Bericht uit Iraaks-Koerdistan: Twee doden, duizenden levens in gevaar door Turkse bombardementen

De Turkse strijdkrachten hebben ten minste 11 bombardementen uitgevoerd, waarvan sommige tot 200 kilometer binnen het grondgebied van Iraaks-Koerdistan.

 

PERSBERICHT

18 April 2023

 

Sinds 3 april 2023 hebben de Turkse strijdkrachten een reeks van ten minste 11 bombardementen uitgevoerd op het grondgebied van Iraaks Koerdistan. Bij deze aanvallen werden twee burgers gedood en is het leven van duizenden burgers in gevaar gebracht.

 

Deze militaire aanvallen werden, in vergelijking met het algemene patroon van eerdere grensoverschrijdende aanvallen, veel dieper in Iraaks soeverein gebied uitgevoerd. De meest recente doelgebieden van Turkse aanvallen, zoals Shekhan en Barzan, liggen tot 65 kilometer ten zuiden van de Iraaks-Turkse grens, maar nu vonden sommige aanvallen plaats op de stad Sulaymaniyah en op het platteland van Penjwen die tot 200 kilometer van de grens liggen.

 

Op 3 april voerden Turkse troepen vier luchtaanvallen uit op de berg Shrin in het gebied van Barzan in de provincie Erbil, waarbij twee burgers om het leven kwamen. Aref Omer (50 jaar) en Ahmed Husen (35 jaar) werden gedood tijdens het oogsten van wilde groenten en het zoeken naar wilde planten. Het verzamelen van wilde planten en het oogsten van groenten in de bergen is een belangrijke bron van inkomsten voor duizenden gezinnen in de berggebieden van Iraaks Koerdistan.

 

Op 7 april bombardeerde een Turkse drone een konvooi auto's in de buurt van de internationale luchthaven van Sulaymaniyah, ongeveer 186 kilometer ten zuidoosten van de grens tussen Irak en Turkije. Volgens lokale en buitenlandse mediabronnen bevond de opperbevelhebber van de Syrische Democratische Strijdkrachten, Mazloum Abdi, zich in het konvooi, samen met leden van de coalitietroepen. De berichten vermeldden geen slachtoffers.

 

Tussen 15 en 16 april zouden Turkse drones boven de gebieden Sinjar (gouvernement Ninewa), de Nahla-vallei (Duhok), Harir (Erbil) en Penjwen (Sulaymaniyah) hebben gevlogen. In de ochtend van 15 april bombardeerden Turkse drones tweemaal de berg Bekher in het district Shekhan in het gouvernement Ninewa, ongeveer 62 kilometer ten zuiden van de Iraaks-Turkse grens. Er werden geen burgerslachtoffers gemeld. De aanval vond echter plaats in de buurt van dorpen waar ook burgers wonen. Om 18.35 uur bombardeerde een Turkse drone de dorpen Kani Mirani Komary en Sallyawa in het district Penjwen, ongeveer 200 kilometer ten zuidoosten van de grens tussen Irak en Turkije. Vijf minuten later werd ook een nabijgelegen dorp, Wryawa, tweemaal gebombardeerd. De luchtaanvallen vonden plaats terwijl de dorpelingen de vasten van de Ramadan braken. De bombardementen zaaiden angst onder de dorpelingen die zich in hun huizen opsloten uit angst voor meer luchtaanvallen.

 

CPT-Iraaks Koerdistan is zeer bezorgd over de houding van de Turkse strijdkrachten en de plannen om door burgers bewoonde gebieden te bombarderen, alsmede over hun uitbreiding van operaties verder weg van de Iraakse en Turkse grensgebieden. Deze aanvallen brengen burgerlevens, middelen van bestaan, landbouwgronden, boomgaarden en het milieu in gevaar. Wij roepen de internationale gemeenschap en de militaire partners van Turkije op om te eisen dat dergelijke operaties en de voortdurende schending van het internationaal recht en de Iraakse soevereiniteit, die uiteindelijk de burgerbevolking schaden, worden stopgezet.

Vorige
Vorige

Bericht uit Palestina: In Hebron vraagt een salade al veiligheidscoördinatie.

Volgende
Volgende

Bericht uit Lesbos: Gezamenlijke verklaring over 7 jaar EU-Turkije Verklaring