op 10 maart 2023 door het Hooggerechtshof wordt behandeld.

In ieder geval is één van de verdachten inmiddels uit de gevangenis, omdat zijn verzoek om voorwaardelijke vrijlating is ingewilligd. De andere vijf tieners zitten nu bijna 2,5 jaar in de gevangenis.

Achtergrond:

Op 8 september 2020 brandde het beruchte vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos af, een brand die werd aangewakkerd door een sterke wind. De wijdverspreide en langdurige branden, werden goed gedocumenteerd en bijna live uitgezonden via de sociale media. De branden brachten het voortdurende beleid van afschrikking door middel van onmenselijke omstandigheden in de Europese hotspotkampen in de Egeïsche regio, opnieuw onder de aandacht van de internationale media.

In plaats van de brand te zien als een ramp die vanwege de dodelijke infrastructuur van het kamp vrijwel onvermijdelijk was, arresteerde de Griekse staat zes jonge Afghaanse migranten en presenteerde hen als de schuldigen en de enige oorzaak van de brand, in een poging verder publiek debat over de leefomstandigheden in het kamp en de politieke verantwoordelijkheid te smoren. De branden braken uit op een moment dat het aantal mensen in het kamp was gestegen tot 12.000, er al bijna zes maanden bewegingsbeperkingen golden en de angst voor Covid-19 in het kamp toenam. Een week voor de brand was de eerste persoon positief getest. In plaats van de besmette mensen uit het kamp over te plaatsen en de levensomstandigheden van de mensen in het kamp te verbeteren, was de regering van plan het hele kamp volledig af te sluiten met een dubbele, zwaar beveiligde omheining van Nato-kabels, en hard op te treden tegen elk protest.

De veroordeling van de zes tieners is opnieuw een schokkend voorbeeld van de manier waarop migrerende mensen worden gecriminaliseerd om de publieke aandacht af te leiden van de misdaden van de EU en de Griekse staat die onmenselijke kampen zoals Moria bouwen en in stand houden.

De zaak van de 6 van Moria is niet de eerste keer dat er willekeurig migranten zijn gearresteerd en aangeklaagd in Griekenland. Deze praktijk maakt al heel lang deel uit van het inhumane grensregime van de EU. Maar in het huidige politieke klimaat heeft de criminalisering van migranten een nieuw hoogtepunt bereikt, net zoals het illegaal terugsturen van migranten door de autoriteiten.”

Wij roepen op tot een eerlijk en transparant proces op 6 maart 2023!

Wij staan naast de 6 van Moria en verzetten ons tegen het dodelijke Europese grensregime!

Wij roepen de EU en de Griekse staat op verantwoordelijkheid te nemen voor de onmenselijke kampen die zij doelbewust hebben gecreëerd en voor het menselijk lijden dat daaruit voortvloeit!

  • Stop de opsluiting van mensen aan de grenzen van de EU!

  • Beëindig de EU-Turkije koehandel!

  • Geen Moria's meer!

  • Laat de 6 van Moria vrij!

++ Deel de informatie, organiseer solidariteitsacties met de hashtag #FreeTheMoria6

++ Ga voor informatie over de juridische context naar het Juridisch Centrum Lesbos

 

Meer informatie en contact:

E-mail: freethemoria6@riseup.net 

Twitter: #FreeTheMoria6

Blog: https://freethemoria6.noblogs.org/

 

Update over de rechtszaken van de 6 van Moria:

Het hoger beroep van vier van de 6 van Moria werd één jaar uitgesteld, terwijl de zaak van de andere twee die als minderjarigen werden berecht, op 10 maart 2023 door het hooggerechtshof zal worden behandeld, als die niet opnieuw wordt uitgesteld.

Vorige
Vorige

Bericht uit Lesbos: Een rechtszaak die nooit begonnen is: ERCI en anderen

Volgende
Volgende

Het is belachelijk