Alleen voor kolonisten; spoedrapportage incidenten schoolgaande kinderen in Hebron

door Ameera Al-Rajabi

“Ik wil niet weg. Als we elke keer wanneer het leger vanuit een controlepost naar buiten komt, onze winkels moeten sluiten, dan blijven we thuis zitten en verhongeren we op bed.” Dit zijn de woorden van een groenteboer naast de controlepost Tal Rumaideh in Al-Khalil/Hebron die door de lege straat echoden, nadat een soldaat hem had bevolen zijn kleine winkel te sluiten en naar huis te gaan op de Israëlische feestdag Sukkot.

Om ongeveer half tien 's ochtends reed een militair voertuig vol soldaten Wadi Al-Tufah Street in, een van de belangrijkste straten van de stad. De soldaten namen hun posities in, sloten de straat af en stuurden alle Palestijnen weg, zodat de kolonisten veilig en op hun gemak naar de begraafplaats aan het einde van de weg konden wandelen als onderdeel van de joodse feestrituelen.

Alleen maar omdat je Palestijns bent, word je verboden om gebruik te maken van je wettelijke recht om over straat te lopen, ongeacht je leeftijd of de reden waarom je de controlepost passeert, de straat oversteekt, of zelfs maar waarom je te voet bent of in een auto zit.

De meeste mensen zijn in staat te werken en geld te verdienen, zodat ze van hun leven kunnen genieten en wat kunnen sparen voor de toekomst. Maar voor de meeste Palestijnen belemmert de bezetting de gang naar hun werk en zo verdienen ze maar net genoeg om in hun dagelijkse behoeften te voorzien. Het resultaat is dat, met wat ze verdienen, er niets overblijft voor vrijetijdsbesteding en voor sommigen is het niet eens genoeg voor de basisbehoeften.

En als Palestijns kind of tiener mag je niet rondrennen, spelen met je fiets of naar de winkel verderop in de straat om iets te kopen. Je mag alleen maar staan en wachten aan de andere kant van de straat en de kolonisten voorbij zien lopen.

September is één van de moeilijkste maanden voor Palestijnen. Het is een maand waarin de Israëli's drie feestdagen hebben in de tijdspanne van dertien dagen, en de straat wordt tweemaal voor meer dan zes uur volledig afgesloten voor Palestijnen. Het betekent een verhoogde militaire presentie, terwijl de kolonisten Hebron binnenstromen, en een verhoogde dreiging met geweld van soldaten en kolonisten tegen de Palestijnen in het H2-gebied. Gezinnen worden belaagd door kolonisten die stenen naar hun huizen gooien, en wanneer je je huis verlaat, loop je de kans om geslagen en beledigd te worden, en tegengehouden te worden bij de controleposten of in de straten die van belang zijn voor het joodse geloof. Deze feestdagen zijn daardoor gevuld met geweld, beperkingen, gasbommen, geluidsbommen en arrestaties.

De bedoeling achter deze religieuze feestdagen is de mensen te herinneren aan liefde, verdraagzaamheid en vrede tussen mensen, opdat mensen spiritueel contact maken met zichzelf en met God. Maar wat in Hebron gebeurt, lijkt daar niet op. De feestdagen betekenen in Palestina geweld, spanning en een constante angst, omdat de machthebbers de wet niet respecteren en niet op een menselijke wijze met anderen omgaan.

Stel je voor dat je leven werd gecontroleerd door een onrechtvaardige bezetting en dat jouw recht om je normale routine te volgen, afhangt van een voorwaardelijke beslissing van de machthebbers die naar believen deuren openen en dichtgooien. En bedenk dan dat het recht om bezwaar te maken tegen deze onrechtvaardigheid ook verboden is.

Het nieuwe semester van 2021 begon met aanwezigheid op school, wat betekent dat leerlingen in H2 opnieuw langs de Israëlische militaire controleposten naar school liepen.

Sinds het begin van dit nieuwe semester is er een toename van het geweld door de Israeli Occupation Forces (IOF - Israëlische bezettingsmacht) tegen kinderen, als ze de controleposten passeren. Soldaten gebruiken 's ochtends en 's middags, wanneer de kinderen naar school gaan en uit school komen, vaker traangas en flitsgranaten.

CPT-leden waren ter plekke en zijn getuige geweest van het toegenomen geweld. Deze rapportage van urgente incidenten bevat alle incidenten die door CPT zijn vastgelegd van 16 augustus tot 19 september 2021.

Vorige
Vorige

Van de bergen naar de modder met de landverdedigers van de Wet'suwet'en

Volgende
Volgende

De rechtszaak tegen Masoud Ali, Sherwan Taha, Karger Abas en Bandawar Ayoub