2 Berichten uit Iraaks Koerdistan

Turkse bombardementen in Augustus

Sinds 1 augustus hebben zeker 50 bombardementen plaatsgevonden in Iraaks Koerdistan, voornamelijk in door burgers drukbezochte gebieden. Ten minste vijf burgers zijn omgekomen en één is gewond geraakt. Dit jaar is er sprake van een aanzienlijke toename van Turkse militaire operaties diep op Iraaks grondgebied. CPT roept de Iraakse autoriteiten en de internationale gemeenschap op om druk uit te oefenen op Turkije om de bombardementen op burgers te beëindigen.

 

 

Burgerslachtoffers van de Turkse bombardementen op Noord-Irak in 2022

Uit een rapport vrijgegeven door CPT en End Cross Border Bombing Coalition Partners (Coalitiepartners van Stop grensoverschrijdende bombardementen) blijkt dat voor burgers in Noord-Irak 2022 het dodelijkste jaar is sinds 2015 als gevolg van de Turkse militaire bombardementen.

 

Door CPT-Iraaks Koerdistan

31 juli 2023

Parakhe is een rustig dorpje in de buurt van Zakho in de provincie Duhok. Het is in de eerste plaats een landbouwgemeenschap, maar in de zomer wordt het dorp overspoeld met toeristen. Met busladingen tegelijk komen voornamelijk Arabische toeristen in de boomgaarden van het dorp de verzengende zomerse hitte van Bagdad en Basra ontvluchten.

In de ochtend van 20 juli 2022 kwamen meerdere bussen met toeristen uit het midden en zuiden van Irak aan in Parakhe. Terwijl ze zich in de boomgaarden vermaakten en de picknickmanden uitpakten, opende een nabijgelegen Turkse militaire basis het vuur. Getuigen herinneren zich dat er ten minste vier mortiergranaten tussen de groepen toeristen terechtkwamen.

Bij het bombardement kwamen negen mensen om het leven. Onder de slachtoffers waren drie meisjes: de eenjarige Zahra Khayri Muhammad en twee zussen, Sarah en Zahra Qais Ali (12 en 16 jaar). De andere zes omgekomen burgers waren Ali Sabah Ismaeel (40 jaar), wiens vrouw en twee kinderen gewond raakten, Abbas Muhammad Jawad (34 jaar), die op huwelijksreis was, Taha Abdul-Rahman Nihma (25 jaar), academicus; Sajad Muhammad Jasim (24 jaar), Abbas Alaa Abdul-Ahmed, (30 jaar) en Hussein Abdul-Amir (55 jaar). Bij de aanval raakten ten minste 23 burgers, waaronder twee kinderen, gewond.

Het aantal burgerdoden en -gewonden van deze aanval was het hoogste bij een enkele aanval sinds 2015. Het betekende daarbij ook dat in 2022 het hoogste jaarlijkse aantal gedocumenteerde burgerslachtoffers viel bij de operaties van de Turkse strijdkrachten in Noord-Irak sinds 2015. Dit ondanks de beweringen van Turkije dat alleen de strijders die aangesloten zijn bij de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) doelwit zijn.

Het bloedbad in Parakhe is een van de vele gedocumenteerde aanslagen en bevindingen die worden genoemd in een rapport over Turkse militaire bombardementen in Noord-Irak in 2022, dat vandaag door CPT en de internationale burgercoalitie van de End Cross Border Bombing Campaign (ECBBC)* is vrijgegeven. Dit rapport is beschikbaar in het Engels, Koerdisch en Arabisch.

Andere bevindingen in het rapport zijn onder meer:

Tussen de 18 en 20 burgers werden gedood, onder wie zes kinderen, en 57 of 58 burgers raakten gewond bij 11 incidenten uitgevoerd door de Turkse strijdkrachten (TAF) in Noord-Irak in 2022.

Zes aanvallen bestonden uit beschietingen vanaf de meer dan zestig bases die de TAF in Iraaks Koerdistan heeft gebouwd. Hiermee bestaat voor het eerst sinds 2015 het merendeel van de aanvallen uit dergelijke incidenten met letsel bij burgers.

Bij vijf van de zes aanvallen vanaf Turkse bases (die op Parakhe niet meegerekend) werden in totaal zes burgers gedood en raakten vier burgers gewond. Tot de slachtoffers behoorden twee kinderen, drie vrouwen die deelnamen aan gemeenschapsfeesten en een boer die zijn land bewerkte.

Bij vier incidenten werden burgers gebombardeerd door Turkse drones: een bomaanslag in een woonwijk van de stad Sinune, waarbij tien burgerslachtoffers vielen (waaronder één kind dat omkwam), meerdere luchtaanvallen in een afgelegen berggebied waarbij zes slachtoffers vielen (één dode en vijf gewonden) onder burgers die wilde planten aan het verzamelen waren en twee luchtaanvallen, waarbij drie burgers om het leven kwamen die een voertuig bestuurden.

Het elfde incident dat werd vastgelegd betrof meerdere luchtaanvallen van de TAF op het vluchtelingenkamp Mahmur, waarbij twee burgers om het leven kwamen en vijftien andere gewond raakten.

 


Kak Kovan, Kak Hishyar en Kak Farhad met afbeeldingen twee van hun zonen, Yousif Kovan (13) en Avand Hishyar (11), die op 26 mei 2022 werden gedood door een Turks bombardement tijdens een familiepicknick buiten Bamarne. Ook Kak Farhads zoon Sipan (8) raakte gewond bij de aanval.

 

Het rapport onderzoekt ook bombardementen in Iraaks Koerdistan door de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran, waarbij gebruik werd gemaakt van ballistische raketten en zelfmoorddrones. Bij deze aanvallen werden ten minste 18 mensen gedood en raakten 50 gewond, voornamelijk van gewapende Iraans-Koerdische oppositiegroepen. Daarnaast werden talloze huizen en civiele infrastructuur, waaronder een school, verwoest.

Download het rapport in het Engels, Koerdisch of Arabisch.

*ECBBC-leden zijn onder meer Iraqi Civil Society Solidarity Initiative (Iraaks Burger Solidariteitsinitiatief), Community Peacemaker Teams (CPT), Iraq Body Count (Iraaks Dodental), CODEPINK, NOVACT, Un Ponte Per (Een brug voor), en Solidarity with Kurdistan/Solkurd (Solidariteit met Koerdistan/Solkurd).

Vorige
Vorige

Bericht uit Turtle Island

Volgende
Volgende

Bericht uit Colombia