Bericht uit Lesbos: Een open brief

Slechts enkele dagen nadat de EU-leiders overeenkwamen om het asielrecht verder uit te hollen, verdronken er zo’n 600 mensen voor de kust van het Griekse Pylos. Een open brief van meer dan 180 mensenrechtenorganisaties en -initiatieven samen met Tima Kurdi, tante van Alan Kurdi:

 



Vandaag, op Wereldvluchtelingendag, eisen we gezamenlijk een volledig en onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen, we eisen duidelijke consequenties voor de verantwoordelijken, we eisen dat er een einde komt aan het systematisch terugduwen van boten aan de Europese grenzen, en gerechtigheid voor de slachtoffers.

Tien jaar na de twee schipbreuken voor de kust van Lampedusa, Italië, waarbij ongeveer 600 mensen omkwamen en die een enorme publieke verontwaardiging veroorzaakten, verdronken er in de Middellandse Zee voor de kust van Pylos in Griekenland bijna 600 mensen. Op 14 juni 2023 vermoordde het Europese grensregime opnieuw mensen die hun recht op bescherming uitoefenden. We zijn geschokt! En we willen naast alle overlevenden en de families en vrienden van wie omgekomen zijn, staan. We betuigen ons diepe medeleven en verdriet.

 

Tot nu toe zijn er nog ontelbare vragen onbeantwoord gebleven. Volgens getuigenissen van overlevenden sleepte de Griekse kustwacht de boot voort, waardoor deze kapseisde. Waarom werd deze ongelooflijk gevaarlijke manoeuvre überhaupt geprobeerd? Sleepte de Griekse kustwacht de boot richting Italië, zodat de mensen onder de verantwoordelijkheid van Italië of Malta zouden vallen? Waarom grepen de Griekse kustwacht, en de Italiaanse of Maltese autoriteiten niet eerder in, hoewel ze al zeker twaalf uur eerder waren gewaarschuwd? Welke rol speelde het Europese grens- en kustwachtagentschap Frontex?

Bij al deze onzekerheid is één ding overduidelijk: deze schipbreuk is – net als ontelbare andere schipbreuken daarvoor – het directe gevolg van politieke beslissingen die het doel hebben te voorkomen dat mensen Europa binnenkomen. Deze schipbreuk is het gevolg van de straffeloosheid van illegale activiteiten door landen aan de grenzen en de legalisatie van praktijken die erop gericht zijn om de rechteloosheid van mensen die op doortocht zijn te normaliseren. Activisten en organisaties hebben het systematisch terugduwen en -trekken, het vertragen en achterwege laten van reddingen, het criminaliseren van civiele zoek- en reddingsoperaties en de samenwerking met onveilige landen om Europese grenzen te externaliseren en terugduwacties uit te voeren aan de kaak gesteld. Het Europese migratie- en externaliseringsbeleid veroorzaakt fysiek en psychologisch geweld, gevangenschap en dood. Stop met het afschuiven van je verantwoordelijkheid – Stop met het doden van mensen die onderweg zijn!

Tot nu toe hebben de Europese Unie en haar lidstaten geen enkele intentie getoond om te leren van de afgelopen jaren en ervoor te zorgen dat er geen doden meer vallen in de Middellandse Zee. In plaats daarvan versterken ze eerder hun dodelijke isolatiebeleid. Vorige week nog, op 8 juni, bereikte de Raad van de Europese Unie overeenstemming over een hervorming van het Gemeenschappelijk Europees Asielstelsel (CEAS), wat leidt tot een massale ontzegging van fundamentele rechten, zoals het recht op asiel of het recht op vrij verkeer.

Een volgende schipbreuk stond gewoonweg te gebeuren en het zal de laatste niet zijn, want in landen van herkomst, doorreis en vertrek verslechteren de omstandigheden en grenspraktijken dwingen mensen op reis ertoe om gevaarlijkere routes te nemen. Sinds Lampedusa in 2013 zijn er minstens 27.047 mensen omgekomen in de Middellandse Zee. Een van hen was Alan Kurdi. Zijn tante, Tima Kurdi, spreekt zich luid uit over de dodelijke schipbreuk:

Deze schipbreuk brengt mijn pijn terug, onze pijn. Ik ben er kapot van. Ik ben kapot van alle onschuldige levens die verloren zijn gegaan, mensen die niet slechts nummertjes zijn in deze wereld. ‘Nooit meer’ hoorden we in 2015, ik heb het ontelbare keren gehoord. En wat is er veranderd? Hoeveel onschuldige levens zijn er sindsdien verloren gegaan op zee? Ik wil jullie mee terugnemen naar 2 september 2015, toen jullie allemaal het beeld zagen van mijn neefje, de 2-jarige baby die op het Turkse strand lag. Wat voelde je toen je die foto zag? Wat zei je, wat deed je? Toen ik hoorde dat mijn neefje was verdronken, viel ik huilend op de grond en schreeuwde zo hard ik kon, want ik wilde dat de hele wereld me zou horen! Waarom zij? Waarom nu? En wie is de volgende? Op dat moment nam ik me voor om mijn stem te verheffen en op te komen voor iedereen die niet gehoord wordt. En vooral voor mijn neefje, de jongen op het strand, Alan Kurdi, wiens stem nooit meer gehoord zal worden. Wees alstublieft niet stil en voeg uw stem bij de mijne. We mogen niet onze ogen sluiten en mensen die bescherming zoeken onze rug toekeren. Open je hart en verwelkom vluchtende mensen die op jouw drempel komen te staan.

Het Europese migratiebeleid moet nu veranderen. Het had al lang geleden moeten veranderen. Het moet veilige manieren bieden om te vluchten. Een muur bouwen is geen oplossing. Reddingsboten onderscheppen omdat ze levens redden is geen oplossing. Mensen als smokkelaars vervolgen is geen oplossing. Mensen lijden en ze zullen altijd een manier vinden om te vluchten. Jij hebt de macht om te beslissen of ze gevaarlijke routes moeten nemen omdat er geen andere weg is. Handel daarnaar!

 

Door de onvergeeflijke schipbreuk voor de kust van Griekenland zien we in dat de Middellandse Zee niet alleen een kerkhof is, maar ook een plaats delict. Een plaats van misdaden tegen de menselijkheid, waar miljoenen bevoorrechte toeristen elk jaar vrij en vrolijk op blijven varen.

Daarom eisen we dat er onmiddellijk een einde komt aan (systemisch) grensgeweld. We eisen:

- dat zowel de regeringen Griekse als de Europese en instellingen ervoor zorgen dat er volledige, grondige en onafhankelijke onderzoeken naar deze gebeurtenissen worden uitgevoerd. Het is tijd voor volledige transparantie over wat er is gebeurd en het ter verantwoording roepen van de verantwoordelijken. Dit geldt zowel voor ambtenaren die door hun besluitvorming direct betrokken waren bij de gebeurtenissen, als voor de politieke leiders die de vijandige praktijken aan de buitengrenzen jarenlang hebben gefaciliteerd en bestendigd. De toegang tot gerechtigheid voor de slachtoffers en hun dierbaren moet worden gewaarborgd.

- dat de Griekse regering de overlevenden van de schipbreuk van Pylos onmiddellijk vrijlaat uit de (half)gesloten inrichtingen waar ze zijn ondergebracht en hen in plaats daarvan waardige huisvesting biedt en elke vorm van ondersteuning die nodig is, zoals onafhankelijk juridisch advies, psychologische steun en de mogelijkheid om te communiceren met familie en vrienden. Bovendien vragen we om de vrijlating van de negen gearresteerde mannen. We veroordelen het criminaliseren van mensen die onderweg zijn en hen de schuld geven van illegale grensoverschrijdingen en de doden op zee. Deze beschuldigingen zijn bedoeld om de ambtelijk en politiek verantwoordelijken vrij te pleiten.

- dat alle Europese lidstaten aan de buitengrenzen stoppen met het tot wapen van de tijd door reddingspogingen te vertragen. Daarnaast eisen we onafhankelijk onderzoek en afdoende maatregelen van de Europese Commissie tegen de systematische praktijk van terugduwen en het niet verlenen van hulp op zee en op het land door Europese lidstaten – hetgeen de afgelopen jaren op grote schaal is aangetoond door organisaties en activisten.

- dat de Europese Unie en haar lidstaten zorgen voor veilige en legale routes naar Europa als de enige oplossing om verder verlies van levens op zee te voorkomen. De herziening van CEAS, die het recht op asiel in de Europese Unie verder uitholt, mag geen wet worden. Daarnaast eisen we het opstellen en de implementatie van een langverwacht Europees reddingsprogramma onder leiding van de lidstaten.

 

Handtekeningen,

 

Tima Kurdi

 

 

Abolish Frontex

 

aditus foundation

 

AED – European Democratic Lawyers

 

Afrique-Europe-Interact

 

AK Arbeitskämpfe, Assoziation für kritische Gesellschaftsforschung (AkG)

 

Alarme Phone Sahara

 

All Included Amsterdam

 

Amal Berlin!

 

Anarchist Solidarity

 

antira.org

 

ASGI – Association for Juridical Studies on Immigration

 

Association for Justice, Equality and Peace (AJEP)

 

Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants – ASAM Türkiye

 

Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants – ASAM Greece

 

Asylum Links

 

Baobab Experience

 

Barnim für Alle

 

BIPoC Ukraine and friends in Germany

 

Blue Door Education

 

Border Forensics

 

borderline-europe – Human Rights without Borders

 

Boza Fii – Alarm Phone Dakar

 

Bozen Solidale

 

Bridges over Borders e.V.

 

Café Zuflucht / Refugio e.V., Aachen

 

Cambiare l’Ordine delle Cose – Forum Nazionale

 

Campagna LasciateCIEntrare

 

Campaign „You can‘t evict solidarity“

 

Captain Support Network

 

Carovane Migranti (Italia-Messico-Tunisia)

 

Centre for Peace Studies

 

Channel Info Project

 

Chkoun Collective

 

Civil March For Aleppo

 

Clinica del Diritto dell’Immigrazione e della Cittadinanza Roma

 

CNCD-11.11.11

 

Collective Aid

 

Collettivo Rotte Balcaniche Alto Vicentino

 

CompassCollective

 

Convenzione dei diritti nel Mediterraneo

 

CopwatchFFM

 

CPT – Aegean Migrant Solidarity

 

Cuistots solidaires asbl

 

de:border | migration justice collective

 

Diotima Centre for Gender Rights & Equality

 

Droit de rester- Fribourg

 

Droit de rester- Lausanne

 

Dutch League for Human Rights

 

ECHO100PLUS

 

Ens Movem

 

EqualHealth´s Campaign Against Racism

 

Equal Legal Aid

 

Ermittlungsausschuss Hamburg

 

EuroMed Rights

 

Europe Cares

 

Feminist Autonomous Centre for Research

 

Flüchtlingsrat Hamburg e.V.

 

Flüchtlingsrat Sachsen-Anhalt

 

Forensic Architecture

 

Forensis e.V.

 

Foundation Day of the Endangered Lawyer

 

Freie deutsch syrische Gesellschaft e.V.

 

From the Sea to the City

 

Greek Council for Refugees (GCR)

 

Grupa Granica

 

Gruppo Melitea

 

Haitian Bridge Alliance

 

Hub Humanitaire de Bruxelles Médecins du Monde Belgique

 

Human Rights Association (Turkey)

 

Human Rights at Sea

 

HumanRights360

 

Humans before borders

 

I Have Rights.

 

Initiativenbündnis Berlinzusammen

 

Integra Foundation

 

Inter Alia

 

Internationaler Fußballclub Rostock

 

Irida Women’s Center

 

Irídia-Centre for the defense of human rights

 

iuventa-crew

 

Jesuit Refugee Service (JRS) Malta

 

Jesuit Refugee Service (JRS) Greece

 

Jewish Antifascist Bund Berlin

 

JG-Stadtmitte Jena

 

Jugendkulturinitiative Schwäbisch Gmünd

 

Just Action

 

JUZ Friedrich Dürr, Mannheim

 

Klimagerechtigkeit für alle

 

Kopin – Empowering Communities

 

kritnet – Netzwerk Kritische Migrations- und Grenzregimeforschung

 

Kuchnia Konfliktu Poland

 

Kulturkollektiv Semtex St. Pauli

 

#LeaveNoOneBehind

 

Legal Centre Lesvos

 

Lesvos Solidarity

 

Let’s Bring Them Here, The Netherlands

 

Lighthouse Relief

 

Ligue Tunisienne pour les Droits Humains (LTDH)

 

Lungo la rotta balcanica

 

Lützerath Lebt

 

Maldusa

 

Malta Foundation for the Wellbeing of Society

 

Malta LGBTIQ Rights Movement

 

MARDi NGO

 

Mare Liberum

 

Mare*Go

 

Médecins Du Monde Belgique

 

Médecins du Monde Greece

 

Medici del Mondo Italia

 

medico international

 

MEDITERRANEA Saving Humans

 

Mediterranean Children’s Movement

 

Mem.Med – Memoria Mediterranea

 

Migrant Solidarity Network

 

Migrant Women Assocition Malta

 

migration control.info

 

MiGreat

 

Migreurop

 

Mission Lifeline e.V.

 

Mobile Info Team

 

movements without borders

 

MV Louise Michel

 

No Border Assembly

 

No Border Medics e.V.

 

No Border Kitchen Lesvos

 

No Name Kitchen

 

No Nation Truck

 

NoBorders community Athens

 

Non Una di Meno Venezia

 

Northern Lights Aid

 

Novact – International Institute for Nonviolent Action

 

Open Assembly Against Border Violence Lesvos

 

Paulo Freire Institute Foundation Malta

 

Plateforme Citoyenne en Soutien aux Réfugiés – BelRefugees

 

Pro Bleiberecht in Mecklenburg-Vorpommern

 

Project Armonia

 

Project Play

 

r42 – SailAndRescue

 

RAV, Republican Lawyers’ Association

 

Reclaim the sea

 

Red Antirracista Tarragona

 

Refugee Legal Support

 

Refugees in Libya

 

Refugees in Tunisia

 

Refugees’ Solidarity movement

 

Republikanischer Anwältinnen – und Anwälteverein e.V. (RAV)

 

ResQ People Saving People

 

RESQSHIP e.V.

 

Right to Resist – linke Ukraine Solidarität Hamburg

 

Roots, Dunkirk

 

Safe Passage International

 

Safe Passage International AMKE

 

Salvamento Marítimo Humanitario

 

SARAH gUG

 

Sea Punks e.V.

 

Sea-Eye e.V.

 

Sea-Watch e.V.

 

Seebrücke

 

Seebrücke Frankfurt am Main

 

Seebrücke Jena

 

Seebrücke Kassel

 

Seebrücke Mainz

 

Seebrücke Schweiz

 

Sienos Grupė

 

Solidarischer Wohn- und Kulturraum Mannheim

 

Solidarisches Kollektiv Oberbadgasse e.V.

 

Solidarité sans frontières

 

SOS Humanity

 

Spazio Autogestito 77

 

St. Pauli Fanclub Dörte Becker

 

Statewatch

 

Stella Network North Macedonia

 

Stop deportation center BER

 

Sudan Uprising Germany

 

SUDS – Associació Internacional de Solidaritat i Cooperació

 

Swiss Democratic Lawyers

 

The Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM)

 

Tunisian forum for economic and social rights FTDES

 

Ultrà Sankt Pauli

 

United4Rescue – Gemeinsam retten e.V.

 

Verband deutsch syrischer Hilfsvereine e.V.

 

VVN-BdA e.V. Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes – Bund der Antifaschistinnen und Antifaschisten

 

VVN-BdAN e.V. Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes – Bund der Antifaschistinnen und Antifaschisten Landesorganisation Hamburg

 

Walk Off Shame Europe

 

Was jetzt e.V.

 

Watch the Med – Alarm Phone

 

WISH – Lesvos  Women in Solidarity House on Lesvos

 

WISH-No Borders

 

Wohn- und Kulturprojekt SWK Mannheim

 

Women’s International League for Peace and Freedom Germany

 

Women’s Rights Foundation Malta

 

Yoga and Sport with Refugees

Vorige
Vorige

Bericht uit Palestina: Hebron

Volgende
Volgende

Bericht uit Iraaks-Koerdistan: Vredestichten aan de eettafel